Gadgets & Shoppen

Zelf bijenwasdoeken maken: leuk, nuttig en milieuvriendelijk

Naar aanleiding van de challenge van mijn gemeente om minder afval in te kopen en te produceren heb ik bijenwasdoeken gemaakt. Zo’n doek gebruik je als een soort wrap om je eten heen, zo bewaar je het makkelijk, maar het is vooral veilig en milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal.

Een bijenwasdoek???

De bijenwasdoek is een goed alternatief als lunchtrommel, om kaas in te vervoeren en om voedsel in te bewaren. Ook kun je het gebruiken als afdekfolie. Je vervangt er aluminiumfolie mee, maar ook huishoudfolie en ander plastic materiaal. Je voedsel wordt veilig bewaard, maar niet luchtdicht. Het gaat dus niet zweten of broeien.

Ingrediënten bijenwasdoek

Alle ingrediënten voor de doeken heb ik in huis.

  • oude of nieuwe katoenen theedoek, eventueel op maat geknipt en opnieuw omstikken.
  • bijenwas, geraspt of geschaafd. Mijn korrels waren iets te groot, zodat ze minder goed te verdelen zijn.
  • amandelolie of pure jojoba-olie. Ik heb gekozen voor amandelolie, omdat de pure jojoba-olie een stuk duurder was.

Recept: zelf een bijenwasdoek maken

Eerst even de oven op 100 graden voorverwarmen, dan 10 minuten de doeken erin om op te warmen. Ik heb ze op twee bakplaten gelegd, zodat ze alle twee gelijk de oven in kunnen.

Na het opwarmen van de doeken verspreid je de bijenwas met amandelolie over de doek. Het verspreiden is wel lastig. Bij de eerste serie was de bijenwas niet mooi gelijkmatig over de doek uitgevloeid, dus heb ik bij de tweede serie wat meer amandelolie gebruikt. Beter zou je fijnere bijenwas kunnen gebruiken.

Even 10-15 minuten in de oven, totdat alle bijenwas is gesmolten. De platen eventjes laten afkoelen, de doeken zijn heel snel afgekoeld. Daarna kun je ze oprollen en zijn ze klaar voor gebruik.

Gebruik bijenwasdoek

De doeken heb ik gemaakt om er kaas in te vervoeren en te bewaren. Gezien mijn challenge om minder afval te produceren zal ik moeten zorgen dat ik minder verpakkingen mijn huis in breng. Op deze manier kan ik bij de kaasboer mijn kaas in de doeken meenemen. De doeken zien er wat smoezelig uit, wellicht dat het een tweede keer beter gaat of dat mijn mengsel met olie en wax niet optimaal was. Je kunt de doeken afspoelen met koud water en eventueel wat mild afwasmiddel. Na een maand of 10 zijn ze ‘op’. Dan moet je ze opnieuw behandelen.

De test

Nadat de kaas een week in de doek ligt, ziet deze er nog helemaal goed uit. Geen uitgedroogde plekken te vinden. Daarom heb ik nog een serie doeken gemaakt voor in de voorraadkast.

Na 2 weken is mijn gewikkelde kaas wel harder en droger geworden, door omstandigheden lag de kaas er nog. Die was anders allang op geweest. Overigens was de kaas nog prima te eten en absoluut niet bedorven. Hier in huis werd even gek opgekeken, maar na de kaastest van een week, werd toch toegegeven dat deze actie is geslaagd. De bijenwasdoeken blijven! Onderweg in een koelbox of koeltas zijn ze ook reuze handig. Ze nemen weinig ruimte in en je spullen blijven langer vers. Je kunt de doeken natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, bijvoorbeeld hier of hier.

Mar Hey
Gewichtsconsulent & natuurvoedingsadviseur.