Veganized recept: cannelloni met spinazie en ‘ricotta’

Het was het eerste recept dat ik ooit via Eigenwijs Blij verspreidde en daarom de perfecte kandidaat voor het eerste recept in deze nieuwe serie recepten: cannelloni met spinazie en ricotta, maar dan helemaal plantaardig. Moeilijk is het niet. Een echte Italiaanse klassieker, maar dan nu lekker veganistisch.

De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept

Ik weet dat ik voor deze serie recepten voor hetere vuren zal komen te staan. Het veganistisch maken van mijn favoriete recept voor cannelloni met spinazie en ricotta is eigenlijk zelfs behoorlijk eenvoudig. Er zijn maar twee vervangingen nodig. 1) Een vervanger voor de ricotta en 2) een vervanger voor de Parmezaanse kaas. Voor die Parmezaanse kaas had ik al eerder een recept ontwikkeld op basis van cashewnoten, edelgistvlokken en een ‘secret ingredient’. Voor de ricotta bleek de oplossing dodelijk simpel: een pakje silken tofu oftewel zijden tofu! Na wat testen en tweaken, zijn de ingrediënten nu als volgt:

vegan-strooikaas-4

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • 250 gram deelblokjes diepvriesspinazie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 kleine teentjes knoflook, in stukjes
  • ongeveer 250 gram zijden tofu
  • handvol pijnboompitten
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • peper en zout
  • nootmuskaat (liefst versgemalen)
  • halve milde rode chilipeper, in stukjes (naar smaak)
  • 2 blikken tomatenstukjes van 400 gram
  • 1,5 theelepel balsamicoazijn
  • handvol verse basilicum, in reepjes
  • snufje kristalsuiker of vervangende zoetstof
  • 12 buisjes cannelloni, uiteraard eivrij (ongeveer 130 gram)
  • 60 gram vegan ‘Parmezaanse kaas’ van cashewnoten, edelgistvlokken, zout, knoflookpoeder en gemalen laos
  • metalen ovenschaal waarin 12 cannelloni’s passen

vegan-canneloni-2

Bereiding van de vegan cannelloni (60 tot 90 minuten)

  1. Zorg er eerst voor dat de spinazie ontdooit en uitlekt. Ik doe dit door de blokjes een halve dag in een zeef in een pan te hangen, maar misschien heb jij een andere truc.
  2. Maak een portie vegan strooikaas van de cashewnoten, edelgistvlokken, zout, knoflookpoeder en gemalen laos.
  3. Doe de uitgelekte (en uitgeknepen) spinazie, de zijden tofu, 1 theelepel oregano, wat peper en zout en een flinke snuf nootmuskaat in een kom.
  4. Toast de pijnboompitten in een droge, kleine koekenpan. Laat een beetje afkoelen en gooi bij de spinazie en zijden tofu in. Meng alles goed door elkaar.
  5. Doe 1 theelepel olijfolie in de kleine pan en 2 theelepels olijfolie in een hapjespan. Fruit in de kleine pan 1 teen knoflook en in de grote pan 2 tenen. Pas op voor verbrande knoflook, die smaakt erg bitter. Giet de knoflook en olie van de kleine pan bij de spinazie en zijden tofu in. Meng goed door elkaar.
  6. Voeg aan de knoflook in de hapjespan de chilipeper toe en bak even mee. Giet de twee blikken tomatenstukjes in de pan en voeg de balsamicoazijn toe. Laat even een paar minuten pruttelen.
  7. Voeg een theelepel oregano, de reepjes basilicum, wat peper en zout en de suiker toe aan de saus. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en negeer gedurende 15 minuten.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Gebruik je een aardewerken ovenschaal, omdat je geen metalen hebt? Zet deze dan ook alvast in de oven, zodat hij op temperatuur kan komen.
  9. vegan-canneloni-1

  10. Nu kun je de cannelloni’s alvast gaan vullen. Werk het mengsel van spinazie en zijden tofu met een theelepeltje of je vingers bij de buisjes naar binnen. Oefening baart kunst! Leg ze opzij op een bord of snijplank.
  11. Wanneer de saus wat ingedikt is en de oven op temperatuur, pak je de ovenschaal erbij. Verdeel de helft van de tomatensaus over de bodem van de schaal. Leg de gevulde cannelloni’s gezellig naast elkaar in de schaal. Giet de rest van de saus eroverheen en verdeel op zo’n manier dat de pasta zo goed mogelijk bedekt is. Bestrooi met 50 gram van de vegan strooikaas.
  12. Zet in de oven en laat in 25 tot 30 minuten lekker bruin en bubbelig worden. Niet schrikken als de bovenkant echt donkerbruin wordt; zolang het niet verbrandt is het goed.
  13. Laat 5 minuten buiten de oven tot rust komen. Verdeel de cannelloni over de borden en bestrooi met het resterende vegan Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

vegan-canneloni-4

12 x een veganized recept in 2017

In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.