Gadgets & Shoppen

Direct een stuk beter slapen met maar één vinkje in je smartphone

Het schijnt een beetje uit de hand te lopen: de slaapproblemen die mensen hebben, omdat ze tot laat in de avond (of nacht) in hun ipad of smartphone zitten te neuzen. De oplossing is eenvoudig: ten minste twee uur voordat je naar bed gaat je telefoon wegleggen en er gewoon niet meer in kijken. Maar soms ‘moet’ je echt nog wat doen met dat scherm en soms is het gewoon veel te verleidelijk. Is er niet een andere oplossing om problemen met slapen door je tablet of telefoon te verminderen? Jazeker! Een hele simpele!

Nachtmodus: gewoon een vinkje

Een heel fijne oplossing is zo simpel, dat ik verbijsterd ben dat ik er tot voor kort nog nooit van had gehoord. En dat niet iedereen dat gewoon standaard zo heeft ingesteld. Het is geen app die je moet downloaden. Niet iets waar je telkens opnieuw aan moet denken. Het is gewoon een vinkje in je settings. Met één vinkje zet je namelijk de nachtmodus aan. Het resultaat: veel warmere kleuren. En het fijne is: als je instelt dat de nachtmodus automatisch inschakelt tussen zonsondergang en zonsopkomst, hoef je er na dat ene vinkje nooit meer aan te denken.

Hallelujah, wat geel!

De eerste keer dat je de nachtmodus van je smartphone of ipad inschakelt, schrik je waarschijnlijk een beetje van die gele waas. Alles lijkt wel helemaal verkleurd! Maar de ervaring leert dat je hier enorm snel aan went. Ik heb nu sinds een paar weken de automatische nachtmodus ingeschakeld staan op zowel mijn mobiele telefoon als mijn ipad. Soms ben ik er toevallig mee bezig als het scherm van kleur verandert. Maar meestal heb ik het totaal niet door.

En helpt het ook met slapen?

Vroeger had ik zeker last van de felle, koude kleuren. Als ik toch nog wat te lang dom nieuws had gelezen of met mensen had gechat of een verslavend spelletje had gespeeld, lag ik vaak nog wel een uurtje naar het plafond te staren. Dat is nu vrijwel volledig over. Tuurlijk, als ik twee uur lang dezelfde game heb gespeeld, zie ik daar nog wel flarden van. Maar dat is logisch. Ik heb echter veel minder last van het scherm zelf, nu ik het koude, blauwe licht in de avonduren heb geminimaliseerd. Hoezee voor de nachtmodus! Stel hem zelf ook snel in; je hebt er echt plezier van!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen