Groei & Gelijkheid

The Globals Goals: tof genoeg om eindelijk iets over te lezen

Het kan aan mij liggen, maar ik heb in de grote Nederlandse media nog niks en niemand gehoord over The Global Goals. En dat terwijl The Global Goals toch een heel mooi vervolg zijn op de United Nations Millennium Development Goals. De hoeveelheid beroemdheden die meededen aan het promotiefilmpje is ook niet mis. Dus hoe zit het nou met die doelstellingen?

193 wereldleiders: in 2030 hebben we 17 doelstellingen behaald

Op de speciale website over The Global Goals staat het klink en klaar uitgelegd.

“Op 25 september 2015 hebben 193 wereldleiders zich verbonden aan 17 globale doelstellingen om 3 bijzonder belangrijke zaken te bereiken tussen nu en het jaar 2030. Een einde maken aan extreme armoede. Ongelijkheid en onrecht bestrijden. Het probleem van klimaatverandering oplossen. De globale doelstellingen voor duurzame ontwikkeling zouden dit alles kunnen waarmaken. In alle landen. Voor alle mensen.”

Dat zijn op zich precies de dingen waar we met z’n allen op zitten te wachten, dus dat is toch op zijn minst positief.

17-global-goals

  1. Geen armoede
  2. Geen honger
  3. Goede gezondheid
  4. Kwaliteitsonderwijs
  5. Geslachtsgelijkheid
  6. Schoon water en sanitaire voorzieningen
  7. Duurzame energie
  8. Goede banen en economische groei
  9. Innovatie en infrastructuur
  10. Verminderde ongelijkheid
  11. Duurzame steden en gemeenschappen
  12. Verantwoorde consumptie
  13. Klimaatactie
  14. Leven onder water
  15. Leven op het land
  16. Vrede en recht
  17. Partnerschappen voor de doelstellingen

Beroemdheden én onbekende mensen roepen iedereen op

Om het bestaan van The Global Goals kracht bij te zetten, werden tientallen beroemdheden gevraagd om een bijdrage te leveren, waaronder Malala, Stephen Hawking, Daniel Craig, Jamie Oliver, Tom Hiddleston en Jennifer Lopez. Een bont en best indrukwekkend gezelschap dus.

Het filmpje is natuurlijk expres wat melodramatisch, maar de boodschap komt zo wel goed aan: we moeten ervoor gaan met z’n allen en wij, de mensen, moeten van onze leiders eisen dat ze deze 17 doelstellingen ook daadwerkelijk gaan halen.

Zijn The Global Goals realistisch?

Het is nog al wat, een bijna perfecte wereld over 15 jaar. Wow, dat ga ik gewoon nog meemaken! Maar hoe realistisch zijn die doelstellingen eigenlijk? En hoe ga je de voortgang meten? Hierop geeft Michael Green in zijn Ted Talk een goed onderbouwd antwoord. Samengevat: het wordt krap, maar het moet kunnen. En met alleen economische groei komen we er in ieder geval niet.

Michael Green pleit ervoor om de Social Progress Index te hanteren voor het bijhouden van de progressie in het behalen van The Global Goals. Voor elk land apart kan op die manier in een cijfer worden uitgedrukt hoe ver een land is en in hoeverre er nog ruimte voor verbetering is. Nederland doet het al best goed overigens: we staan op nummer 9 in de ranglijst. Maar ook in ons land is er ruimte voor verbetering. Op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld. Ook blijken we in vergelijking met vergelijkbare landen best dik en vaak dood te gaan aan luchtvervuiling. Om maar eens wat verbeterpunten op te sommen.

We zullen het moeten gaan zien de komende 15 jaar. En onze eigen regering moeten blijven pushen tot een nemen van stappen in de goede richting!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen