Eten & Drinken

Veganized recept: de klassieke club sandwich

Met de vegetarische variant van de club sandwich (of is het clubsandwich?) had ik mij er eigenlijk wat te gemakkelijk vanaf gemaakt. Humus, een geprakte avocado, geitenkaas: dat kan iedereen. Voor mijn vegan versie heb ik geprobeerd all the way te gaan en de klassieke club sandwich met kip, kaas en bacon zo dicht mogelijk te benaderen.

De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept

Ooit beschreef ik dus al een smakelijke, maar toch wat saaie vegetarische club sandwich. De uitdaging van het plantaardig maken van deze clubsandwich (club sandwich? Make up your mind!) is wat dat betreft om volledig opnieuw te beginnen. In mijn ogen maken ze de allerlekkerste klassieke club sandwich bij het Feithhuis in Groningen. Op de menukaart beschrijven ze hem als volgt: toast met kipmayonaise, bacon, oude kaas, sla, tomaat, augurk en mosterdmayonaise.

Ik weet dat in ieder geval veganaise nodig ga hebben. Dat koop je in een potje of maak je vrij eenvoudig zelf. Voor de zogenaamde ‘kipmayonaise’ ga ik mijn vegan kipsalade als basis gebruiken, maar dan wat minder exotisch. De bacon is een leuke: het internet staat namelijk vol met opties, van tofu via shiitake tot aubergine. Best omslachtig allemaal en ik vind dat een club sandwich ook gewoon snel klaar moet zijn. Daarom kies ik voor bacon van zeewier met behulp van het relatief nieuwe I Sea Bacon. Met de kaas kies ik voor lui en koop ik gewoon een pakje Wilmersburger. Zo heb je de tijdswinst van het eten van een sandwich in plaats van culinaire hoogstandjes, maar wel de smaaksensatie van de zo bekende en lekkere klassieke club sandwich.

Ingrediënten vegan club sandwich (2 personen)

  • 8 sneetjes van je favoriete brood
  • 8 (6 + 2) eetlepels veganaise
  • 1 theelepel mosterd
  • 200 gram vegan kipstukjes (ik ben op dit moment blij met die van de Aldi, dan wel even ontdooien)
  • klein sjalotje of uitje (klein gehakt)
  • wat olijfolie
  • scheutje limoensap
  • theelepel gedroogde dragon
  • handje I Sea Bacon, vegan ‘bacon’ van zeewier
  • 2 plakjes vegan ‘Goudse’ kaas, zoals Wilmersburger Classic
  • 2 tomaten, in plakjes
  • 2 augurken, in plakjes
  • wat blaadjes knapperige sla
  • 2 handjes naturel chips
  • koekenpan, foodprocessor, toaster en vier flinke prikkers

Bereiding van de vegan club sandwich (30 minuten)

  1. Bak de vegan-kipstukjes samen met het sjalotje een beetje aan in wat olijfolie.
  2. Maak ondertussen zelf je veganaise of pak de pot erbij. Meng in een kommetje 2 eetlepels ervan met de mosterd.
  3. Snijd de tomaten en augurken in plakjes en maak je sla gebruiksklaar.
  4. Hak de ‘kip’ samen met 6 eetlepels veganaise, het limoensap en de dragon in de foodprocessor fijn tot een typische broodsalade: enigszins smeerbaar, maar met zichtbare (en proefbare) stukjes waar je nog wel tanden voor nodig hebt.
  5. Toast de boterhammen en bak ondertussen het zeewier tot het op bacon lijkt (dit werkt dus echt, en zo simpel, fascinerend!).
  6. Smeer op de eerste twee boterhammen wat van de mosterd-mayonaise. Beleg met sla, tomaat en augurk. Leg er bij beide een tweede getoaste boterham bovenop.
  7. De volgende laag is de kipsalade. Waarschijnlijk houd je wel wat over.
  8. Stapel verder met boterham nummer 3. Besmeer met mosterd-mayonaise en beleg met vegan-kaas, sla en zeewier-bacon. Sluit af met een aan de onderkant met het laatste beetje mosterd-mayonaise besmeerde boterham.
  9. Spies de twee torens brood strategisch op satéprikkers of iets vergelijkbaars. Nu kun je de club sandwich gemakkelijk in twee driehoeken snijden en platleggen (of rechtop laten staan, wat jij wilt). Handje chips ernaast en voilà! Eet smakelijk!

12 x een veganized recept in 2017

In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen