Eten & Drinken

Recepten: lekkere tips voor leuke dingen met oud brood

Brood is een van de voedingsmiddelen dat in Nederland met het meeste enthousiasme wordt weggegooid. Naar schatting worden er in Nederland zo’n 435.000 broden per dag (!) weggegooid. Natuurlijk, als de schimmel erop staat, hoef je oud brood van mij heus niet op te eten. Maar een beetje minder verspilling moet toch kunnen. Het scheelt je bovendien nog geld ook! Daarom een overzicht van recepten en tips voor dingen die je kunt doen met oud brood.

Maar eerst een stapje terug

Voorkomen is beter dan genezen, ook in het geval van het weggooien van oud brood. De eerste stap van het tegengaan van verspilling van brood is daarom wat mij betreft (en heel wat mensen met mij) de vriezer. Gewoon je brood invriezen zodra je thuiskomt van de bakker of de supermarkt. ’s Avonds voor je naar bed gaat haal je de sneetjes brood eruit die je denkt te gaan eten de volgende dag. Het smaakt niet 100% hetzelfde als helemaal net uit de oven, maar wel gewoon als lekker vers brood.

Bovendien is ook brood dat je niet in de vriezer bewaard morgen ook nog gewoon lekker genoeg. Vind ik tenminste. Zeker brood van de supermarkt dat is opgeleukt met broodverbeteraars smaakt na een dag absoluut nog prima. Brood even oppiepen in de oven helpt ook, zeker als je het brood bijvoorbeeld eet bij een salade met lekker veel dressing. Bewaar je brood in ieder geval niet in de koelkast. Daar wordt het namelijk juist sneller oud en droog van.

Oud brood: toast, paneermeel, tosti

Maar goed, je hebt toch oud brood over. Wat kun je daar nog mee? Laten we beginnen met een aantal simpele trucs met oud brood die iedereen al wel kent. Mijn eigen favoriet is er toast van maken. Gewoon even in de broodrooster tot de boterhammen lekker knapperig en krokant zijn. Heerlijk met jam! En wat mij betreft juist een luxe ontbijt in plaats van afzien.

Een tip die je ook veel tegenkomt op internet is om paneermeel te maken van oud brood. Dat kan natuurlijk, maar is ook wel een beetje het probleem verplaatsen. Het maken van paneermeel van oud brood kost best even. En dat terwijl ik meestal een jaar of drie doe met zo’n armlastig B-merk pakje van de supermarkt voor 40 cent. Ik zou niet weten waar ik mijn zelfgemaakt paneermeel voor zou moeten gebruiken. Jij wel?

De derde inkopper is de tosti van oud brood. Toen ik nog kaas at, waren er periodes waarin ik 4 tosti’s per dag at. Liters ketchup gingen erdoor. Bijna iedereen houdt van tosti’s. En aangezien je de boterhammen bakt, maakt het helemaal niks uit of je vers brood of oud brood gebruikt.

En de eendjes dan?

Ik ben zelf opgegroeid met eendjes voeren en wij gaan ook heus wel eens af en toe met een zak oud brood en mijn dochter naar de meerkoeten hier om de hoek. Maar dat is niet bepaald goed voor ze. Het is eenzijdig voor ze en te veel brood bij de vijvers kan bovendien muizen en ratten aantrekken en daar wordt niemand blij van. Ik zie het als patat. Oud brood is voor eendjes als patat voor onszelf. Af en toe is lekker en leuk, maar niet te vaak.

Italiaanse broodsalade met oud brood

Maar dan nu mijn eerste echte favoriete recept met oud brood: de Italiaanse broodsalade oftewel panzanella. Mijn panzanella met oud brood is geboren uit een recept van Nigella Lawson, maar inmiddels helemaal een eigen leven gaan leiden.

Je hebt nodig voor een lunch voor 2 personen (ongeveer, de verhoudingen maken niet zo uit):

  • 200 tot 250 gram oud brood in dobbelsteentjes
  • 1 kleine rode uit of een sjalot in dunne halve maantjes
  • 3 eetlepels rodewijnazijn of dunne (goedkope) balsamicoazijn
  • 4 of 5 rijpe tomaten, in stukjes
  • klein teentje knoflook, heel klein gesneden
  • heel veel basilicum
  • 1 flinke theelepel grof zeezout (minder als je fijn zout gebruikt)
  • 8 eetlepels lekker olijfolie (ja, echt zo veel)

Doe de ui met de azijn in een kom. Bereid vervolgens de rest van de ingrediënten voor. Doe alles in de kom en hussel goed. Eet smakelijk!

Oud brood als deeg voor een hartige taart

Dit vind ik zo geniaal! Ik zag het eens voorbijkomen in een tv-programma met mensen die moeite hadden om binnen hun budget te leven. Als onderdeel van een challenge moesten ze heel inventief met kliekjes en restjes omgaan. Een van de opties: plakken oud brood gebruiken als buitenkant voor een hartige taart in plaats van bladerdeeg. In het filmpje hieronder zie je hoe kinderlijk eenvoudig dat is.

Tosti banaan en chocolade met oud brood

Mijn favoriet als ik zin heb in een lekker ontbijtje waar ik even langer voor wil gaan zitten. Extra lekkere koffie erbij, heerlijk. Ik heb dit recept ergens vandaan, maar ik weet niet meer van wie. Geen kudos voor mij dus. Maar het is te lekker om niet te delen. Je hebt nodig:

  • een banaan (oud mag, handig hè?)
  • twee sneetjes oud brood (of vers)
  • wat hagelslag of chocoladepasta
  • kokosolie
  • maple syrup

Smeer het brood aan beide zijden in met wat kokosolie. Beleg met banaan en chocola. Druk goed op elkaar als een tosti. Bak in de grillpan of de koekenpan lekker bruin. Giet er wat maple syrup overheen en snijd in punten.

Soort van ‘Turkse pizza’ van oud brood

Eigenlijk ook een variant op de tosti, maar zó lekker! Voor dit recept met oud brood heb je de oven nodig. Beleg je oude boterhammen met alles wat je normaal graag op een pizza zou willen eten. Dat kan kaas en vlees zijn, maar net zo goed veel groente. En pepertjes doen het goed in dit recept. Gril je pizza-boterhammen in de oven en genieten maar!

En wat bespaart mij dit?

De schatting is dat ongeveer 1/5 tot zelfs 1/3 van al het brood wordt weggegooid. Laat het dan een kwart zijn. Als je niet te sjiek of bio doet, kost een heel brood ongeveer 2 euro. Daarvan gooi je dus steeds 50 cent weg! Stel dat je heel zuinig bent en twee dagen met een brood kunt, dan gooi je dus nog steeds voor bijna 100 euro per jaar aan brood weg. Het is dus helemaal niet zo’n gek idee om te proberen minder brood te verspillen! (Gewoon minder brood eten kan natuurlijk ook)

Wat is jouw tip met oud brood?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen