Eten & Drinken

Veganisme: geweldige kookboeken en handige websites

Als je stappen zet op het gebied van veganisme, kan dat best overweldigend zijn. Wat mag er allemaal ineens niet meer en wat kan er allemaal wel? Of je nu meedoet aan de VeganChallenge, van het ene op het andere moment veganist wilt worden, vegetariër bent en een volgende stap wilt zetten of gewoon minder dierlijk wilt eten: je kunt hoe dan ook wel wat informatie en inspiratie gebruiken. En dan heb je vast wel iets aan mijn persoonlijke lijst aan kookboeken, websites en apps.

4 geweldige kookboeken met veganistische recepten

Ik heb een heleboel kookboeken en in de meeste staan wel wat veganistische recepten hier en daar (of recepten die gemakkelijk veganistisch te maken zijn). Vier kookboeken vind ik echter een heuse verademing. Twee zijn helemaal veganistisch: De Vegarevolutie en The Oh She Glows Cookbook. De andere twee zijn helemaal vegetarisch met heel veel veganistische opties: Veg! en A Modern Way To Cook.

veganisme-kookboeken-2

The Oh She Glows Cookbook – Angela Liddon

The Oh She Glows Cookbook draait allemaal om de succesvolle ontdekkingsreis van de Canadese Angela Liddon. Na jarenlang lijden onder een eetstoornis en diverse diëten, was ze het helemaal zat. Ze koos radicaal voor een nieuwe weg: onbewerkte ingrediënten én veganistisch. Met haar in 2008 gestarte weblog ohsheglows.com deelt ze haar ervaringen en recepten en bereikt ze inmiddels een miljoenenpubliek. Ondertussen voelt ze zich ook nog een stuk gezonder en energieker. Tijd voor een echt boek dus. In The Oh She Glows Cookbook staan ruim 100 veganistische recepten verspreid over alle gangen: van ontbijt, via hoofdgerecht tot snack voor onderweg. Een smakelijk startpunt voor iedere thuiskok die wel benieuwd is naar veganisme en daarin culinaire stapjes wil gaan zetten.

De Vegarevolutie – Lisa Steltenpool

Dit boek heb ik nog niet zo lang, dus ik heb er nog niet heel veel uit gekookt. Wat ik vooral heel erg fijn vind aan De Vegarevolutie, is het dikke, informatieve katern aan het begin van het boek. De lezer krijgt zeer goede uitleg over de verschillende voedingsstoffen die je ‘normaliter’ uit dierlijke voeding zou halen en hoe je die vervolgens kunt vervangen. Van de vier kookboeken in dit artikel het meest geschikt om aan iemand cadeau te doen. Lisa Steltenpool heeft trouwens ook een heel leuk blog: Early Dew.

veg! – Hugh Fearnley-Whittingstall

Relatief nieuwe ster aan mijn culinaire firmament is veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Hugh is de presentator van kookprogramma River Cottage, houdt van biologische seizoensproducten en heeft al meerdere kookboeken geschreven. En, leuk detail, hij is een notoire vleeseter, maar ging toch de uitdaging aan om vaker vleesloos te eten en zo dit boek te kunnen vullen met ruim 200 recepten. Dat is ook meteen de kracht van dit boek: het is duidelijk geen tofu-groenteprutjes-gegratineerde-champignons-boek, maar een boek van een kok die gewoon weet wat lekker eten is.

A Modern Way To Cook – Anna Jones

Anna Jones is de protegé van Jamie Oliver en wordt ook wel de nieuwe Nigella Lawson genoemd. Het is dat veren in je bips niet zo veganistisch is, maar anders… Anna Jones combineert alle krachten van de drie eerder genoemde boeken. Ze is duidelijk een professional, geeft veel informatie en maakt veganisme lekker en leuk. Handig vind ik vooral haar slimme, efficiënte recepten, zoals zelf kokosyoghurt maken, een voedzaam ontbijt dat je de avond van te voren al in een jampot klaarmaakt en het geniale idee om zelfgekookte bonen in porties in de vriezer te bewaren. Duh! Dat ik daar zelf nog niet opgekomen was…

Hoe zit het met E-nummers en veganisme?

De kans is groot dat als je bezig bent met gezond eten en veganisme, je al niet zo heel veel E-nummers meer binnenkrijgt. Maar toch, je komt ze tegen en het ene E-nummer is ook het andere niet. Dan is het handig als je even snel kunt opzoeken of een E-nummer een dierlijke oorsprong heeft (of kan hebben). Als je dan ook nog te weten kunt komen of een E-nummer echt wel veilig is, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Ik ben groot fan van de app ‘Eat Informed – Food Additives’. Deze app is voor Android, maar er zijn vast vergelijkbare apps voor iOS. Zoeken in de app kan op nummer en op naam (wel in het Engels). Deze app of een variant ervan is must voor iedere (aspirant-)veganist.

barnivore-vegan-alcohol

En je drankje dan? Is jouw alcohol veganistisch?

Veel mensen weten niet dat wijn, bier en sterke drank vaak niet veganistisch is. Vaak wordt de alcoholische drank op het eind van het productieproces geklaard met bijvoorbeeld vislijm, gelatine of eiwitten. Als je een strenge veganist bent, is dat dus een probleem. Checken of je drankje wel of niet veganistisch is? Dat kan op de website Barnivore.com. Zoek je merk of producent op via de zoekbalk, en voilà: rood of groen zegt genoeg. Ideaal!

Heb jij nog fijne kookboeken of slimme websites en apps voor (beginnende) veganisten? Ik ben erg benieuwd!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen