Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in november

Midden in de herfst begin je je te realiseren dat het aanbod aan groente toch wel wat begint te slinken. Op het gebied van Nederlands vers fruit kun je alleen nog terecht bij heel erg laat bloeiende appelrassen. Verder liggen de winkels vol met sterren van de wintermaanden: bloemkool, boerenkool, knolselderij, spruitjes en winterwortel. Tijd dus voor stamppot en erwtensoep! Wat ga jij maken met groente en fruit in november?

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het eten van groente en fruit van het seizoen ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Er zijn verschillende manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. In mijn lijst staan seizoensgroenten die meestal zonder kas in Nederland worden geteeld.

Volop verkrijgbare groente in november

  • Aardpeer
  • Andijvie
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Prei
  • Raapjes
  • Radicchio
  • Rammenas
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Savooiekool
  • Schorseneren
  • Spitskool
  • Spruitjes
  • Winterpostelein
  • Witte kool
  • Winterwortel

Volop verkrijgbaar fruit in november

  • Appel (laatbloeiende rassen)

Ook ‘seizoensgroente’ in november: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Groente en fruit uit de koelcel

Het aanbod aan groente direct vers van het land wordt vanaf november beperkter. Gelukkig wordt dit aanbod aangevuld met groenten uit de in de afgelopen maanden gevulde koelcellen. Dit is een relatief milieuvriendelijke manier om oogst te bewaren, zodat je niet alles in een keer hoeft op te eten of te verwerken. Aardappelen en appels zijn daardoor het hele jaar verkrijgbaar. Verder vind je in november ui, Chinese kool, pompoen en peer uit de koelcel in de winkels.

Koken met seizoensgroenten in november

In november staan er in ons huis elke maand spruitjes op tafel. Vaak gewoon gekookt, maar ze zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld uitgebakken spekjes en gekookte tamme kastanjes. Pastinaak is een andere favoriet, bijvoorbeeld samen met winterwortel geroosterd uit de oven. Of in een soep met appel. Dat klinkt misschien gek, maar is een combinatie die supergoed werkt. Geniet ook nog even van die vele soorten kool, bijvoorbeeld uit de wok of in een stamppot, want na november is dat echt voorbij. Wat is jouw lekkerste recept met groente en fruit van november?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen