Eten & Drinken

Test: genieten van de biologische thee van Clipper

Een jaar of wat terug zag ik deze biologische thee alleen nog in speciale winkels, maar nu kun je er bijna niet meer omheen: thee van Clipper. Dit merk uit Engeland ‘ticks every box’. De thee is biologisch en vaak ook nog grotendeels fair trade. De vormgeving van de doosjes is prachtig en de mensen van Clipper hebben een echte passie voor thee. En er zijn ook nog eens honderden smaken. Tijd voor een test waarin ik 6 smaken thee van Clipper proefde. Welke theemelange van Clipper vind jij lekker?

Clipper: twee Engelse theepioniers

Het avontuur van Clipper begint met twee theepioniers uit Engeland: Mike en Lorraine Brehme. In 1984 besluiten zij de dappere stap te zetten om hun passie voor thee met de wereld te delen. Een tijdje later vinden ze twee balen heerlijke biologische Assam-thee. Ze gaan aan de knutsel in hun keuken in Dorset en niet veel later verschijnt de eerste thee van Clipper. Inmiddels heeft Clipper een flinke fabriek en tig smaken om uit te kiezen.

Clipper groene thee met citroen

Ik houd eigenlijk helemaal niet van citroenthee, maar de groene thee met citroen van Clipper mist iedere associatie met afwaswater. Sterker nog, deze thee is inmiddels favoriet in ons huishouden. De thee is verfrissend en prachtig in balans. De groene thee met citroen is 100 procent biologisch. Hij bestaat uit 94 procent groene thee (ook nog eens fair trade), 5 procent natuurlijk aroma (dat kan van alles zijn, maar is in ieder geval biologisch) en 1 procent citroenschil. Veel visite vraagt naar wat voor thee het is en geeft aan dat ze normaal niet van citroenthee houden, maar deze lekker vinden. Net als wij dus. Bijkomend voordeel: hij ontkalkt enorm. Dus als je eerder zwarte thee hebt gezet in een pot of thermoskan, dan maakt deze thee de zwarte kalk los en zwemmen er wel wat fliebertjes in je thee. Goed om rekening mee te houden als er visite komt.

Clipper witte thee

Ik heb al meerdere potten van deze witte thee gedronken en iedere pot gaat een beetje aan mij voorbij. Misschien is dat ook de essentie van witte thee: dat het niet echt naar iets smaakt. De 100 procent biologische pure witte thee smaakt erg zacht, zelfs als de thermoskan al een paar uur geduldig staat te wachten. En de draak op het doosje is stoer natuurlijk.

Clipper kruidenthee citroenverbena (lemon verbena)

Kruidenthee zal nooit echt mijn hart winnen. Daarvoor houd ik te veel van echte thee. Maar soms heb je even geen zin in een oppepper. Deze kruidenthee is niks meer dan 100 procent biologisch geteelde citroenverbena. Hij smaakt een beetje saai en stoffig met een lichte hint van citroen. Maar citroenverbena zou goed zijn voor de spijsvertering, je huid en je slaap, dus daar drinken we er nog een op.

Clipper kruidenthee kamille

Wat ik heb met de citroenverbena, heb ik ook met de thee van kamille. Hij smaakt puur en het is heus waar de lekkerste kamillethee die ik ooit dronk, maar ik moet de eerste kruidenthee nog tegenkomen die mij echt kan doen juichen. Hoe dan ook, wederom 100 procent biologisch en kamille is goed voor je binnen- en buitenkant.

Clipper earl grey zwarte thee

Deze earl grey van Clipper is een mix van 95 procent biologische zwarte thee (ook nog eens fair trade) en 5 procent natuurlijk bergamotaroma (niet biologisch). Ik vind de thee een lekkere zware smaak hebben, zoals het hoort, zonder dat hij een wrange nasmaak achterlaat in je mond. Hij ruikt en smaakt duidelijk naar bergamot zonder de associatie met zeep, die ik met sommige andere earl greys wel eens heb. Verrassend: deze thee is de eerste earl grey die ik tegenkom die ook nog redelijk prima te drinken is, als je je kopje koud hebt laten worden.

Clipper chai groene thee

Met een mix van meer dan twee of drie ingrediënten wordt het spannend. Blijft de thee in balans of vliegt hij uit de bocht? Deze groene thee met chai-kruiden bestaat volgens het doosje uit groene thee, 25 procent kaneel, sinaasappelschil, 4 procent kardemon en 3 procent kruidnagel. Alles is biologisch en 85 procent is fair trade. Als mijn berekeningen kloppen zijn de thee, kaneel, kardemon en kruidnagel fair trade en bevat de theemelange 53 procent groene thee en 15 procent sinaasappelschil. Maar het gaat natuurlijk om de smaak. Deze chai smaakt naar speculaaskruiden, zoals het hoort. Kaneel voort de boventoon en de citrus overheerst niet. Als je goed proeft, kun je alle afzonderlijke ingrediënten onderscheiden, maar toch is de thee in balans. Knap gemixt daar bij Clipper!

Met 240 smaken zit er altijd een favoriet tussen

Hoewel ik de theesmaken niet allemaal even lekker vind, ben ik inmiddels wel echt dol op Clipper en wil ik graag hun andere smaken thee proberen. Er valt ook zo veel te kiezen, wel 240 soorten als we hun promotiefilmpje moeten geloven. Sommige smaken staan niet op de Nederlandse website, maar op de Engelse shopsite van Clipper kom je een heel eind. Dat wordt doordrinken… Welke smaak thee van Clipper vind jij lekker?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen