Eten & Drinken

Test: gedroogd fruit van… Fris Gedroogd Fruit (ja, echt!)

Hoe spannend kun je gedroogd fruit maken? Er zijn inmiddels zo veel merken. En daarbij ook nog eens enorm veel repen. Maar, de ene is de andere niet. Zo heb ik een zak dadels in de voorraadkast staan die niemand wil opeten. Terwijl dadels hier in huis immens populair zijn. Goed dus om af en toe iets nieuws te proberen. Zoals de zakjes Lilifruit en snackrepen Taste of Nature, beide van Fris Gedroogd Fruit, die ik leerde kennen tijdens de Bio-beurs in Zwolle.

Gedroogd fruit is fantastisch

Ik ben door de jaren heen steeds doller geworden op gedroogd fruit, en dan vooral op abrikozen, dadels, vijgen en pruimen. Vroeger at ik nog de gele gezwavelde abrikozen, maar tegenwoordig vind ik de bruine, ongezwavelde abrikozen veel lekkerder. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 20 gram gedroogde vruchten per dag te eten, las ik laatst, maar ze kunnen wat mij betreft de pot op. Gedroogde vruchten bevatten weliswaar geen vitamine C meer, maar zijn een prachtige manier om met een snack vezels, calcium en andere goede stoffen tot je te nemen. Je moet er geen kilo’s per dag van eten, maar ik geef mijn dochter liever wat gedroogde abrikozen als ze thuiskomt van school dan een doosje Smarties.

Biologisch gedroogd fruit, maar dan geweld

Ik ben niet de enige die er zo over denkt, want de schappen liggen vol met gedroogd fruit tegenwoordig. Wat maakt het biologische gedroogde fruit van Fris Gedroogd Fruit, verkocht onder de naam Lilifruit, dan zo interessant? Deze pruimen, abrikozen, dadels, cranberries en vijgen zijn eerst gedroogd en vervolgens weer heel zachtjes en rustig geweld. Iedereen die zich wel eens door een ingedroogde vijg heen heeft gewerkt, kan zich ongetwijfeld de voordelen hiervan voorstellen. Niet voor niets scoorden de gewelde pruimen van Lilifruit erg hoog in een test van De Volkskrant. De pruimen komen overigens uit Agen, in Frankrijk, wat ook een pre schijnt te zijn op het gebied van pruimen.

De proef op de som met Lilifruit

Tijdens de Bio-beurs kreeg ik een zakje pruimen, een zakje abrikozen en een zakje gekonfijte gember mee. Die laatste is niet geweld en bovendien gesuikerd, dus een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar ik vind gekonfijte gember zo lekker, haha. Ik besluit samen met mijn dochter van vier te proeven.

De proef op de som.

“Ik ga die met de glitters doen!” roept ze enthousiast en ze stopt een stuk gekonfijte gember in haar mond. Ze trekt een vies gezicht. Nee, dit is niks voor haar. Ik daarentegen… fijn formaat, heerlijke smaak, lekker pittig! De pruimen worden door mijn dochter als ‘lekker’ bestempeld. En ‘zacht’. Hoewel ze ze ook naar aardbei vindt smaken, dus hoe betrouwbaar haar oordeel is… De pruimen van Lilifruit hebben inderdaad een mooie, diepe smaak. Ik kan mij wel voorstellen dat er iets speciaals met de pruimen uit Agen aan de hand is. Dan de abrikozen. Mijn dochter noemt ze ‘zacht’, ‘zoet’ en ‘lekker’. Maar direct daarna grijpt ze opnieuw naar de pruimen. En nog eens. Ik vind de abrikozen zelf wat te geweld. Ik houd wel van de bite van regulier gedroogde abrikozen. Houd jij wel meer van zacht? Dan zijn deze abrikozen wellicht wat voor jou!

Twee minuten later.

Snackrepen Taste of Nature

Ik kreeg ook nog twee repen met de naam Taste of Nature; eentje met alleen maar dadels en cashewnoten en eentje met ook nog bosbessen en rozijnen. Even een disclaimer: ik ben helemaal geen fan van deze trend. Wat mij betreft veel te veel verpakkingsmateriaal voor een dagelijkse snack. Maar, ik vind zo’n reep wel ideaal om te bewaren in je tas of in de auto, puur voor die momenten dat je echt even wat extra energie kunt gebruiken.

En wat vinden we ervan? Mijn dochter knabbelt van beide een klein hapje, zegt ‘vies’ en gaat verder met tekenen. Hm. Ikzelf vind ze ook niet zo spannend. Die met bosbessen vind ik zelfs een beetje weeïg. Ik zet ze zonder inleiding op het bureau van mijn man en die eet alle stukjes vervolgens met smaak op.

Zo zie je maar: het is maar net wat je lekker vindt. Een kwestie van uitproberen. En dan weet je nu in ieder geval dat deze producten bestaan. Te koop bij allerlei natuurwinkels en de Ekoplaza en dergelijke. Ik ga zelf die gekonfijte gember nog maar eens aanschaffen. Lekker!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen