Eten & Drinken

Recept: zelf ricotta (of is het cottage cheese?) maken

De afgelopen jaren probeer ik steeds meer grip te krijgen op de zuivel die mijn gezin consumeert. Een deel vervang ik door plantaardige varianten (ik ben zelf inmiddels vegan), de rest is biologisch en ook steeds meer uit de regio. Maar ja, met regionale zuivel zit je wel een beetje vast aan melk, yoghurt, kwark en kaas. De meer exotische varianten komen toch van ver, biologisch of niet. Ik was dan ook blij verrast toen ik ontdekte dat het zelf maken van ricotta (of is het nou eigenlijk cottage cheese / hüttenkäse?) waanzinnig eenvoudig is.

Verschil ricotta en hüttenkäse

Toen ik voor het eerst over dit recept las, werd het aangeduid als ricotta. Maar heel officieel maak je hiermee eigenlijk hüttenkäse (cottage cheese dus). Ricotta wordt officieel namelijk gemaakt van restjes wei die overblijven na het maken van andere kaas. Cottage cheese bijvoorbeeld. Dit is heel verse kaas gemaakt van gestremde melk. En aangezien dat is wat we met dit recept gaan maken… is dit dus eigenlijk een recept voor cottage cheese. Je kunt het resultaat echter ook heel goed als ricotta gebruiken, bijvoorbeeld bij mijn recept voor cannelloni met ricotta en spinazie. Jammie!

Ricotta van biodynamische melk van koeien uit de streek

Wat ik zo mooi vind aan dit recept is dat ik nu heel precies weet waar mijn ricotta van gemaakt is. Ik koop gewoon een liter volle melk van de biodynamische boerderij in de buurt. Biodynamisch is wel het hoogst mogelijke qua natuurbeleid en diervriendelijkheid op het gebied van zuivel. En met een streekproduct steun ik lokale ondernemers en spaar ik transport uit. Bovendien koop ik deze melk in een fles met statiegeld. En dat scheelt weer afval. Het is nog goedkoper ook, trouwens. Tof toch?

Ingrediënten voor 250 gram ricotta / cottage cheese

  • 1 liter volle melk
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1/2 theelepel zout
  • een pan
  • een kaasdoek (of schone hydrofielluier)

Bereiding van de ricotta / cottage cheese (45 minuten in totaal)

  1. Giet de melk in de pan en breng bijna aan de kook (tot de melk gaat stomen).
  2. Haal de melk van het vuur en roer het zout en citroensap erdoor. Laat nu 10 tot 15 minuten met rust en ga wat anders doen.
  3. Je zult zien dat de kaas nu in brokjes gescheiden is van het vocht.
  4. Zet een vergiet of zeef met daarin kaasdoek of een hydrofielluier boven een bak of schaal. Schep de klonten kaas alvast in de zeef. Giet vervolgens de rest van de ricotta in wording in de doek. Wacht nog een half uurtje, of korter als je van vochtige cottage cheese houdt.
  5. Klaar alweer! Simpel, vind je niet? Eet smakelijk! Je kunt deze verse kaas overigens best een dag of twee in de koelkast bewaren.
Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen