Eten & Drinken

Recept: zelf wodka of gin met een fruitsmaakje maken

Dit is een recept of eigenlijk culinaire denkwijze waarvan ik vroeger dacht dat het heel ingewikkeld zou zijn. Maar sinds ik met inmaken en dergelijke ben begonnen weet ik dat zelf wodka of gin met een fruitsmaakje maken nou juist een van de meest eenvoudige recepten is. Na het lezen van dit artikel kun jij ook aan de slag met het maken van zoete gin met aardbeien of juist wat scherpere gele wodka met citroen. Of iets heel anders. Zolang je de basis begrijpt is variëren heel eenvoudig.

The Modern Preserver

Mijn eerste stapjes op het gebied van het opleuken van wodka en gin zette ik met behulp van het kookboek The Modern Preserver van Kylee Newton. Naast recepten voor chutney’s, jam en pickles, besteedt ze een heel hoofdstuk aan wodka en gin. Ik had een netje citroenen over en bladerde door haar boek. Poolse wodka met citroen, hmmm, dat klinkt goed. Eigenlijk had ik voor dit recept alleen maar wodka, citroenschil en suiker nodig. Maar ik was eigenwijs en mengde er ook wat basilicum door voor een iets complexere smaak. Een volgende keer zou ik trouwens eerder een takje tijm toevoegen.

Nog meer leuke wodka en gin

Eenmaal de slag te pakken ging ik verder met gin met aalbessen en citroen (heerlijk als koud shotje!), gin met aardbeien en lavendel en wodka met kersen en kaneel. Met de kerspruimen (ja, dat bestaat) die ik plukte in onze boomgaard om de hoek maakte ik een heerlijke gin voor op koude winterdagen. En ik heb nog veel meer ideeën! Maar nu wil je natuurlijk weten hoe je zelf aan de slag kunt gaan met wodka, gin, fruit en kruiden en specerijen (en suiker, dat ook).

De juiste verhouding aan ingrediënten

Voor een liter drank heb je altijd ongeveer dit nodig: fruit, suiker, drank. De verhouding hangt af van het soort fruit of de soort smaakmaker die je gebruikt. Hoe sappiger het fruit, hoe minder je nodig hebt. Tenzij je alleen de schillen gebruikt.

Voor mijn gin met aalbessen en citroen gebruikte ik: 200 gram aalbessen, rasp van 2 citroenen, 50 ml citroensap, 150 gram kristalsuiker en 600 ml gin.

De gin met aardbeien en lavendel vroeg om meer fruit. In aardbeien zit immers niet zo veel sap. Hiervoor gebruikte ik 500 gram aardbeien, de zaadjes van een half vanillestokje, 200 gram kristalsuiker, 1 theelepel eetbare lavendelbloemetjes en 800 ml gin. Dit is exact het recept van Kylee Newton (ik hoef niet altijd eigenwijs te zijn, haha).

De wodka met citroen en basilicum maakte ik met de schillen (alleen het geel) van 2 citroenen, een flinke eetlepel kristalsuiker, een stuk of 6 blaadjes basilicum in stukjes gescheurd en 1 liter wodka.

Op basis van deze drie recepten kun je denk ik heel goed zelf een inschatting maken van de verhoudingen als je wilt experimenteren met andere smaken. En wees vooral niet bang om fouten te maken. Zo ontdekte ik dat 450 gram kersen op een liter wodka echt veel te veel is. De helft was ook prima geweest (en goedkoper).

Zelf aan de slag met wodka of gin

  1. Zoek een recept of bedenk er zelf een.
  2. Steriliseer een glazen pot van 1,5 tot 2 liter; graag een die goed dicht kan. Ik gebruik altijd grote inmaakpotten met zo’n metalen clip (bij IKEA heel voordelig).
  3. Laat de pot wat afkoelen en vul dan met een beetje drank en de overige ingrediënten. Wals wat rond zodat het wat mengt. Vul nu verder met de rest van de wodka of gin. Doe je pot dicht en wals nog eens goed.
  4. Zet de pot nu minstens 2 weken weg, maar wals hem wel ongeveer eens per dag, zodat de smaken lekker los komen.
  5. Als je wodka of gin klaar om te drinken is, steriliseer je de flesjes waarin je de boel wilt overgieten. Vul ze met behulp van een steriele trechter en een fijnmazige kaasdoek (een hydrofielluier werkt ook prima).
  6. Label de flesjes en drink binnen een jaar op, liefst goed gekoeld en en wat mij betreft onverdund.

P.S. Dit zijn natuurlijk ideale cadeautjes, maar pols wel even of je ontvanger wel houdt van sterke drank.
P.P.S. Mijn moeder maakt dergelijke drankjes met jenever, heel Nederlands. Dat kan natuurlijk net zo goed!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen