Veganized recept: zomers Grieks met een drankje

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someonePrint this page

Ik houd enorm van de Griekse keuken. Wat mij betreft is er niets gezelliger en lekkerder dan een avond lang Griekse hapjes met elkaar delen (en daar toch ook wel flink wat bij drinken). De Griekse keuken is niet eens zo vleesrijk, maar bevat wel veel zuivel. Toch is het mij gelukt om er een volledig plantaardige Griekse avond van de maken. Yammas!

De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept

Het ‘dierlijke probleem’ met mijn originele recept voor ‘zomers Grieks met een drankje’ is twee keer de feta en daarnaast natuurlijk de yoghurt voor de tzaziki. De feta van de Griekse salade is eenvoudig op te lossen met een halve portie van mijn vegan feta van tofu. Tot zover het eenvoudige deel.

Maar om de kaas in de gegrilde paprika en de yoghurt voor de tzaziki nou ook weer allebei met soja op te lossen… Ik besloot het over een totaal andere, maar desondanks Griekse boeg te gooien. De vulling voor de gegrilde paprika vervang ik door walnoten met wat Griekse kruiden. De tzaziki zet ik helemaal buiten de deur en vervang ik door een net zo Griekse en ook helemaal niet ingewikkelde dip: melitzanosalata, oftewel een dip van gegrilde aubergine en tahin.

En hoe zit het eigenlijk met die alcoholische versnaperingen? Bij de bij voorkeur rode wijn kun je als strenge veganist wel prima aan je trekken komen. Kwestie van je wijnhuizen kennen en labels lezen. En hoera, hoera, de bekende merken ouzo blijken ook veganistisch!

Ingrediënten vegan zomers Grieks (2 personen)

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 aubergines
  • 1 (of 2) teen knoflook, geperst
  • 4 eetlepels tahin
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 puntpaprika’s
  • 75 gram gepelde walnoten, in stukjes
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • halve komkommer
  • 3 tomaten, in partjes
  • 1 kleine rode ui, in halve ringen
  • handvol kalamata-olijven
  • homp brood
  • lichte rode wijn
  • ouzo

Ingrediënten recept vegan feta

  • 125 gram tofu
  • 1/2 el rodewijnazijn
  • 1/2 el citroensap (sap van een halve citroen)
  • 1/2 el water
  • 1/2 el miso (bruin of geel)
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/8 tot 1/4 tl zout (hangt van je smaak af)
  • edelgistvlokken (optioneel)

Bereiding van de vegan Griekse hapjes (75 tot 90 minuten)

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  2. Snijd de aubergines in de lengte door, bestrijk ze rondom met olijfolie en leg ze ongeveer 30 minuten op een bakplaat of in een ovenschaal in de oven. Ga ondertussen verder met de feta.
  3. Maak een portie vegan feta door de helft te maken van mijn recept voor vegan feta van tofu.
  4. Snijd in de lengte een kwart uit de puntpaprika’s, zodat je twee bootjes krijgt. Bewaar het uitgesneden stuk paprika. Verwijder de zaadlijsten.
  5. Haal de aubergine uit de oven, doe ze in een plastic zak of diepvrieszak, sluit af en laat nog een kwartier doorstomen. De aubergines komen later weer aan de beurt.
  6. Terug naar de paprika’s. Leg de bootjes in een ovenschaal, kwast in met olijfolie en zet ongeveer 15 minuten in de oven.
  7. Maak nu de Griekse salade van een halve komkommer, 3 tomaten, het restje paprika in reepjes, de rode ui, de vegan feta, de olijven, een halve theelepel tijm, een halve theelepel oregano en ongeveer 2 eetlepels olijfolie.
  8. Vul de gebakken paprika’s met de gebroken walnoten. Bestrooi met een halve theelepel tijm, een halve theelepel oregano en een beetje peper. Besprenkel met wat olijfolie. Zet opnieuw in de oven, ditmaal 10 minuten.
  9. Nu is het ten slotte tijd om de auberginesalade af te ronden. Schraap de zachte aubergine uit de schillen. Gooi in de keukenmachine voor een fijne dip, of snijd gewoon wat klein als je van stukjes houdt. Meng met de tahin, knoflook en citroensap.
  10. Serveer alles met brood, rode wijn en ouzo. Eet smakelijk!

12 x een veganized recept in 2017

In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someonePrint this page
Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
avatar
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel (Winsum, Groningen) || Schrijver van gedichten & verhalen || Gezin met Remi, Emily & 2 poezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *