Eten & Drinken

Veganized recept: enchiladas met zwarte bonen

Van alle recepten die ik in het kader van Meat Free Monday in 2015 op Eigenwijs Blij plaatste, maken we deze denk ik nog steeds het vaakst. Niet in de laatste plaats omdat mijn dochter van drie het ook graag eet. Qua vegan maken lag de uitdaging ‘enkel’ in de kaas bovenop het gerecht, maar dat bleek nog best een klus. Uiteindelijk is het toch gelukt! P.S. Als je kiest voor dit recept, vergeet dan niet op tijd te beginnen met het weken van de cashewnoten!

De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept

Het originele recept voor enchiladas met zwarte bonen was al vegetarisch. Dat scheelt al de helft. Maar ja, dat licht gegrilde laagje kaas bovenop maakte het wel af. Mijn eerste poging was gebruikmaken van dezelfde saus als voor de vegan nachos. Dat was helaas geen succes. Na wat gepeins stelde de wederhelft zelfs nog voor om de kaas gewoon weg te laten. Lekker makkelijk. Maar wat mij betreft een beetje té makkelijk en bovendien is de maaltijd dan niet meer voldoende gebalanceerd. Ik zocht mijn heil in een ‘kaassaus’ op basis van cashewnoten, maar dan met een twist.

Ingrediënten vegan enchiladas (3 tot 4 personen)

  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, zaadjes weg en fijngehakt
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 150 gram gegrilde paprika uit pot, in reepjes
  • 150 ml vegan bouillon (van een derde blokje of van poeder)
  • 6 tot 8 tortilla’s
  • 400 gram blik zwarte bonen, uitgelekt
  • 70 gram tomatenpuree
  • 400 gram blik tomatenstukjes
  • half bosje koriander (ongeveer 10 gram), grof gehakt
  • 125 gram ongebrande cashewnoten
  • 1,5 theelepel miso
  • 1,5 theelepel kokosolie
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • 1/4 theelepel gemalen laos
  • 1/4 theelepel grof zeezout (bijv. Keltisch zeezout)
  • 1,5 theelepel citroensap
  • 100 ml warm water

Bereiding van de vegan enchiladas (45 minuten + weken noten)

  1. Begin met het weken van de cashewnoten. Zet ze de avond (of de ochtend) van te voren in een bakje onder water en zet weg in de koelkast.
  2. Is het eenmaal tijd om te gaan koken? Verhit de olie en fruit de ui, knoflook en chilipeper 5 minuten. Voeg de specerijen, champignons en paprika toe en bak kort. Doe de bouillon erbij, zet de deksel half op de pan en laat 10 tot 15 minuten sudderen.
  3. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Meng in een maatbeker de tomatenstukjes met de tomatenpuree en koriander.
  4. Voeg de zwarte bonen toe aan de pruttelende saus en laat zo nodig nog verder inkoken.
  5. Giet nu de cashewnoten af en doe in een krachtige keukenmachine met de miso, kokosolie, edelgistvlokken, laos, zeezout, citroensap en warm water. Vermorzelen maar! Het zal zeker wel een tijdje duren voordat het op een saus lijkt en er niet meer al te grote stukjes in zitten. Soms zal je even moeten stoppen om de massa langs de randen naar beneden te duwen. Maar de aanhouder wint!

  6. Vul de tortilla’s een voor een met de groentesaus en doe ze in een geschikte ovenschaal. Giet de tomatensaus over de enchiladas. ‘Beklieder’ met de cashewnotensaus. Dit kan je vast mooier dan ik en anders maakt het nog niks uit, want de smaak wordt er niet anders van.
  7. Zet 10 tot 15 minuten in de oven. Eet smakelijk!

12 x een veganized recept in 2017

In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen