Groei & Gelijkheid

Een bijdrage leveren aan het grotere geheel maakt gelukkig

Vrijwilligerswerk doen levert net zo veel geluk op als een verdubbeling van je inkomen. Vrijgevigheid en bereid zijn te delen maakt mensen gelukkig. We weten bijvoorbeeld dat gelukkiger mensen eerder aangeven dat zij regelmatig altruïstische handelingen verrichten (bijvoorbeeld boodschappen doen voor een zieke vriend, een vreemdeling helpen), meer tijd besteden aan het helpen van anderen en op hun werk dingen doen die verder gaan dan de taakomschrijving (een collega helpen ondanks hoge werkdruk).

De vrucht van een vriendelijke daad is… geluk

Tot die conclusie komt wetenschapper Sonja Lyubomirsky. Goede daden stimuleren het gevoel dat het leven zin heeft en waardevol is. Door mensen te helpen of je in te zetten voor een goed doel, laat je je vaardigheden, mogelijkheden en deskundigheid zien en krijg je meer grip op je leven. Als je mensen helpt, krijg je daarvoor dank en waardering. Mensen zullen jou op hun beurt helpen als je in nood zit. Door anderen te helpen, bevredig je de basale menselijke behoefte van verbondenheid. Er wordt naar je gelachen, men is je dankbaar, raakt met je bevriend. Andere mensen helpen of troosten kan een welkome afwisseling zijn van je eigen sores en gepieker, omdat je je aandacht op iets anders richt.

Hulpvaardigheid leidt tot een versterkt gevoel van verbondenheid en solidariteit met je omgeving (‘we dragen allemaal ons steentje bij om ons milieu te beschermen’). Een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving door je in te zetten voor een goed doel (bijvoorbeeld Milieudefensie of Greenpeace) of het verkleinen van je eigen ecologische voetafdruk kan je gevoel van verbondenheid vergroten en je daardoor gelukkiger maken.

Uit geluksonderzoek blijkt dat iedere week een vriendelijk gebaar maken gedurende 6 weken al kan leiden tot een verhoging van je geluk. Belangrijk hierbij wel is dat je blijft variëren en niet steeds dezelfde vriendelijke gebaren maakt. Het moet geen dagelijkse plicht worden, maar wel prettig en nuttig.

Tips:

  • Let goed op de timing. Als je te weinig doet, word je daar niet gelukkiger van. Doe je te veel, dan is de kans groot dat je overbelast, gefrustreerd of oververmoeid raakt. Mantelzorger hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een depressie.
  • Breng variatie aan in je goede daden. Steeds hetzelfde doen leidt tot gewenning. Relaties aan gaan door je goede daad, kan gewenning tegen gaan.

Opdracht

Kies één dag van de week uit en doe op die dag een nieuwe, bijzonder goede daad of doe drie tot vijf gewone goede daden.

Opdracht

Doe een goede daad waarover je met niemand praat en waarvoor je niets in ruil verwacht. Ga je niet uitgebreid zitten afvragen waarom andere mensen niet zo attent zijn als jij. Hiermee overtuig je jezelf ervan dat je niet alleen maar goed doet om bewonderd te worden. Je gevoel van eigenwaarde neemt toe en je goedheid wordt waardevoller.

Credits foto: J3SSL33, licentie CC BY 2.0 (Commercieel hergebruik, inclusief aanpassing).

Michiel Hobbelt
Geluksexpert @ Duurzaam Geluk
Michiel Hobbelt is sociaal psycholoog en geluksexpert, trainer en onderzoeker bij organisatieadviesbureau Duurzaam Geluk (Utrecht).