Recept: vegan maaltijdsalade met bietjes, zeewier en tofu

Er was eens een vegan nep-octopussalade die ik at in Camden in Londen. En er was eens een maaltijdsalade met bietjes, gekookt ei en gebakken spek. Onder druk van een etentje met een vriendin waarbij ik ook een gang zou meenemen, voegde mijn hoofd ineens beide recepten samen. Het resultaat is een heerlijke plantaardige salade met een Aziatisch, zilt tintje. Dit recept is voor 2 personen een maaltijdsalade, voor 4 personen een voorgerecht.

Ingrediënten vegan maaltijdsalade

  • 5 witte boterhammen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • 2 kleine sjalotjes, in dunne halve maantjes
  • pakje gekookte bietjes (500 gram)
  • 150 gram gemengde sla, verras jezelf met iets leuks in plaats van de standaard soorten
  • 10 gram I sea bacon zeewier bacon van Seamore (dit is geweldig spul dat iedereen gewoon in huis zou moeten hebben)
  • 10 gram gedroogd wakame zeewier
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel Engelse mosterdpoeder
  • 8 eetlepels wittewijnazijn
  • nog 8 eetlepels lekkere olijfolie
  • 1/2 theelepel kristalsuiker (of beetje agavesiroop)
  • portie gemarineerde tofu naar mijn recept voor vegan feta

Ingrediënten gemarineerde tofu

  • 250 gram tofu
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 el citroensap (sap van een halve citroen)
  • 1 el water
  • 1 el miso (bruin of geel)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/4 tot 1/2 tl zout (hangt van je smaak af)

Hoe maak je de salade met biet, tofu en zeewier?

  1. Begin met het marineren van de tofu. Hiervoor snijd je de tofu in blokjes. Meng de overige ingrediënten voor de gemarineerde tofu in een bakje. Doe de tofu erbij en meng goed. Zet weg of zelfs in de koelkast, terwijl je de rest van het recept maakt. Hoe langer de blokjes de tijd krijgen om alle smaken van de marinade op te nemen, hoe beter.
  2. Verwarm de oven tot 180 graden, snijd het brood in dobbelsteentjes, leg de blokjes op een bakplaat, meng met de twee eetlepels olijfolie en wat peper en zout en schuif in de oven. Na 10 minuten heb je heerlijke, knapperige blokjes. Dit kun je ook al een dag eerder maken, bijvoorbeeld als je de oven toch al gebruikt. Dat scheelt immers weer energie. De broodblokjes wel luchtdicht bewaren.
  3. Week het wakame-zeewier in kokend water. Negeer vijf minuten en spoel daarna af met koud water.
  4. Snijd (of knip!) het I sea bacon zeewier in snippers van ongeveer 1 centimeter groot. Bak in een koekenpan in een eetlepel olie knapperig zonder dat het zeewier verbrandt.
  5. Snijd de bietjes in blokjes (niet te klein).
  6. Verdeel de sjalotjes, bietjes en gemengde sla over grote kommen.
  7. Verdeel er nu de twee zeewieren, de tofu en het brood over.
  8. Maak met de knoflook, olie, azijn, mosterdpoeder en suiker een dressing en verdeel over de salades. De knoflook moet je waarschijnlijk een beetje helpen met een lepeltje.
  9. Ziet dat er niet prachtig uit? Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
avatar
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel (Winsum, Groningen) || Schrijver van gedichten & verhalen || Gezin met Remi, Emily & 2 poezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.