Eten & Drinken

Te veel sla in je moestuin? Met deze recepten kom je er weer vanaf!

Het schijnt een beginnersfout te zijn. Wij maakten hem in ieder geval vorig jaar. We begonnen moedig aan een moestuin en strooiden ons wild aan zaadjes voor allerlei sla (bladmosterd, kropsla) en bijvoorbeeld radicchio (eigenlijk een soort witlof). En in mei en juni werden we zo overdonderd door de enorme hoeveelheid sla in onze tuin, dat we van gekheid niet wisten hoe we ervan af moesten komen. Opeten, het liefst natuurlijk. Met een aantal voor de hand liggende én vergezochte recepten aten we het gros van onze sla weg. Wat doe jij met een teveel aan sla?

Pesto, altijd een oplossing, ook voor sla

Vorig jaar schreef ik al over een teveel aan rucola. Een voor de hand liggende oplossing was toen het verwerken ervan in pesto. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor andere soorten sla. Toast een flinke hand vol pijnboompitten of andere noten of pitten en blend met een flinke handvol Parmezaanse kaas, knoflook, een paar eetlepels olijfolie, twee handen sla in stukjes en het sap van een citroen. Of maak nog veel meer en bewaar in porties in de vriezer. Ideaal voor dagen waarop je heel veel zin in of alleen maar tijd hebt voor pasta met groene pesto. Amandelen gebruiken bleek overigens niet zo lekker: daarvan gaat je pesto naar marsepein smaken.

Soep van sla: erg lekker

Een andere eenvoudige oplossing bij een teveel aan vrijwel welke groente dan ook is soep. Maar misschien denk je dan niet meteen aan sla. Ik ook niet in ieder geval. Ik vond een heerlijk recept voor soep van sla op de sowieso erg leuke recepten-site Epicurious. In een notendop: ui, knoflook, wat vet (ik gebruik olie in plaats van boter), wat specerijen, een aardappel in stukjes en vooral veel sla. Niet eens bouillon, de soep is al genoeg smaakvol van zichzelf. Ik houd helemaal niet zo van soep, maar deze slasoep was echt heerlijk. Ik heb hem tijdens onze overwoekering door de sla jungle meerdere keren gemaakt. Heerlijk!

Stamppot werkt ook heel goed met sla

Nog zo’n klassieke groente-wegwerker: stamppot. Als het met rauwe andijvie kan, kan het ook met rauwe sla. En zo geschiedde meerdere malen. Gewoon net zo veel sla gebruiken als dat je andijvie zou gebruiken. Zelfs mijn dochter van 3, die een bijna panische hekel aan groene blaadjes heeft, vond het lekker.

Sla eten als ‘groente’

Bepaalde soorten sla kun je ook als ‘groente’ bij de aardappels serveren. En dan niet in een salade, maar als ‘echte’ groente. Een kleine krop sla, zoals een little gem, kun je bijvoorbeeld halveren en vervolgens grillen. Beetje mooie olie en/of azijn erover heen plus wat gemalen peper: jammie!

Sla als glutenvrije, lichte wrap

Wij hadden niet echt grote slabladeren in de moestuin, maar als je dat wel hebt, kun je de sla heel goed gebruiken als wraps in plaats van tortilla’s. Het vergt misschien iets meer van je rolskills, maar je wraps zijn glutenvrij en een stuk lichter qua calorieën (en koolhydraten).

Cocktail met wodka en sla

Natuurlijk kun je sla ook drinken. Gewoon mee laten draaien in je smoothie. Een wel heel verrassend recept vond ik echter in de zogenaamde vitality vodka, een drankje met wodka en heel veel groene groenten, waaronder sla. In het filmpje hieronder zie je hoe je het maakt.

Ik maakte dit drankje eigenlijk als grapje voor dit artikel, maar het bleek bijzonder lekker te smaken. Ook erg leuk als aperitief bij binnenkomst op een feestje. Je krijgt wel veel meer porties dan ze beweert. Wij hebben weliswaar maar heel kleine cocktailglazen, maar konden daar allebei drie keer een sla-cocktail uit drinken. Zes glazen in totaal dus. En maak je niet te druk over de hoeveelheid alcohol. Die valt enorm mee en kun je eventueel eenvoudig aanpassen.

Boeketje slabloemen

En ten slotte: sla die ondanks je vele eten doorschiet, heeft veelal erg mooie bloemen. De bloemen zijn wel teer, maar verdienen het net zo goed als ‘echte’ snijbloemen om je huis in een vaas te komen opfleuren. Ons huis stond een maand lang vol met slaboeketten en we gaven ook regelmatig een boeketje weg. Een klein gebaar, maar zo gezellig en volop lente!

Wat zijn jouw tips om van je sla af te komen?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen