Recept: vegan brownies met chocolade, frambozen en pistache

Iedereen zou op z’n minst één brownie-recept moeten hebben dat altijd lukt en door vrijwel iedereen lekker gevonden wordt. Dit is mijn eigen favoriete recept voor brownies: volledig plantaardig, volgepropt met chocolade en zowel fris als hartig door de frambozen en pistachenootjes.

Combineren van recepten

Mijn recept voor brownies is een getweakte combinatie van twee al bestaande recepten: de frambozen-brownies van Anna Jones en de brownies met rode biet en zijden tofu van Lee Watson. Het recept van Anna Jones is origineel met ei. Ze geeft wel een suggestie voor een vervanger (de bekende chiazaadjes geweekt in water), maar ik werd er niet echt gelukkig van. Het recept van Lee Watson is al behoorlijk perfect, maar wel een beetje saai. Gecombineerd ben ik er zielsgelukkig mee. Let op, deze brownies worden eerder cake-achtig dan chewy en sticky.

Ingrediënten voor een flinke hoeveelheid vegan brownies

  • 300 gram pure chocolade
  • 150 ml zonnebloemolie, plus nog wat
  • 200 gram zijden tofu / silken tofu
  • 180 gram rietsuiker (kokosbloesemsuiker kan vermoed ik ook)
  • 125 gram verse (rauwe) rode biet, geschild en geraspt
  • 125 gram witte bloem
  • 125 gram frambozen (vers is leuk, bevroren werkt ook)
  • 50 gram gedopte, gehakte pistachenoten (dit is nog best een werkje)
  • een bakblik van ongeveer 20 bij 20 centimeter + bakpapier

Bereiding van vegan brownies

  1. Begin met het smelten van de chocolade, samen met de olie. Dit kan au bain-marie, maar direct op heel laag vuur werkt ook prima. Smelt de chocolade samen met de olie tot een gladde saus. Zet het vuur uit en laat wat afkoelen.
  2. Zet ondertussen de oven alvast aan op 190 graden. Vet het bakblik in met een beetje olie en bekleed met bakpapier.
  3. Doe de tofu en de suiker in een mengkom en kluts er flink op los. Giet de chocoladesaus erbij, evenals de geraspte biet, de bloem, de helft van de frambozen en de helft van de pistachenoten. Meng vluchtig door elkaar.
  4. Giet en spatel het browniemengsel in het beklede bakblik. Strooi nu de resterende frambozen en pistachenootjes eroverheen. Nu kan de boel in de oven.
  5. Bak de brownies 25 tot 30 minuten. Elke oven is een beetje anders, dus let goed op. Ze zijn klaar als de bovenkant cake-achtig meeveert als je er zachtjes op drukt. Even wat laten afkoelen, dat maakt het snijden gemakkelijker. De brownies blijven ongeveer 3 dagen lekker. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
avatar
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel (Winsum, Groningen) || Schrijver van gedichten & verhalen || Gezin met Remi, Emily & 2 poezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.