Groei & Gelijkheid

Feminisme, emancipatie en mensenrechten in het verleden, heden en de toekomst

Het lijkt soms wel totaal absurd dat het nog een issue is in de 21ste eeuw, maar we zijn er helaas nog lang niet op het gebied van mensenrechten, waaronder de rechten van vrouwen. Op Eigenwijs Blij schreven we dan ook vele malen over feminisme en emancipatie. In deze compilatie vind je een overzicht van vrouwenrechten vroeger, nu en in de toekomst, zowel in ons eigen land als ver weg van ons bed (maar hopelijk niet ver weg van ons hoofd en ons hart).

feminisme-2016

Mogelijk denk je: feminist, moet ik dat willen zijn?

Feminisme heeft nog steeds een negatieve klank. Is dat terecht? Bij veel mannen wekt het woord feminisme een soort allergische reactie op en zelfs sommige vrouwen willen er niet mee geassocieerd worden. Gelukkig zijn er ook vrouwen én mannen die inzien dat feminisme een zaak van ons allen is. Louise stelt je de vraag: ben jij een feminist?

margriet-van-der-linden

Born again feminist door Margriet van der Linden

Cecile was er zo een: ze had het wel een beetje gehad met dat gemiep over feminisme. Tot er ineens iemand in the spotlight werd gezet als nieuwe hoofdredacteur van een blad waarvan ze vond dat ze het interessant zou moeten vinden, maar dat toch nooit vond: Opzij. Ze kocht het eerste nummer met haar aan de leiding, werd direct lid en bleef dat tot de hoofdredacteur weer wegging. Margriet van der Linden maakte van Cecile een born again feminist en plantte in die zin zelfs een van de eerste voorzichtige heipalen van Eigenwijs Blij.

Feminisme is ook een zaak voor mannen

Ondanks de ludieke actie van de onder nieuwe leiding gestelde Opzij om met een speciale Ophij te komen, kwam Cecile al snel tot de conclusie dat feministisch maandblad Opzij niet meer is wat het geweest is. Veel liever zette ze een zestal speeches en filmpjes op een rij dit anno nu goed vertolken waarom feminisme een zaak van mensenrechten is en niet alleen van vrouwenrechten.

Feminisme inspiratie

“Feminisme is lange tijd door zowel een deel van de feministen zelf als hun tegenstanders afgeschilderd als een kwestie die er alleen toe doet voor vrouwen. Onzin. Zonder de bijdrage van mannen zal gendergelijkheid nooit echt ontstaan. En voor mannen is het ook een kans om zelf te groeien. Speciaal ter inspiratie voor mannen heb ik een aantal bekende speeches en projecten op een rijtje gezet.”

the-global-goals

Waarom The Global Goals belangrijk zijn

Het belang van gelijke rechten voor mannen en vrouwen wordt gelukkig en uiteraard ook meegenomen in The Global Goals, 17 doelstellingen vanuit de VN waaraan 193 wereldleiders zich hebben gecommitteerd. We horen er niet veel over in de media, maar The Global Goals zijn echt de moeite waard om te onderschrijven en om je politici aan te herinneren, bijvoorbeeld nu in Nederland de verkiezingen weer in het verschiet liggen.

oorlog-tegen-vrouwen

Nederland is een feest in vergelijking met de rest van de wereld

We zijn inmiddels toch wel zo’n beetje klaar met de wereldwijde vrouwenemancipatie. Toch? Nare verhalen zijn uitzondering, geen regel. Toch? Hoe verbijsterend pril, fragiel en lokaal onze beschaving op dat vlak is, dringt pas echt goed door je door tijdens het lezen van ‘De oorlog tegen van vrouwen’ van BBC-journalist Sue Llyod-Roberts. Twaalf indrukwekkende hoofdstukken aan ellende én de moed om terug te vechten zullen je wereldbeeld voor altijd veranderen.

vrouwen-lezen-gevaarlijk

Sommige mannen zijn bang voor vrouwen

Een luchtiger boek, maar zeker in het verlengde van ‘De oorlog tegen vrouwen’, ook in historisch opzicht, is het boekje ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’. Want wist je dat vrouwen nog helemaal niet zo lang in stilte mogen lezen? Stel je voor dat ze er radicale of seksuele gedachten van zouden krijgen! Sommige kunstenaars vonden dat dan weer waanzinnig aantrekkelijk. In ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’ vind je een boeiende reeks afbeeldingen van lezende vrouwen en een uiteenzetting van het waarom achter dat gevaar en die aantrekkingskracht.

640px-Netherlands_womens_hockey_celebrate_-_2012_Olympics

Ook in de Westerse wereld van nu hebben we nog stappen te maken

In West-Europa hebben vrouwen (mensen) het relatief goed voor elkaar qua vrouwenrechten (mensenrechten). Maar we zijn er nog lang niet. Het viel Louise en vele anderen op hoe seksistisch getint de berichtgeving over vrouwelijke sporters soms was tijdens de afgelopen Olympische Spelen. Voor sommige mensen wellicht gemuts in de marge, maar wat ons betreft zeker niet); elke opmerking is er een en vele druppels maken uiteindelijk een oceaan van ongelijkheid.

Waar zijn de vrouwen in de ICT-sector?

Al die druppels leiden uiteindelijk toch ook in onze eigen maatschappij tot vreemde en onnodige ongelijkheden. Louise werkt in de ICT-sector: “Het is een automatisme geworden als ik naar een opleiding of cursus voor mijn werk ga: vrouwen tellen. Vaak valt het vies tegen en ben ik snel uitgeteld want het aantal vrouwen dat in de ICT-sector werkzaam is, is bedroevend laag en neemt zelfs af. Best gek, als je bedenkt dat er geen dag voorbij gaat zonder dat we gebruik maken van computers en techniek, in allerlei beroepen maar ook thuis. Hoe kan het dan dat er zo weinig vrouwen deel uit maken van iets waar niemand aan voorbij kan gaan?

Empowerment door één woordje minder te gebruiken

Een simpel stopwoordje kan enorm veel effect hebben op hoe anderen je zien én op hoe je jezelf ziet. Een Engels artikel over hoe vrouwen zichzelf op de werkvloer ondermijnen met het stopwoordje ‘just’ zette Cecile aan het denken. Hebben we in Nederland ook zo’n woord? Jazeker, en ze gebruikt het zelf veel te vaak. Vanaf nu zo min mogelijk. Weet jij welk woord Cecile bedoelt?

Fuck die onzekerheid

Kappen met die onnodige onzekerheid!

Veel werkende vrouwen blijken er last van te hebben: ze zijn goed in wat ze doen, maar hebben toch het gevoel dat ze vroeger of later door de mand zullen vallen. Volgens coach Vreneli Stadelmaier is dit het ‘impostor syndrome’. In F*ck die onzekerheid zet ze uiteen wat dit syndroom is, hoe je eraan komt en hoe je er weer vanaf komt. De voorbeelden zijn pijnlijk herkenbaar!

21st-century-girls-boek

Onze dochters: hoe loodsen we onze meisjes door de 21ste eeuw heen?

Terugblikken is nuttig, maar uiteindelijk moeten we met z’n allen vooruit. In donker India en Congo, maar ook in redelijk licht en vooral roze Nederland. Want onze dochters moeten straks zelf op kunnen tegen de ongelijkheid die ze te wachten staat. Ooit grapte Cecile semi-serieus aan de eettafel van haar schoonfamilie: “Het is tegenwoordig makkelijker om een meisje te zijn, want je mag meer dan jongetjes. Tot je 13 wordt, dan pakken ze je alles weer af.” Deze opmerking werd haar niet helemaal in dank afgenomen, maar ze vind het nog steeds. Speel maar lekker met auto’s en klim in bomen, maar zodra je gaat puberen ben je toch vooral een lustobject dat idealiter lief en meegaand moet zijn. Hoe behoeden we onze dochters in vredesnaam voor dit lot? Cecile las ‘21st Century Girls’ van Sue Palmer en werd een stukje wijzer.

peuter-opvoeden

Redactie on FacebookRedactie on PinterestRedactie on TumblrRedactie on Twitter
Redactie
Redactie @ Eigenwijs Blij
De redactie van Eigenwijs Blij plaatst nieuws over onszelf, artikelen over acties en evenementen, specials met artikelen van verschillende auteurs en redactionele samenwerkingen.