Eten & Drinken

Veganized recept: pasta uit de oven met bloemkool en ‘kaassaus’

Ik ben dol op bloemkool, maar niet zo’n ster in variatie op het vlak van bloemkool. Vroeger was bloemkool per definitie onderdeel van aardappel-groente-vlees; tegenwoordig meestal van aardappel-groente-vleesvervanger. Dit recept – vroeger met kaassaus, nu met een naar-kaas-smakende groentesaus – ontstond in een poging om wat meer variatie op het gebied van bloemkool te bewerkstelligen. En met succes gelukkig. Vooral die ‘kaassaus’ van wortel en aardappel blijft een verrassing… P.S. Wil je dit vandaag maken? Week dan als de wiedeweerga alvast je cashewnoten.

De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept

Het originele recept voor pasta uit de oven met bloemkool was een met groente opgeleukte mac & cheese. De uitdaging zat hem dus per definitie in het creëren van een plantaardige saus die toch nog wel de sensatie van een kaassaus zou benaderen. Ik probeerde eerst iets uit met witte bonen, maar dat werd veel te zwaar. Uiteindelijk koos ik voor de kaassaus die ik ook al eens maakte voor de nachos uit de oven, maar dan gecombineerd met cashewnoten. Supergezond!

Ingrediënten vegan pasta uit de oven met bloemkool

  • 150 gram ongebrande cashewnoten
  • 200 gram wortel, in kleine blokjes
  • 700 gram aardappel, in kleine blokjes
  • 90 ml olijfolie
  • 30 gram edelgistvlokken
  • sap van 1 citroen (1 tot 2 eetlepels)
  • 2 tenen knoflook, in stukjes
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • behoorlijke snuf nootmuskaat
  • 200 gram fusilli (of vergelijkbaar vormpje)
  • 500 gram bloemkool, in kleine roosjes
  • 300 gram verse spinazie, goed gewassen
  • peper en zout

Bereiding van de vegan pasta uit de oven met bloemkool

  1. Als allereerste week je de cashewnoten in water, het liefst al vanaf de avond van te voren.
  2. Maak nu de ‘kaassaus’. Kook de blokjes wortel en aardappel in vijf minuten gaar. Maal ondertussen de uitgelekte cashewnoten in de keukenmachine fijn met de helft van de olijfolie. Voeg de groente, rest van de olijfolie, edelgistvlokken, citroensap, knoflook, mosterd, wittewijnazijn en nootmuskaat toe. Maal tot het een saus wordt (niet te dun, maar geen geprakte hutspot). Voeg wat water toe als de ‘kaassaus’ nog wat dunner moet worden. Laat staan terwijl je met de rest verder gaat.
  3. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Breng een flinke pan met water aan de kook.
  4. Kook de bloemkool en de pasta samen in dezelfde pan beetgaar. Hiervoor moet je misschien even knutselen met de kooktijden, afhankelijk van de pasta die je gebruikt. Prop in de laatste minuut de spinazie bij de pan in en dompel onder tot deze wat geslonken is.
  5. Giet de pasta met bloemkool en spinazie af. Giet de kaassaus erbij en meng goed. Breng ook goed op smaak met zout en peper, dat heeft dit gerecht zeker nodig. Giet de boel nu in een grote ovenschaal. Mijn ovenschaal hiervoor is 34 bij 24 centimeter.
  6. Bak de pasta in 20 minuten goudbruin en knapperig. Extra lekker met een groene salade. Eet smakelijk!

12 x een veganized recept in 2017

In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen