Eten & Drinken

Veganized recept: klassieke Spaanse paella, maar dan veganistisch

Paella, paella, paella. Het is het gerecht dat mij rijst heeft leren eten. Los van nasi dan misschien. Origineel een rijstgerecht vol met kip, chorizo en verrassingen uit de zee. Kan dat in vredesnaam lekker worden met 100% plantaardige gerechten? In 2015 deed ik al een poging, maar nu heb ik deze paella dan echt helemaal onder de knie. Het geheim? Gerookte tofu. Oh ja, en natuurlijk saffraan van goede kwaliteit.

De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept

Het originele Eigenwijs Blij recept voor vegetarische paella was eigenlijk al veganistisch. Case closed zou je zeggen. Maar toch miste ik iets. Die gegrilde smaak van goed gebakken vlees bleek toch wel erg essentieel voor de paella-ervaring. Uiteindelijk vond ik de oplossing in een simpel pakje gerookte tofu. Je maakt het gerecht helemaal af met de groentesticks van Iglo, een ideale vervanger van gebakken vis op de paella.

paella-vegan

Ingrediënten voor de veganistische paella (ongeveer 4 personen)

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 200 gram gerookte tofu, in blokjes van 1 bij 1 centimeter
  • 2 puntpaprika’s, in stukjes
  • 400 gram zilvervliesrijst
  • plukje saffraan
  • 7 dl bouillon van 1 blokje of poeder voor een halve liter <- let op dat je vegan bouillon gebruikt!
  • 300 gram diepvries doperwten
  • peper en zout
  • doos groentesticks uit de diepvries (Iglo)
  • handvol zwarte olijven
  • klein bosje peterselie, grof gehakt

paella-vegan-2

Bereiding van de vegan paella (ongeveer 60 minuten)

  1. Verhit de olijfolie in een wok of grote braadpan. Fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de gerookte tofu en paprika toe en bak nog een paar minuten.
  2. Giet de rijst in de pan en schep wat om, zodat elke rijstkorrel en dun laagje olie heeft. Roer de saffraan erdoor.
  3. Giet de helft van de bouillon in de pan, roer de doperwten erdoor en laat alles op een laag vuur pruttelen. Pas als het echt moet, voeg je wat extra bouillon toe. Reken erop dat het 20 tot 30 minuten duurt tot de rijst lekker gaar is.
  4. paella-vegan-3

  5. Wanneer de rijst richting gaar gaat, begin je met het bakken van de groentesticks.
  6. Bestrooi de paella naar smaak met peper en zout. Verdeel de olijven over de paella en laat nog even doorwarmen.
  7. Verdeel de groentesticks over de paella, bestrooi met peterselie en zet zoals het hoort met pan en al op tafel. Eet smakelijk!

12 x een veganized recept in 2017

In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen