Eten & Drinken

Rucola recepten: koken met seizoensgroenten en eigen oogst

We hadden maar een klein hoekje met rucola in de moestuin. Maar ineens waren al die blaadjes klaar voor de oogst. Zo heel veel leek het van te voren niet eens. Maar na de oogst bleken we een wasmand vol met rucola het hebben. Wat moet je in vredesnaam met zo’n hoeveelheid aan rucola? Ik deel graag een paar favoriete recepten met jullie.

wasmand-rucola

Groentestress: wat te doen met een teveel aan rucola?

De term groentestress is bedacht door onze blogger Elisabeth. Een seizoensgroente in je moestuin is klaar voor de oogst, maar wat moet je met al die kilo’s? En ondertussen ligt dezelfde groente ook voor een habbekrats in de winkels. Je kunt geen rucola meer zien, want je eet het al elke dag. In haar artikel beantwoordt ze de vraag ‘wat te doen aan groentestress’?

Eet gewoon meer sla

Rucola is sla. Eet gewoon meer sla. Elke dag een simpele salade als bijgerecht is heel gezond en hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met slechts een beetje komkommer en tomaat erdoor, wat geroosterde pijnboompitjes erover, aangemaakt met olijfolie en een mooie azijn… In vijf minuten heb je zo een frisse salade erbij en is het ook nog veel gemakkelijker om je ‘5 a day’ te halen.

Strooi rucola over de pizza als smaakmaker

Je ziet het vaak in de pizzeria, maar thuis denk je er misschien niet zo snel aan: strooi rucola als smaakmaker over de pizza. Dat voegt echt zeker wat toe. Net alsof je wat blaadjes basilicum over je eten strooit, maar dan dus rucola. Ik geef toe, deze manier van koken met rucola zet weinig zoden aan de dijk als je een wasmand vol hebt, maar alle beetjes helpen.

Favoriet recept in ons huis: rauwe rucola door de pasta

Het is al jarenlang een van onze favoriete recepten van Jamie Oliver (uit Jamie’s Dinners): spaghetti met verse tomaat, rucola en olijven. Supersimpel, heel gezond (volgens mij), maar toch comfort food en je kunt nog snel aan tafel ook. En het is nog veganistisch ook zie ik nu, haha.

rucola-pasta-jamie

Heel simpel: kook spaghetti en maak ondertussen en salade van tomaten, verse basilicum, olijven en een paar handen vol rucola. Wat gedroogde oregano, peper, olijfolie en balsamicoazijn eroverheen en even husselen. Giet de pasta af en meng de salade erdoorheen. Klaar alweer en wat ons betreft een heerlijke manier om (flinke hoeveelheden) rucola te eten.

Zomerse stamppot met rucola

Als je stamppot rauwe andijvie lekker vindt, dan vind je stamppot met rucola waarschijnlijk ook lekker. Want waarom ook niet? Rucola is wat scherp en notig en voegt daarmee veel smaak toe aan een eenvoudige zomerse stamppot. Maak de stamppot lekker Italiaans met zongedroogde tomaat en pijnboompitten (of gestoofde venkel!) of trek hem richting Hollandse pot met wortel. Lekker!

Sandwich met gegrilde paprika en rucola

Jarenlang een succesnummer in ons huis was een recept voor een sandwich met onder meer rucola. Ik vond dit recept in een grijs verleden in een van de vele gratis blaadjes met recepten van een der supermarkten. De basis van dit broodje was roomkaas, rucola, gegrilde paprika, parmaham en wat balsamicoazijn. Een heerlijke combinatie! Tegenwoordig eten we steeds meer vegetarisch. We hebben het getest: ook zonder de parmaham is deze sandwich met rucola heel erg lekker!

En anders maak je gewoon pesto van rucola

Is de wasmand nog steeds niet leeg? When all else fails: maak een pesto van je rucola. Immers: elk groen eetbaar blad is geschikt voor een pesto. Toast een flinke handvol pijnboompitten en blend met een flinke handvol Parmezaanse kaas, knoflook, een paar eetlepels olijfolie, twee handen rucola in stukjes en het sap van een citroen. Simpel! Je kunt deze pesto ook in handige porties in de vriezer bewaren in een vorm voor ijsklontjes.

cheese-pesto-whirls

Vrolijk, simpel en gezellig recept: broodjes met pesto van rucola

Geen zin om je vriezer vol te stoppen met pesto van rucola? Wij maakten vorig jaar heerlijke spiraalvormige broodjes met pesto. Dit recept vonden we in de BBC Goodfood (‘Cheese & pesto whirls’). Ik volgde het recept voor het brooddeeg, maar gebruikte onze pesto van rucola in plaats van de ‘150g tub fresh pesto’. Wel een belangrijke tip: gebruik een muffinblik en doe daar de spiraalbroodjes in. Anders rollen ze zeker weten uit elkaar in de oven en heb je meer een pizza (ook lekker, maar niet de bedoeling).

P.S. Waarom seizoensgroenten eten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Je kunt wel echt spreken van wintergroenten en zomergroenten. Welke soorten groente en fruit passen er bij dit seizoen? In ons overzicht vind je de highlights aan seizoensgroenten per maand.

Wat is jouw favoriete recept met rucola?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen