Gadgets & Shoppen

Weer meester over je telefoon in 9 stappen

Ik zie het overal om mij heen en merkte het ook al langere tijd bij mijzelf: die smartphone is vet handig, maar bemoeit zich veel te veel met mijn leven. In tijden van verveling kan ik zo een uur verliezen aan het lezen van onzin en als je even kijkt hoe laat het is, zie je weer al die notificaties die om je aandacht vragen. Ik werd er helemaal gek van en heb in een jaar tijd stap voor stap mijn telefoon steeds verder getemd tot ik weer meester was over mijn smartphone (in plaats van zijn slaaf). In totaal zijn het 9 stappen die je kunt ondernemen om je telefoon minder invloed op je leven te laten hebben. Succes!

1. Gooi zo veel mogelijk apps van je telefoon af

Zelfs als je denkt dat je niet zo veel apps op je telefoon hebt, kun je ervan uit gaan dat je zult ontdekken dat je veel te veel apps op je telefoon hebt. Verwijder er zo veel mogelijk. Push jezelf om meer te verwijderen dan goed voelt; je merkt het vanzelf als je ze echt vreselijk mist. Een cadeautje voor mij was dat mijn telefoon zo aan het flippen was, dat ik een harde factory reset moest uitvoeren. Aangezien mijn WhatsApp en foto’s automatisch gebackupt worden, was ik niet eens dingen kwijt. Kun je dus ook nog overwegen.

2. En gooi vooral zo veel mogelijk social media van je telefoon

Oh, dacht je dat je klaar was met het verwijderen van apps met alle brievenbussen in je wijk of een photo editor die je al twee jaar niet meer hebt gebruikt? Nee nee, ik herhaal het nog een keer: verwijder zo veel mogelijk apps van je telefoon. Ook, of zelfs juist, social media. Dit zijn de apps waarin je kunt verdwalen en helemaal naar kunt worden van de reacties en notificaties. Dump ze. Bekijk ze alleen nog af en toe op desktop of tablet, maar niet op je telefoon. Facebook en Twitter waren voor mij de ergste tijdvreters. WhatsApp heb ik nog wel en daarnaast een aantal apps die ik alleen gebruik met mijn man (Telegram en Snapchat). En ik heb ook nog Instagram waar ik nooit op kijk, omdat het niet in mijn routine zit. Hmm, okay, ik heb dus nog 4 social media apps op mijn telefoon staat… Misschien moet ik daar zelf ook nog eens kritisch naar kijken. Moraal: durf ze te dumpen, je mist niks.

3. Zet al je notificaties uit; allemaal!

Deze stap moet je misschien ook in kleine tussenstapjes uitvoeren. Wat mij al enorm hielp was alle geluiden van de notificaties uitzetten. Zo zie je het wel ergens op je scherm als er wat gebeurt, maar hoor je er niks van als je telefoon gewoon in je tas zit of ergens op tafel ligt. Veel mensen hebben al wel de notificaties uitstaan van groepen in WhatsApp. Ik hoor bij helemaal niemand meer een bliepje. Ook dat je al een deel van het berichtje kunt lezen, heb ik resoluut uitgezet. Ook mijn mail synchroniseert niet meer automatisch (alleen als ik mijn mail open en op een knopje druk). De enige dingen die ik hoor binnenkomen zijn echte telefoongesprekken, sms (gebeurt eens per maand) en Telegram (gebruiken mijn man en ik als iets spoed heeft). Dat is alles. Zo heerlijk rustig. Als er echt wat is, bellen ze wel.

4. Werk met één home screen, niet meer

De volgende stap werkt vooral goed met Android, omdat de iPhone de neiging heeft al je apps ook heel graag op een scherm te willen plaatsen. In een half uur zeer pittige interne discussie heb ik alle resterende apps die ik eigenlijk maar heel weinig gebruik (mijn dagelijkse oefeningen met Engels bijvoorbeeld) en apps waar ik niet toe verleid wil worden op loze momenten (Gmail, Chrome) van mijn home screen verbannen. Als ik ze toch wil openen, moet ik naar het app menu en dat is toch weer een extra drempel van een extra klik. Uiteindelijk is er nog maar één scherm overgebleven waarop alles staat dat ik op dit moment veel gebruik. Ik had nog zo veel plek over dat ik zelfs e-books van Jane Austen en Shakespeare erop heb gezet: veel interessanter op een loos moment dan BuzzFeed.

5. Zet de nachtmodus aan op je telefoon

Hier heb ik al eens eerder over geschreven. Het schijnt een beetje uit de hand te lopen: de slaapproblemen die mensen hebben, omdat ze tot laat in de avond (of nacht) in hun ipad of smartphone zitten te neuzen. Een heel fijne oplossing is zo simpel, dat ik verbijsterd ben dat ik er tot voor kort nog nooit van had gehoord. Het is gewoon een vinkje in je settings. Met één vinkje zet je namelijk de nachtmodus aan. Het resultaat: veel warmere kleuren. En het fijne is: als je instelt dat de nachtmodus automatisch inschakelt tussen zonsondergang en zonsopkomst, hoef je er na dat ene vinkje nooit meer aan te denken.

6. Kies een vaste plek voor het opladen en wegleggen van je telefoon

Nu je je telefoon qua software getemd hebt, moet je ervoor zorgen dat je niet de hele tijd herinnerd wordt aan het bestaan van je smartphone. Dit doe je door een vaste plek (of een aantal vaste plekken, als je huis groot is) te kiezen voor het wegleggen en opladen van je telefoon. In ons geval is dat een hoek van het aanrecht. Daar liggen ze nu altijd, ver weg van de bank en van de eettafel. Iets willen opzoeken is nu veel hoogdrempeliger. En aangezien al mijn notificaties uit staan, komt het regelmatig voor dat ik pas na het ontbijt zie wat er de avond ervoor allemaal gewhatsappt is. Zo lekker rustig! En helemaal prima, er heeft immers nooit iets echt haast.

7. Investeer in een wekker

Nou heb ik altijd een echte wekker gehad, maar ik hoor om mij heen dat veel mensen hun telefoon als wekker gebruiken. Stop hiermee. Direct. Laat je telefoon beneden liggen en koop een wekker.

8. Investeer in een horloge

Met al die notificaties uit, merkte ik dat ik alleen nog mijn telefoon erbij pakte als ik wilde weten hoe laat het was. Bijvoorbeeld als je lekker in een café zit of door de dierentuin loopt met je kind. En daar begint de verleiding weer. Ook daar wilde ik vanaf. Ik graaide mijn horloge uit de kast en liep naar de juwelier om er een nieuw batterijtje in te laten zetten. In een gesprekje met de juwelier kwam ik erachter dat hij serieus dagelijks mensen over de vloer krijgt met dezelfde wens: weer een horloge gaan dragen om de smartphone in de tas te kunnen laten. Ik draag mijn horloge buitenshuis nu sinds een maand of twee en ik moet zeggen: het bevalt echt uitstekend. Vooral sociale activiteiten zijn veel meer ontspannen. Maar ook bijvoorbeeld een wandeling in het bos. Heel fijn.

9. Ervaar het leven met je ogen, niet met je camera

De laatste reden waarom je je telefoon er wellicht vaak bij pakt is om foto’s te maken. Voor veel van ons is het je enige camera (voor mij en mijn man in ieder geval wel, het echte fototoestel gaat alleen mee op vakantie en ligt de rest van het jaar zielig in een laatje). Maar moet je overal een foto van maken? Echt niet, wat moet je ermee? Weer op social media zetten zeker? Er zijn maar heel weinig situaties waarin je echt een foto wilt maken om het bewaren van de herinnering. Voor de rest is het veel fijner en rustgevender om het leven met je ogen te ervaren, niet met je camera. Of met je oren; vooral bij concerten (!).

Met deze negen tips / stappen kom je een heel eind in het temmen van je telefoon. Een deel is een kwestie van doen; een deel vraagt wellicht om wat meer wilskracht. Maar je zult merken dat je leven een stuk relaxter voelt zonder die telefoon de hele tijd. En wellicht ben je dan klaar voor stap 10: laat je smartphone zo af en toe gewoon thuis.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen