Groei & Gelijkheid

Special: MBTI als leidraad voor persoonlijke groei

Op Eigenwijs Blij heb ik al meerdere keren geschreven over MBTI in het algemeen en introversie in het bijzonder. Je moet natuurlijk niet te ver doorslaan in hokjesdenken, maar ik vind het juist erg bevrijdend om met behulp van een begrijpelijk model overzichtelijk te kunnen maken hoe verschillend iedereen is. Wat mij betreft goed voor je eigen persoonlijke groei én voor je empathisch vermogen. Tijd om de artikelen over MBTI en introversie te bundelen in een special.

MBTI: een korte historie

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung was van mening dat mensen een voorkeur hebben voor de manier waarop ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn medio vorige eeuw verdergegaan met het ontwikkelen van deze theorie. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Iedereen heeft een voorkeur waardoor types van vier letters ontstaan. Bijvoorbeeld ENFJ of ISTP. De wetenschappelijke basis van MBTI is wat discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI (in ieder geval voor mij) een geweldig hulpmiddel om zelf te groeien en anderen beter te begrijpen.

Welk MBTI-type ben jij?

De video en de korte uitleg van de vier tegenstellingen heeft je misschien al een globaal idee gegeven van jouw eigen MBTI-type. Of misschien herken je al wel je moeder, echtgenoot of broer. Maar eigenlijk zou je een echte test moeten doen om meer zekerheid te krijgen. In mijn eerste artikel over ‘Anderen beter begrijpen en zelf groeien: welk MBTI-type ben jij?’ verwijs ik naar de in mijn ogen beste gratis online MBTI-test die er op internet te vinden is. Ook vind je daar een link naar goede (want ik heb ze zelf geschreven) beschrijvingen van de 16 MBTI-types. Herken je jezelf al?

was-that-really-me

Hoe ga jij om met stress?

Het uitgangspunt in MBTI-beschrijvingen is vaak de positieve, geprefereerde ‘functies’. Wat je voedt groeit, zo ook geprefereerde manieren van omgaan met situaties. Zo ben ik bijvoorbeeld INFJ. Samengevat betekent dit dat ik meer energie krijg van in mijn eentje of in een kleine groepje zijn (I) dan in groot gezelschap; dat mijn hoofd overuren draait in het zien van patronen, trends en mogelijkheden (N); dat ik gevoelig ben voor doen wat moreel juist is (F); en dat ik dat alles graag op een gestructureerde manier aanpak (J). Echter, onder stress kunnen we heel ‘out of character’ reageren op onze omgeving. Volgens Naomi Quenk komt dat omdat we dan teruggrijpen op de functies waar we juist niet zo goed in zijn: being in the grip of one’s inferior function. In haar boek Was That Really Me? – How Everyday Stress Brings Out Our Hidden Personality lees je hoe jouw MBTI-type zich gedraagt onder stress en hoe je daar mee om kunt gaan. Geen boek voor beginners, wel bijzonder interessant.

was-that-really-me-infj

Introversie door Susan Cain op de kaart gezet

Volgens sommigen is het een hype, maar de aandacht voor introversie de afgelopen jaren is geen overbodige luxe. Introversie is in Westerse landen bijna net zo veel voorkomend als extraversie en in Oosterse culturen zelfs de norm. Toch zijn scholen, verenigingen en werkvloeren vaak ingericht volgens de extraverte normen. Zoals de afschuwelijke kantoortuin waarvan ik altijd heb gedacht dat dat een kwestie van kostenbesparing was (want minder muren), niet omdat het mij productiever zou maken. Evenals werkstukken maken in groepjes: minder nakijkwerk voor de docent was mijn redenering, maar er schijnt een extraverte goede intentie achter te zitten.

susan-cain

De meeste van mijn helden begonnen al in mijn tienertijd met hun belangrijke invloed. Ik ontplooide mijzelf, maar ergens bleef iets knagen. Was het raar of zielig dat ik het heerlijk vond om oudjaarsavond in mijn uppie te vieren? Was het wel gezond dat ik liever een avond aan MMORPG Maplestory ‘verspilde’ dan aan bijkletsen in de kroeg? Susan Cain trok met haar boek Quiet – The Power Of Introverts In A World That Just Can’t Stop Talking in 2012 het juk van deze twijfel in één keer van mijn schouders. Introvert zijn in een extraverte wereld is soms lastig, maar veranderen is nergens voor nodig!

susan-cain-book-quiet

Opvolger Quiet Power: tips van Susan Cain voor introverte tieners

Na het terechte overweldigende succes van haar boek Quiet kan Susan Cain in mijn ogen weinig fout doen. Ze heeft het introversie op een positieve, constructieve manier op de kaart gezet. De opvolger, Quiet Power, speciaal voor tieners en adolescenten, stond dan ook al snel in mijn boekenkast. Er staan zeker nuttige tips in het boek, maar helaas is de setting wel erg Amerikaans en de toon wat te knuffelig.

quiet-power-susan-cain

Nog meer lezen over introversie?

Zou zomaar kunnen, want introverte mensen zijn meestal dol op lezen. Ik ben zelf nu wel even uitgelezen, maar wijs je graag nog op mijn overzicht van 5 boeken over introvert zijn en de kracht van introversie. Eentje ervan ken je nu al, namelijk Quiet van Susan Cain, maar er is meer: The Introvert Advantage door Marti Olsen Laney, Introvert Power door Laurie Helgoe, The Introvert’s Way door Sophia Dembling en Quiet Influence door Jennifer Kahnweiler.

boeken-introversie

Waar blijft dat boeken over N versus S?

Over introversie weet ik inmiddels wel genoeg. En het verschil tussen ‘denkers’ en ‘voelers’ is voor de meeste mensen gelukkig niet zo ingewikkeld. Waar ik enorm naar uitkijk is een boek over het verschil tussen N-types en S-types. Ik ben als NF een echte luchtfietser die dol is op ‘what ifs’ en mogelijke ontwikkelingen, patronen en verklaringen. Als ik botsingen heb met mensen, is dat vaak met S-types (eerder dan met extraverte types). Ik weet dat dit herkenbaar is voor de N-en onder ons. Daar wil ik zo graag over lezen! Waar blijft dat boek? Bestaat het al? Ik hoor het graag!

P.S. En? Welk MBTI-type ben jij en herken je jezelf in de beschrijving?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen