Seizoensgroenten augustus

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in augustus

Hartje zomer valt er eindeloos te variëren met groente en fruit uit het seizoen. Veel groente was ook al in juli verkrijgbaar, zoals bleekselderij en sperziebonen. Nieuw in augustus is de verse oogst uit de boomgaard: appels, peren en pruimen. Je merkt echter ook dat de herfst al op de deur staat te kloppen: pompoen, winterwortel en bramen zijn vanaf nu ook verkrijgbaar. 38 in Nederland geteelde mogelijkheden die horen bij het seizoen: geniet ervan!

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Daarnaast is het milieuvriendelijk, omdat de gewassen in de buitenlucht worden geteeld en niet ver hoeven reizen. Volgens sommige mensen is het zelfs gezonder; de voedingsstoffen zouden passen bij onze specifieke behoeften op dat moment. Er zijn verschillende manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. Op deze lijst staan seizoensgroenten die meestal zonder kas in Nederland worden geteeld.

Volop verkrijgbare groente in augustus

  • Aardappel (nieuwe oogst)
  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Bosui
  • Broccoli
  • Chinese kool
  • IJsbergsla
  • Koolrabi
  • Kropsla
  • Mais
  • Paksoi
  • Peultjes
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Radicchio
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Rucola
  • Snijboon
  • Sperzieboon
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Tuinboon
  • Ui
  • Venkel
  • Witte kool
  • Wortelen

Volop verkrijgbaar fruit in augustus

  • Aardbei
  • Appel
  • Blauwe bes
  • Braam
  • Framboos
  • Kruisbes
  • Peer
  • Pruim
  • Rode bes

Ook in augustus: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Koken met seizoensgroenten in augustus

38 smakelijke opties: er is zo veel mogelijk dat tips geven waarschijnlijk onnodig is. Zelf zou ik in ieder geval optimaal genieten van het boomgaardfruit, bijvoorbeeld verwerkt in een cake of tot compote. Een zomers stamppotje met kool of postelein valt ook altijd in de smaak. Een kolf mais met wat boter, peper en zout op de barbecue kan niet mislukken. En vergeet niet nog even te genieten van verse tuinbonen met bonenkruid (volgende maand ben je te laat), bijvoorbeeld heel simpel met gekookte aardappelen en zelfgemaakte compote van boomgaardfruit.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.