Seizoensgroenten juni

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in juni

Tegen het einde van de lente wordt het aanbod aan seizoensgroenten pas echt uitbundig. Echte lekkerbekken verheugen zich al het hele jaar op de nieuwe aardappelen, verse doperwten en verse tuinbonen. En terecht. In juni kun je ook de eerste Nederlandse aardbeien in de winkels verwachten (of in je eigen tuin). Juni is ook de maand dat de favoriete groenten van kinderen goed verkrijgbaar zijn: broccoli en bloemkool.

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Om te beginnen is gebruikmaken van lokale seizoensgroenten milieuvriendelijk. Maar dat is niet alles. Het eten van seizoensgroenten is ook een leuke en vaak verrassende manier om in contact te komen en blijven met de seizoenen en de natuur. Sommige mensen zeggen dat het ook gezonder is, omdat de voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Er zijn verschillende manieren om naar ‘seizoensgroente’ te kijken. Op deze lijst vind je seizoensgroenten die meestal zonder kas in Nederland worden geteeld.

Volop verkrijgbare groente in juni

  • Aardappelen (nieuwe oogst)
  • Andijvie
  • Asperge (groen en wit)
  • Bloemkool
  • Bosui
  • Broccoli
  • Chinese kool
  • Doperwt
  • IJsbergsla
  • Kropsla
  • Paksoi
  • Peultjes
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Rabarber
  • Radicchio
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Rucola
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Tuinboon
  • Venkel

Volop verkrijgbaar fruit in juni

  • Aardbei
  • Blauwe bes
  • Framboos
  • Kers
  • Kruisbes

Ook in juni: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Groente en fruit uit de koelcel

Je moet wel groot fan zijn van winterwortelen en appels als je in juni gebruikmaakt van in de koelcel bewaarde groente en fruit. Maar dat kan natuurlijk wel. Veel oogst wordt niet in een keer opgegeten of verwerkt, maar bewaard in relatief milieuvriendelijke koelcellen. Daarom zijn bijvoorbeeld aardappelen en appels het hele jaar verkrijgbaar. In juni kun je nieuwe aardappelen eten, maar kun je wel appels en winterwortelen van afgelopen oogst kopen.

Koken met seizoensgroenten in juni

Juni is de laatste maand dat je iets nieuws kunt proberen met rabarber. Kijk eens wat verder dan compote en verwerk de rabarber bijvoorbeeld in crumble of muffins. Nu er ook nieuwe aardappelen verkrijgbaar zijn, is het eten van witte asperges met in de schil gekookte aardappelen nog lekkerder. Een pasta met lentegroenten past ook bij deze maand: peultjes, broccoli, groene pesto en tagliatelle is bijvoorbeeld een topcombinatie en klaar in een handomdraai.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.