Eten & Drinken

Recept: vegan sarnie met ‘vis’ en ’tartaarsaus’

Een van mijn favoriete, op de Engelse keuken gebaseerde lunches is de ‘sarnie’ (sandwich) met vissticks en tartaarsaus. Niet dat ik dat dagelijks at, maar het was toch een beetje een gemis toen ik steeds meer plantaardig ging eten. Gelukkig zijn er tegenwoordig enorm veel veganistische vervangers van vis te koop. Ook het zelf maken van een vegan tartaarsaus blijkt kinderlijk eenvoudig. Tijd voor het delen van mijn recept voor een vegan sarnie met vissticks en tartaarsaus.

Vegan visvervangers

Een paar jaar geleden had je de groentesticks van Iglo. Die kun je in Nederland volgens mij niet meer kopen en bovendien zat er groente in, in plaats van iets wat naar vis moet smaken. Toen kwam de Jumbo met de Woezel en Pip ‘vissticks’, op veel plekken ook wel ‘pipsticks’ genoemd. Ook die zijn volgens mij inmiddels nergens meer te koop. Maar er zijn op moment van schrijven weer allerlei andere vegan visvervangers. SoFine heeft visburgers, evenals Vivera. ProLaTerre heeft biologische, vegan vissticks. De Albert Heijn heeft tegenwoordig voor een zacht prijsje vegan ‘zeesticks’ in het koelvak. Genoeg te kiezen dus. Ik gebruik in dit recept de zeesticks van de Albert Heijn.

Vegan mayonaise

Ook plantaardige mayonaise is booming business tegenwoordig. Je kunt het bovendien vrij eenvoudig zelf maken. Google is your friend wat betreft recepten. Onovertroffen qua smaak is wat mij betreft Mayolijn van Remia. Deze plantaardige mayo zit qua smaak tussen echte mayonaise en fritessaus in. Te koop bij in ieder geval de Jumbo en de Albert Heijn. Ik heb altijd een pot ervan in huis.

Ingrediënten vegan sarnie met vissticks en tartaarsaus (2 stuks)

  • 4 lekkere boterhammen
  • pakje vegan ‘vis’ in paneermeel, zoals 6 zeesticks van AH
  • 6 el vegan mayonaise, zoals Mayolijn van Remia
  • 2 augurken, in kleine stukjes
  • 1 el kappertjes, fijngehakt
  • 1 el verse peterselie, fijngehakt
  • 1 tl gedroogde dragon
  • bakje (of restje daarvan) tuinkers

Bereiding vegan sarnie met vissticks en tartaarsaus

  1. Verzamel al je ingrediënten. Bak je visvervangers goudbruin in een beetje olie in een koekenpan.
  2. Hak ondertussen alle overige ingrediënten (behalve brood en tuinkers) voor zover nodig in stukjes. Meng in een kommetje de mayonaise, augurken, kappertjes, peterselie en dragon tot een lekkere saus.
  3. Toast eventueel je boterhammen, als je dat lekkerder vindt dan zacht brood.
  4. Leg twee van de vier boterhammen klaar op twee borden en smeer op elk ervan een kwart van de tartaarsaus.
  5. Verdeel vervolgens de plantaardige vissticks over de broodjes. Verdeel de rest van de saus over de ‘vis’. Knip er nu wat tuinkers overheen en dek af met de resterende boterhammen.
  6. Laat de sarnies half open voor een lunchcafé-effect of snijd ze gewoon in driehoeken voor gemakkelijk en net zo lekker eten. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen