Gadgets & Shoppen

Fairphone upgraden met betere camera in 4 minuten

Een aantal weken geleden las je hier al een uitgebreide review van de Fairphone 2, de modulaire smartphone gemaakt van conflictvrije grondstoffen. Inmiddels is Fairphone ook de eerste mobiele telefoon die beter wordt, zonder dat je een nieuw toestel hoeft te kopen. Want voor € 45,- koop je een nieuwe camera module voor je Fairphone 2 met betere specificaties. Ook de top module met selfie camera is verbeterd, zodat je voor € 30,- betere selfies kunt maken. Ik kocht direct een nieuwe cameramodule. In theorie kun je die eenvoudig zelf in je toestel schroeven, maar is het in de praktijk ook zo makkelijk?

Specificaties oude en nieuwe camera Fairphone 2

De oude camera van de Fairphone had een 8-megapixel OmniVision sensor die ook in 1080 pixels HD video kan opnemen. De nieuwe belooft meer megapixels (12), meer details en meer contrast te tonen. De dubbele flitser zou een meer gebalanceerde en natuurlijker beeld moeten geven. In de foto boven dit artikel zie je links de oude cameramodule en rechts de nieuwe.

Specificaties camera module :

  • 12 MP CMOS-sensor met dubbele flitser
  • Omnivision OV12870 – BSI
  • Beeldsensor grootte: 1/2.8 inch
  • Pixel grootte: 1.25μm x 1.25μm

De installatiehandleiding en de praktijk

Fairphone verwijst naar iFixit, een site met allerlei reparatiehandleidingen, voor instructies.

Dat ziet er makkelijk uit. Dus ik ga ook zelf aan de slag. In de video hieronder zie je hoe ik in ongeveer 4 minuten de telefoon open maak, de nieuwe camera monteer en de telefoon weer netjes dicht maak. Tussen 1:30 en 2:00 hoor je wellicht een paar klikjes. Dat is het geluid van een andere telefoon waarmee ik de foto boven dit blog heb gemaakt.

Op 1 punt kloppen de handleidingen van Fairphone en iFixit niet altijd. Veel mensen hebben moeite het scherm los de klikken van het toestel. Mij lukte het de eerste keer ook niet. Je kunt het beste een lineaal o.i.d. gebruiken die enkele millimeters dik is zodat je de rand van het scherm daar tegenaan kunt steunen. Ik gebruikte dat schuine kantje omdat de andere kant net te dik is. Je kunt dat tegen een muur doen, maar met de hand lukt het ook. Zie de video vanaf ongeveer 36 seconden.

Afstandssensor en camera apps

Na de installatie is het verstandig de proximity sensor te kalibreren. Dat is een hele mond vol. Maar is heel eenvoudig. Er zit een sensor in de bovenkant van de telefoon die meet hoe dicht je ook bij het toestel is, zodat je niet met je oor op de knopjes drukt tijdens het bellen. Die sensor kan even in de war raken doordat je het toestel open maakt. In een paar stappen (settings, onderhoud, afstandssensor) is de afstandssensor weer ingesteld.

Als je een andere camera app dan de standaard app van Android gebruikt, kan het zijn dat je bij de instellingen de resolutie hoger moet zetten naar 12.6 megapixels.

De foto’s

En dan de hamvraag: Zijn de foto’s mooier? Ik vind dat nog lastig te zeggen. Volgens mij ga je het verschil vooral merken met schemer en vreemd licht. De praktijk zal het uitwijzen. Ik zal binnenkort in de reacties hieronder laten weten!

En de oude camera module?

Het vervangen van een camera module in een Fairphone 2 blijkt dus inderdaad eenvoudig. Toen ik de truc met de liniaal eenmaal doorhad, was ik in 4 minuten klaar! Het schrijven van dit blog kost een stuk meer tijd! En door modules die verouderd of kapot zijn te vervangen, gaat het toestel een stuk langer mee en bespaar ik kostbare, schaarse en vaak milieuvervuilende grondstoffen. Zo bewijst de Fairphone maar weer eens de duurzaamste telefoon te zijn! Maar wat moet ik nou met die oude camera? Hij doet het op zich prima.

Gelukkig heeft Fairphone ook daar aan gedacht. Je kunt hem op de marktplaats van Fairphone aanbieden aan andere mensen, je kunt hem laten recyclen via de reguliere kanalen in de buurt, of je kunt hem opsturen naar Fairphone.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.