Groei & Gelijkheid

Test: efficiënt en geconcentreerd werken met de Pomodorotechniek

In een tijd waarin je als kenniswerker continu wordt afgeleid door social media, e-mail en schreeuwende to-do-lijsten, is elke manier van timemanagement het uitproberen waard. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Pomodorotechniek. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een kookwekker en enige wilskracht. Ik probeerde het een paar werkdagen uit en vond het eerlijk gezegd lastiger dan gedacht.

Pomodorotechniek, is dat iets met tomaten?

Helemaal niet en toch weer wel. Tijdmanagement met behulp van de ‘pomodoro’ is aan het eind van de jaren 80 van de vorige eeuw bedacht door de Italiaan Francesco Cirillo. Uitgangspunt is dat je steeds een periode van 25 minuten geconcentreerd aan een taak werkt, daarna slechts 5 minuten pauze neemt en vervolgens weer een pomodoro lang werkt. Na vier keer (2 uur dus) is het tijd voor een iets langere pauze. Maar waarom heet zo’n tijdsblok dan een pomodoro? Omdat Francesco Cirillo een kookwekker had in de vorm van een tomaat!

Timeboxing past bij mij

Ik werk al mijn hele werkende leven (sinds 2006) met hetzelfde tijdsregistratiesysteem. Mijn beide werkgevers hadden het en als zelfstandige gebruik ik het ook. Dit systeem werkt in kwartieren. Al zo’n 9 jaar lang werk ik dus van kwartier tot kwartier en schat ik steeds opnieuw in hoeveel kwartieren ik nodig heb voor de volgende taak. Tijdmanagement in de vorm van timeboxing past dus wel bij mij. Ik had dan ook hoge verwachtingen van de Pomodorotechniek.

Hoe pak je werken met de Pomodorotechniek precies aan?

  1. Koop een kookwekker (gebruik niet de stopwatch van je telefoon, die leidt weer af met notificaties en bovendien voegt het getik iets toe aan de effectiviteit van de techniek).
  2. Sluit alles af wat je niet nodig hebt (e-mail, social media, enzovoorts).
  3. Bedenk welke taak je in de komende 25 minuten gaat doen.
  4. Stel de kookwekker in op 25 minuten.
  5. Ga geconcentreerd aan de slag met je taak tot de wekker gaat.
  6. Neem 5 minuten pauze (precies voldoende voor een plaspauze of het bijschenken van je theekopje).
  7. Start met je volgende pomodoro.
  8. Na 4 pomodoro’s is het tijd voor een iets langere pauze (15 tot 30 minuten).

Hoe bevalt de Pomodorotechniek in de praktijk?

Ik was vooraf erg enthousiast en ook heel blij met de vrolijke kookwekker die ik er speciaal voor had gekocht. In de praktijk vond ik het vies tegenvallen. Het idee werkt inderdaad goed. Met behulp van de kookwekker ga je zeker weten 25 minuten lang geconcentreerd aan de slag. Maar wat doe je als de kookwekker afgaat en je zit middenin een zin? Of nog erger, middenin een telefoongesprek? Het is lastig om alles maar meteen te droppen alleen omdat de kookwekker dat zegt. Dan loop je dus al een beetje achter en vervolgens is 5 minuten pauze echt ontzettend kort. Je moet thee in een thermoskan hebben, want een waterkoker vullen, laten koken en uitschenken red je er niet mee. Dat betekent dat je al snel een beetje gaat achterlopen op schema en dat creëert juist stress. Op een gegeven moment stopten mijn pomodoro’s niet meer om x:25 en x:55, maar om x:13 en x:43!

Met enkele aanpassingen is de Pomodorotechniek toch heel bruikbaar

Ik denk toch dat de Pomodorotechniek een fijne techniek is voor timemanagement, maar simpelweg niet voor iedere situatie. Als je weet dat je op een dag veel moet bellen, dan is dat geen dag voor pomodoro’s (behalve misschien in de salade tijdens je lunch). Voor het afmaken van een verslag of presentatie is de techniek juist zeer geschikt, omdat het je dwingt bij de les te blijven. En het tikkende geluid van de kookwekker helpt echt daarbij. Zorg er op zo’n dag vervolgens voor dat je geen slaaf wordt van de kookwekker. Duurde koffie zetten 7 minuten? Dan is de volgende pomodoro maar gewoon 23 minuten in plaats van 25 minuten. En dan is de Pomodorotechniek perfect voor die dagen waarop je echt even flinke slagen moet slaan.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen