Eten & Drinken

Vriezer, I love you! 9 dingen waarvan je niet wist dat je ze kunt invriezen

Ik kan mij geen leven herinneren zonder grote vriezer. In mijn ouderlijk huis hadden we aanvankelijk zelf een enorme bovenlader en kwam het IJspalies eens in de zoveel tijd voorrijden. Tijdens mijn studententijd confisqueerde ik de vriezer van mijn ouders en inmiddels staat er een A+++ vriezer in ons ‘witgoedpark’ in de bijkeuken. Elke dag vers brood, kliekjes eenvoudig bewaren, en altijd een noodpizza in huis. Ik ben van mening dat dat linksom en rechtsom veel duurzamer is dan elke dag boodschappen doen. Maar wist je dat je veel meer dingen kunt invriezen dan brood, diepvriesgroente en kliekjes? Door de jaren heen ontdekte ik tot nu toe 9 verrassende dingen die je kunt invriezen. Doe er je voordeel mee!

gember-vriezer

Verse gember bewaren in de vriezer

De eerste truc met invriezen die ik eigenlijk uit trial-and-error nieuwsgierigheid ontdekte is het invriezen van verse gember. Verse gember koop je vaak in enorm hompen en voor vrijwel alle recepten heb je ongeveer 2,5 centimeter gember nodig (alsof ze het met elkaar afspreken). De rest van die homp ligt al snel lekker te schimmelen in je koelkast. Daarom koop ik zo af en toe een mooi stuk verse gemberwortel (liefst in de aanbieding), snijd deze bij thuiskomst meteen in stukken van ongeveer 2,5 centimeter en dan, hop, meteen de vriezer in. Ga ik koken met verse gember, dan haal ik gewoon zo’n stukje uit de vriezer. Verse gember ontdooit heel snel; je kunt het na een paar minuten al snijden met een scherp mes. Even de eventueel droog geworden stukje wegsnijden en klaar! Altijd verse gember in huis!

citroengras-vriezer

Citroengras doet het ook goed in de vriezer

Nog zo’n specerij dat je waarschijnlijk maar zelden gebruikt, maar vaak wel in een hele bos koopt: citroengras, oftewel sereh. Citroengras wordt in mijn supermarkt verkocht in een verpakking met een stuk of zes van die stokjes. Wat moet je met die andere vijf als je er maar eentje nodig hebt? Juist, gewoon in de vriezer. Ideaal!

salie-vriezer

Verse salie? Ook gewoon invriezen

Inmiddels heb ik een plant salie in de tuin, maar lange tijd was het een lichte ergernis. Voor een recept had ik maar een paar blaadjes nodig en dan zat je weer met zo’n enorme bos die langzaam aan het verpieteren was. Ik probeerde eens uit wat er zou gebeuren als ik al die blaadjes los in een bakje in de vriezer zou doen en kwam erachter dat je zo een heel seizoen met slechts één bosje salie kunt! Ook veel andere verse kruiden schijn je prima te kunnen invriezen, maar hier heb ik geen ervaring mee. Ik denk vooral de kruiden met wat minder vocht, zoals tijm en rozemarijn.

koffie-vriezer

Gemalen koffie behoudt smaak in de vriezer

Onze gewone niet-nadenken-maar-doordrinken-koffie bestaat uit filterkoffie. Maar zo af en toe heb ik zin om lekker te genieten van koffie uit een cafetière. Een koffiemolen heb ik echter niet. Ik kan wel twee maanden doen met 250 gram grofgemalen koffie en dan zit daar echt geen smaak meer aan. Ook in dit geval is de vriezer de oplossing.

bonen-vriezer

Zelf bonen koken? In de vriezer ermee!

Hoe plantaardiger ik ging eten, hoe meer bonen een belangrijk onderdeel werden van mijn menu. Bovendien bleek al snel dat bonen behoren tot de weinige groentes die mijn peuter (vrijwel) gegarandeerd met smaak naar binnen werkt. Tijd om te starten met het zelf koken van (droge) bonen. Ik kook ze in batches van 500 gram en bewaar ze vervolgens in vijf porties in de vriezer: elke portie is min of meer de inhoud van een blik bonen. Dat scheelt behoorlijk veel afval!

miso-vriezer

Miso invriezen in handige porties

Ik kook niet veel Aziatisch, maar kwam er wel achter dat miso een handige smaakmaker is bij het maken van plantaardige ‘feta’ van tofu. Miso schijn je enorm lang te kunnen bewaren in de koelkast, maar dan heb je zo’n ingezakte zak blubber in de weg staan. In de vriezer kan ook; mijn ervaring is dat een standaard vorm voor ijsblokjes precies het juiste formaat heeft. Miso wordt niet hard in de vriezer, dus je kunt gewoon een portie eruit scheppen met een lepeltje.

siroop-vriezer

Dure limonadesiroop over? Hup, in de vriezer!

Voor zo af en toe een lekkere gin-fizz of een andere cocktail wil ik nog wel eens naar de limonadesiroop grijpen, vooral die van Belvoir. Maar ja, dan zit je weer met zo’n fles die volgens het etiket maar drie weken houdbaar is in de koelkast. Ook hier is mijn oplossing weer de vriezer. Eén zo’n ijsblokje is precies wat ik nodig heb voor een lekker drankje. Zo kan ik siroop met weinig toegevoegde suiker alsnog heel lang bewaren.

banaan-vriezer

Bruine bananen niet meer weggooien

Zo zijn ze groen, zo zijn ze drie uur later verworden tot bruine pap en zit je huis vol fruitvliegjes. Ik heb daarom een ware haat-liefdeverhouding met bananen. En ik schijn niet de enige te zijn: bananen schijnen hoog in de lijstjes te staan van voedsel dat het meest wordt weggegooid door consumenten. Beginnen je bananen al een beetje sneu te worden, maar heb je geen zin om een hele tros naar binnen te werken? Pel ze dan en doe ze in de vriezer. Bevroren bananen zijn natuurlijk niet zo lekker zo uit het vuistje, maar zijn wel heel geschikt voor heel veel andere recepten: smoothies, bananenbrood, et cetera. Zonde om weg te gooien, toch?

avocado-vriezer

Avocado in blokjes invriezen

Mijn laatste tip is het invriezen van avocado. Net als bananen hebben avocado’s de vervelende gewoonte om ineens helemaal overrijp te raken, precies op het moment dat je geen zin hebt om ze op te eten. Maak ze schoon en snijd ze in stukjes. Deze stukjes avocado kun je prima in een bakje bewaren in de vriezer. Natuurlijk gaat de smaak en textuur wat achteruit, maar op deze manier kun je de avocado nog prima verwerken in guacemole of groene smoothies. En je hebt altijd een noodvoorraad in huis!

Tot zover mijn tips om meer uit je vriezer te halen (door het er juist in te stoppen, haha). Heb jij ook nog slimme vriezer tips? Deel ze vooral met ons!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen