Eten & Drinken

Recept: vegan ‘fudge’ met chocolade en gecondenseerde kokosmelk

In de categorie vegan, vreselijk simpel en oh zo lekker vandaag een recept voor fudge. Of eigenlijk twee recepten want ik heb twee varianten op deze fudge met chocolade: een fudge met Oreo-koekjes en een fudge met (vegan) marshmallows. Yammie, en leuk om weg te geven ook.

Fudge met gecondenseerde kokosmelk

Als ik het goed begrijp kun je fudge op twee manieren maken. De eerste manier is door een karamel te maken. Dat is wat mij betreft de ‘echte’ fudge. Daarnaast kun je werken met gecondenseerde melk. Ik vraag mij af of je dat heel officieel wel fudge kunt noemen, maar het worden in ieder geval fudge-achtige zoete blokjes. Dus ik noem het maar gewoon fudge, hahaha. En hoe zit het dan met die gecondenseerde melk? Dat kun je hier en daar veganistisch (van kokosmelk) krijgen. Het was een tijd bij de Albert Heijn en ik heb het ook wel eens gekocht bij de Makro. Misschien even zoeken dus.

Ingrediënten voor chocolade fudge met Oreo’s

  • 300 gram pure chocolade
  • blikje gecondenseerde kokosmelk (Nature’s Charm, 320 gr)
  • rol Oreo classic (154 gram, ja, ze zijn vegan!)
  • beetje zeezout
  • bakblik van ongeveer 20 x 20 cm, bekleed met bakpapier

Ingrediënten voor chocolade fudge met marshmallows

  • 300 gram pure chocolade
  • blikje gecondenseerde kokosmelk (Nature’s Charm, 320 gr)
  • zakje vegan marshmallows (ongeveer 75 gram, bijvoorbeeld De Bron)
  • beetje zeezout
  • bakblik van ongeveer 20 x 20 cm, bekleed met bakpapier

Bereiding van de vegan fudge

  1. Bekleed eerst je bakblik, dan heb je dat vast gehad.
  2. Breek de chocolade in stukken en doe in een pannetje samen met de gecondenseerde kokosmelk en het snufje zeezout.
  3. Zet op heel laag vuur en blijf zo veel mogelijk roeren. De inhoud van de pan wordt langzaam een gladde, zoete massa (ook prima te gebruiken als glazuur / ganache voor een taart overigens).
  4. Breek ondertussen de Oreo’s een beetje in stukken of snijd de marshmallows in kleinere stukjes (niet te klein, je wil ze nog wel terugvinden in je fudge).
  5. Haal de pan van het vuur en meng de helft van je Oreo’s of marshmallows door de fudge in wording. Giet, schep en spatel nu alles over in de beklede vorm. Met een spatel maak je de boel een beetje plat.
  6. Ten slotte verdeel je de resterende Oreo’s of marshmallows over de nog warme fudge.
  7. Zet in de koelkast en laat een paar uur koud worden en dus stevig worden.
  8. Snijd in stukjes. Smullen maar! Bewaren doe je het best in de koelkast, zodat de blokjes fudge stevig blijven. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen