Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in maart

Maart is wat betreft seizoengroenten min of meer een replica van februari, behalve dat de zo gemakkelijke boerenkool niet meer in het lijstje staat. In plaats daarvan kun je in maart koken met raapstelen: net als winterpostelein ook hartstikke lekker in een stamppot. Heb je nog steeds niet aangedurfd om met aardperen of schorseneren te koken? Dan is maart je laatste kans van het jaar. Wat ga jij maken met groente en fruit in maart?

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Er zijn verschillende manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. Op mijn lijst met seizoensgroenten vind je groenten die meestal zonder kas in Nederland worden geteeld. Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en ook nog eens een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het eten van groente en fruit van het seizoen ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment.

Seizoensgroente: volop verkrijgbare groente in maart

  • Aardpeer
  • Prei
  • Raapstelen
  • Schorseneren
  • Veldsla
  • Winterpostelein

Seizoensfruit: volop verkrijgbaar fruit in maart

Maart is geen fruitmaand.

Ook ‘seizoensgroente’ in maart: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Groente en fruit uit de koelcel

Net als in de andere wintermaanden is de koelcel je grote vriend in maart. Veel oogst van voorgaande maanden wordt niet direct opgegeten, maar bewaard in relatief milieuvriendelijke koelcellen. Daarom zijn bijvoorbeeld aardappelen en appels het hele jaar verkrijgbaar. Niet helemaal 100 procent van het seizoen, maar wel een milieuvriendelijke mogelijkheid om gezond en gevarieerd te eten in maart. Naast aardappelen en appels vind je in maart daarom ook uien, winterwortel, rode bieten, diverse koolsoorten, pastinaak, pompoen, knolselderij en peren.

Koken met seizoensgroenten in maart

Zoals ik al in de inleiding schreef, is maart de laatste maand waarin je kunt experimenteren met ‘vergeten groenten’ aardperen, schorseneren en winterpostelein. Aardperen hebben iets weg van gerookt spek als je ze kookt. Ze zijn daarom erg lekker in soep en stoofpotten. De laatste keer dat ik met winterpostelein werkte, was dat in een salade met tonijn, zongedroogde tomaat, augurk en een uitje: lekker op een toastje! Dus hup, grijp je kans deze maart! Schorseneren heb ik nog nooit aangedurfd… jij wel? Wat is jouw lekkerste recept met groente en fruit van maart?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen