Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in januari

In januari begint de hoeveelheid verse groente van het land een beetje op te drogen. Prei is er bijna altijd, dus ook in januari. Verder ben je aangewezen op Nederlandse klassiekers, zoals bloemkool en boerenkool. Waar boerenkool voor ons misschien een ouderwetse groente is, is ‘kale’ juist enorm hip in de rest van de wereld. Maar er is nog meer in januari: vanuit de koelcel kun je ook nog koken met allerlei wortels, knollen en kolen, zoals pastinaak en rode biet. Wat ga jij maken met groente en fruit in januari?

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het eten van groente en fruit van het seizoen ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Er zijn verschillende manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. Op mijn lijst staan seizoensgroenten die meestal zonder kas in Nederland worden geteeld.

Seizoensgroente: volop verkrijgbare groente in januari

  • Aardpeer
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Prei
  • Schorseneren
  • Spruiten
  • Veldsla
  • Winterpostelein

Seizoensfruit: volop verkrijgbaar fruit in januari

Januari is geen fruitmaand.

Ook ‘seizoensgroente’ in januari: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Groente en fruit uit de koelcel

Direct vers van het land is soms erg beperkt. Bovendien wordt de oogst niet altijd meteen in een keer opgegeten. Veel groenten worden in een relatief milieuvriendelijke koelcel bewaard en zijn daardoor het hele jaar verkrijgbaar, zoals aardappelen en appels van het afgelopen seizoen. Naast aardappelen en appels vind je in januari daarom ook volop uien, winterwortel, rode biet, diverse koolsoorten, pompoen, pastinaak en knolselderij in de winkels. Er is zelfs nog wat fruit van Nederlandse bodem verkrijgbaar, namelijk peren en stoofperen.

Koken met seizoensgroenten in januari

Je kunt niet elke dag stamppot boerenkool eten, zelfs niet in januari. Ga daarom vooral op zoek naar verrassende recepten met vergeten groenten, zoals aardperen, schorseneren en postelein. Er kan meer mee dan je denkt! Prei is een echte duizendpoot. Gewoon gekookt bij de aardappels al best heel lekker, zeker met een beetje tijm, maar ook ideaal in hartige taarten en ovenschotels. Bloemkool is een gemakkelijke groente voor in curry’s. Toch nog best veel mogelijkheden dus in januari, ondanks het beperkte aanbod! Wat is jouw lekkerste recept met groente en fruit van januari?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen