Eten & Drinken

Review: Kotobuki Rooibos – theepoeder AmanPrana

Het is altijd spannend om nieuwe producten uit te proberen. Ik ben een groot fan van rooibosthee en keek erg uit naar deze review. Voor een nog beter oordeel, heb ik de dames en heren van de thee-sommelier opleiding de thee ook laten proeven en reviewen. Dit is het resultaat.

De verpakking

We kregen een bijzonder grote doos, met daarin een klein glazen potje met Kotobuki Rooibos – theepoeder. Ik snap dat het goed ingepakt moet worden, maar dit was een beetje overdadig. Wel mooi was dat er een handig informatieboekje bij zat. Daarin staat dat er een hoge ORAC-waarde aan dit theepoeder zit. (Voor wie daar niet mee bekend is: ik ook niet. Na enig zoeken blijkt dat dit een nietszeggende maat is, die meet hoe goed een product electriciteit kan geleiden.)

Proeven Kotobuki Rooibos – theepoeder

In de handleiding staat dat je het product kunt drinken met koud water, met warm water, met thee of in gerechten. Dat probeerden we dus uit. De geur van het poeder is aangenaam rooibossig, dus ik nam een halve theelepel poeder en loste dit op in koud water. Mijn eerste reactie was: “Wat is dit ongelofelijk vies!” Daarna hebben we heet water geprobeerd. Ik vond het nog steeds ondrinkbaar. Ook met melk (en vanillesuiker) vond ik het bijzonder onaangenaam.

rooibos-theepoeder-2

Thee-sommeliers over Kotobuki Rooibos – theepoeder

Thee-sommeliers zijn mensen die heel serieus bezig zijn met thee: ze proeven, leren erover, hebben minstens 20 zetmethoden en houden over het algemeen van alle thee. Een uitstekend clubje om thee te maken. Zij kregen het helaas ook niet voor elkaar om er iets lekkers van te maken. Het smaakte korrelig, niet lekker, houterig. Zelfs met het poeder in een fijn filter, zodat het iets meer op thee gaat lijken, was het nog steeds geen aangename ervaring. Hoewel de geur aangenaam naar rooibos blijft ruiken, is het geen thee-succes.

Matcha? Nee.

De thee-sommeliers lichtten mij verder in over theepoeder. Meestal wordt dit van groene thee gemaakt en heet het Matcha (overigens ook in het assortiment van AmanPrana). Van de theeblaadjes waar Matcha van gemaakt wordt, wordt ook wel groene salade gemaakt: je zet de thee dan met hele blaadjes en als je je kopje leeg hebt, giet je er wat sojasaus in en eet je de blaadjes op. Waar Matcha dus duidelijk gemaakt is van iets dat je toch al kunt eten, is het rooibospoeder dat niet; er is geen gerecht met rooibostakjes.

Conclusie Kotobuki Rooibos – theepoeder

Ik zou zeker het rooibospoeder niet aanraden. Het is niet lekker. Wellicht is het goed te verwerken in een gerecht. Ik ben ook niet overtuigd van de enorme gezondheidsvoordelen. Liever zou ik het groene Matcha poeder proberen, aangezien de gezondheidsvoordelen van groene theebladeren veel beter bewezen zijn. En het is een stuk lekkerder.

Marianne Cysouw
Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel