Eten & Drinken

Recept: vegan Ierse stoofschotel met jackfruit, aardperen en Guinness

Toen ik net met flirten met veganisme begon, las ik op allerlei plekken over jackfruit. Deze vrucht zou na koken een structuur hebben die heel goed het populaire ‘pulled’ vlees benadert. En inderdaad, dat is zo. Ik houd echter helemaal niet van ‘pulled pork’ enzo. Wel erg van stoofvlees. Ik besloot te gaan experimenteren met een stoofschotel (soort van draadjesvlees) met bier. En met succes!

Young green jackfruit in brine

Het is belangrijk dat je voor dit recept gebruikmaakt van jackfruit in ‘brine’ en absoluut niet in siroop. Jackfruit kun je kopen bij veel toko’s en kost bijna niks; een van de heerlijke voordelen van plantaardig eten wat mij betreft.

Aardperen voor een vettige smaak

Belangrijk in dit recept zijn de aardperen. De eerste keer maakte ik deze stoofschotel zonder aardperen en al die frisse groente maakte het gerecht simpelweg te fruitig. Aardperen hebben iets vettigs dat ver weg aan spek en boter doet denken. Ideaal dus, en sowieso al een lekkere groente voor in een stoofschotel. Aardperen kun je alleen in het einde van de herfst en in de winter kopen en helaas vaak niet in de supermarkt. Ik koop ze bij een in aardappelen gespecialiseerde kraam op de markt. Aardperen groeien namelijk ook onder de grond.

Is Guinness wel vegan?

Vroeger was mijn favoriete stout helaas niet vegan. Sinds eind 2017 wordt Guinness echter niet meer gefilterd met een stof verkregen uit vissenblazen. Eindelijk is dit fijne bier dus vegan!

Ingrediënten Ierse stoofschotel met jackfruit (4 personen)

  • 2 blikken Young green jackfruit in brine (a 280 gram uitlekgewicht)
  • 500 ml Guinness
  • 1 ui
  • 500 gram aardperen
  • 250 gram wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml bouillon
  • 5 gram gedroogd eekhoorntjesbrood, in stukjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 jeneverbessen
  • 2 kruuidnagels
  • 1 theelepel tijm
  • zout en peper

Hoe maak je deze vegan stoofschotel?

  1. Giet de jackfruit af en schil en snijd alle overige ingredienten. Snijd de groenten niet te klein, je wilt nog wat kunnen herkennen op je bord. Maar laat ze ook niet te groot, ze moeten wel gaar kunnen worden.
  2. Bak de ui, aardpeer, wortel, bleekselderij en knoflook een beetje aan in een grote braadpan in je favoriete olie. Ik gebruik olijfolie.
  3. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Breng opnieuw aan de kook.
  4. Laat minstens een uur koken en/of maak gebruik van zo’n handige hooimadam.
  5. Als de rest van de groenten lekker zacht zijn, moet je de jackfruit (die niet uit zichzelf uit elkaar valt) uit elkaar trekken. Gebruik hiervoor twee vorken. Hardnekkige stukken vis je uit de pan en trek je uiteen op een snijplank of bord.
  6. Kook alles nog een beetje door en zorg ondertussen voor je bijgerechten, zoals aardappelen of brood (lekker soppen) en eventueel een groene salade.
  7. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen