Groei & Gelijkheid

Wil je je beter voelen? Daag je negatieve gedachten uit!

We hebben allemaal wel eens last van negatieve gedachten; van die kleine stemmetjes die zeggen: “Je kunt het niet!” of “Je bent een mislukkeling!” Die negatieve gedachten kunnen je behoorlijk tegenhouden en er voor zorgen dat je je niet lekker voelt, of dat je niet de stap in je leven zet, die je eigenlijk wilt maken. Maar wat kun je hier nou aan doen? Hoe kom je tot de gedachte: “Yes, I can!”?

Simpel

Het is heel simpel: niet meer zo denken.

OK, niet zo simpel

OK, dat is dus helemaal niet zo simpel. Uit ervaring weet ik, en jij vast ook, dat het heel moeilijk is om je gedachten over jezelf te veranderen. Weet je bijvoorbeeld eigenlijk wel wat je tegen jezelf zegt? Gelukkig is er een praktisch hulpmiddel om van negatieve gedachten af te komen! Makkelijk wordt het nooit, maar ook jij kunt veranderen.

Cognitieve gedragstherapie

Wat je dan wel kunt doen is een oefening uit de cognitieve gedragstherapie: je negatieve gedachten (op papier) uitdagen. Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat hoe we ergens tegenaan kijken belangrijker is dan wat er precies met ons gebeurd is.

Emotionele gebeurtenissen

Zo zijn er mensen die vinden dat ik een vreselijke bevalling had: ik moest onverwacht naar het ziekenhuis, de geboorte was lang, ik heb veel pijn gehad en ik was vreselijk moe. Ikzelf vind het helemaal geen vreselijke bevalling. Ik vond het een prachtige geboorte en een bevrijding van mijn zwangerschap. Ook in de moeilijke stukken ervoer ik rust. Ongeveer wat Cecile ook beschrijft in haar stuk over hypnobirthing. Voor mij klopt het dus dat het belangrijker is hoe ik er tegenaan kijk, dan wat er nou precies is gebeurd. En wetenschappelijk gezien, klopt dat voor de meeste mensen.

Oefening met negatieve gedachten

Als het nou niet vanzelf lukt om positief tegenover een gebeurtenis of verandering te staan, of (en dat is natuurlijk nog veel erger) als het niet lukt om positief naar jezelf te kijken, dan kun je dat tóch oefenen. De gedachten die je over jezelf hebt zijn vaak zo sterk ingesleten dat ze bijna automatisch zijn. Hier kun je de volgende oefening voor doen. Schrijf voor jezelf op:

  • Negatieve gedachte: Welke (automatische) negatieve gedachte had je daarbij?
  • Situatie: Wat was de situatie waarin je jezelf bevond? Wat was de aanleiding?
  • Alternatief: Bekijk je situatie vanuit een ander gezichtspunt. Wat is een positieve manier om daar naar te kijken. Wat kan een alternatieve gedachte zijn?

Voorbeelden uitdagen negatieve gedachten

Dit zijn twee voorbeelden zoals ik ze zou uitwerken:

  • Negatieve gedachte: Mijn bestaan kost deze aarde heel veel.
  • Situatie: Ik werk de hele dag op een energieverslindend kantoor, achter een lichaamsbedervend bureau.
  • Alternatief: Door voor mijn eigen welvaart te zorgen, kan ik geld doneren aan goede doelen.
  • Negatieve gedachte: We hebben te weinig geld om onze mini alles te geven wat hij wil.
  • Situatie: Ik bekijk onze spaarrekeningen.
  • Alternatief: We kunnen onze mini goed de waarde van geld leren, omdat we niet altijd alles kunnen kopen.

Blijven oefenen met negatieve gedachten

Het uitdagen van je negatieve gedachten is niet heel moeilijk, maar wel confronterend. En je moet het wel consequent blijven doen, om er echt veel aan te hebben. Je moet het ook lang doen, om de gewoonte in te laten slijten. Voor je echt veranderd bent, ben je zeker een half jaar verder. Hoe meer je oefent, hoe meer het een gewoonte wordt!

Als je echt moeite hebt met lief zijn voor jezelf en jezelf accepteren, of als je het idee hebt dat je leven niet alleen vermoeiend, maar echt niet leuk of onhoudbaar zwaar: vraag dan om hulp. Vraag in je omgeving om praktische hulp (“mag ik bij jou komen eten?”) en ga huilend bij de huisarts zitten. Hou niet op met vragen tot iemand je helpt.

Ik schreef dit blog eerder voor mijn eigen website Authentiek Ouder.

Marianne Cysouw on FacebookMarianne Cysouw on Twitter
Marianne Cysouw
Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel