Veganized recept: hartige taart met prei en paddenstoelen

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someonePrint this page

Ik hou van hartige taarten, vooral in de herfst. Deze hartige taart met prei en paddenstoelen was van origine al lekker complex qua smaak (onder meer door de mierikswortel) en bovendien helemaal ‘herfst’ qua groenten. Maar ja, voor een hartige taart heb je meestal iets van melk en ei nodig. Mijn vegan variant van deze hartige taart is eerder romig dan gestold, maar wel bijzonder lekker.

De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept

Zoals ik al schreef zat de uitdaging hem vooral in het vervangen van de slagroom en de eieren in mijn originele recept voor deze hartige taart met prei en paddenstoelen. Als je wel ei eet, is het een stuk eenvoudiger. Dan koop je gewoon zo’n pakje kookroom op basis van soja of rijst. Maar ja, ik wilde dus een stapje verder gaan.

Na wat wikken en wegen koos ik uiteindelijk voor een vulling voor hartige taart van Lee Watson, eentje op basis van cashewnoten. De mosterd verving ik door nootmuskaat en door voor het zwavelrijke kala namak als zout te kiezen, kreeg ik ook ergens een op ei gelijkende smaak. Oh, en natuurlijk moest ik zorgen voor veganistisch bladerdeeg, maar dat is wel redelijk goed verkrijgbaar. Ten slotte blijkt veganistische geraspte mierikswortel ook nog een hele uitdaging! Goed op de ingrediënten letten dus. Ik vond een plantaardige variant in de EkoPlaza en later ook in een Duitse supermarkt.

Met deze keuzes kreeg ik een heel smakelijke hartige taart, perfect voor in de herfst. Verwacht echter geen scherp te snijden quiche. Door het weglaten van ei, stolt de vulling niet. Het is daardoor eerder een ragout dan een stevige vulling. Lekker, maar misschien niet wat je van te voren verwacht. Vandaar dat ik het even extra schrijf hier.

Ingrediënten vegan hartige taart (3 tot 4 personen)

  • 150 gram ongebrande cashewnoten
  • 1 eetlepel maizena
  • 150 ml ongezoete sojamelk of amandelmelk
  • 1/2 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • 1/4 theelepel kala namak (of anders gewoon zout)
  • een flinke snuf versgemalen nootmuskaat
  • 5 plakjes vegan bladerdeeg, ontdooid
  • 3 preien, in ringen
  • 3 eetlepels olijfolie, plus voor invetten
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 gram paddenstoelen, in dikke plakken
  • 8 blaadjes verse salie, fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte mierikswortel (vegan!)
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 appel, ongeschild en in blokjes
  • peper en zout
  • 35 gram walnoten
  • springvorm 24 cm diameter

Bereiding van de vegan hartige taart (60 minuten + nachtje weken)

  1. Zet de avond van te voren de cashewnoten onder water. Of als je haast hebt ten minste 2 uur van te voren.
  2. Als je gaat beginnen met koken, giet je de cashewnoten af. Doe ze in een keukenmachine (een blender werkt niet) met de maizena, zuivelvrije melk, citroensap, edelgistvlokken, kala namak (of zout) en nootmuskaat. Het moet een gladde, dikke saus worden. Misschien moet je af en toe de boel langs de rand naar beneden duwen met een spatel.
  3. Verwarm de oven alvast voor op 190 graden Celsius. Pak vervolgens twee hapjespannen.
  4. In de eerste pan fruit je de prei in 1 eetlepel olijfolie in ongeveer 10 minuten. Giet te veel aan vocht af.
  5. In de andere pan verwarm je 2 eetlepels olie en bak je de paddenstoelen met de knoflook. Op het eind voeg je de appel, tijm, salie en mierikswortel toe plus wat peper en zout. Warm nog even goed door.
  6. Vet ondertussen de springvorm in en bekleed hem met het deeg.
  7. Gooi de (afgegoten) prei in de pan met de overige groente en meng vluchtig. Meng hier ook het mengsel met cashewnoten doorheen. Doe het mengsel van groente en cashewnoten in de beklede vorm. Verdeel de walnoten over de taart.
  8. Bak 40 tot 45 minuten. Laat de hartige taart even rusten, voordat je hem aansnijdt. Eet smakelijk!

12 x een veganized recept in 2017

In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someonePrint this page
Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
avatar
Schrijver @ Studio Vuurvogel

Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel (Winsum, Groningen) || Schrijver van gedichten & verhalen || Gezin met Remi, Emily & 2 poezen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *