Huis & Tuin

4 misverstanden over LED

LED verlichting wint steeds meer aan populariteit. Vooral in de laatste jaren heeft LED verlichting veel terrein gewonnen in de Nederlandse huishoudens. Dat is ook niet zo vreemd als we kijken naar de talloze voordelen van LED. Bovendien stimuleert de overheid ons ook om zoveel mogelijk voor duurzame energiebronnen te kiezen. LED biedt dan de oplossing. Ondanks dat deze verlichting ontzettend in opkomst is, zien we toch dat er nog heel veel misverstanden over bestaan. Hieronder bespreken we de 4 grootste misverstanden over LED verlichting en leggen we uit wat dan wél juist is.

1. Direct nieuwe lampen kopen

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je direct geheel nieuwe lampen moet aanschaffen als je over wilt op LED verlichting. Dit is echter onjuist. Bij de meeste lampen maakt het niks uit welke verlichting je hiervoor gebruikt. Het armatuur heeft meestal geen voorkeur. Desalniettemin zijn mensen vaak enorm bang dat overstappen op LED ze enorm veel geld gaat kosten. Nieuwe lichtbronnen kopen en ook nog eens nieuwe armaturen aanschaffen? Dat kost je al gauw een rib uit het lijf. Gelukkig kunnen we je nu geruststellen: LED past in iedere design lamp!

2. LED verlichting is ontzettend duur

Als je in een winkel de verschillende lichtsoorten bekijkt, zal je wellicht direct zien dat LED verlichting tot het duurdere prijssegment hoort. Alhoewel ledlampen over het algemeen duurder zijn dan conventionele lampen, betekent dit echter niet dat je op de lange termijn ook duurder uit zal zijn. LED verlichting genieten namelijk van een veel langere levensduur dan gloei- of hallogeenlampen. Hierdoor hoef je ze minder vaak te vervangen en ben je uiteindelijk juist goedkoper uit.

Bovendien gaan ledlampen veel zuiniger om met de energie. Zij verbruiken maar liefst 80% minder energie dan conventionele lampen. Zo zet een gloeilamp slechts 10% van de energie om in licht en wordt de rest als stralingswarmte gebruikt. Ledlampen zijn veel energiesufficiënter. Hierdoor heb je na ongeveer 2 tot 3 jaar al de kosten voor de lamp terugverdiend. Dit in combinatie met de lange levensduur maken ledlampen juist een voordelige optie.

3. LED verlichting gaat een leven lang mee

Er zijn ook mensen die geloven dat LED verlichting juist over een levenslange levensduur beschikt. Hierbij moeten we je echter teleurstellen: ook ledlampen zullen net als alle andere lichtbronnen in kwaliteit afnemen als ze ouder worden. De afname van de lichtstroom wordt meestal onder optimale kwaliteiten in fabriekssettingen getest. Hierbij wordt duidelijk dat leds inderdaad over een zeer lange levensduur beschikken, maar uiteindelijk zullen opbranden. Hoe snel dit zal zijn is afhankelijk van de externe factoren. Gemiddeld gaat een ledlamp ongeveer zes jaar mee als ze 24/7 zouden branden. In de praktijk ligt deze levensduur dan ook vaak een stuk hoger.

4. Ledlampen zetten energie niet om in warmte

We weten allemaal dat gloeilampen ontzettend heet kunnen worden. Dit komt doordat bijna 90% van de verbruikte energie in warmte wordt omgezet. Doordat ledlampen nooit warm worden, denken veel mensen ten onrechte dat dit bij ledlampen helemaal niet voorkomt. Dit is echter geen terechte aanname. Ook bij LED verlichting wordt warmte geproduceerd bij het omzetten van elektriciteit naar licht. De warmte wordt echter snel weggeleid, waardoor leds inderdaad nooit warm aanvoelen. Bovendien wordt er inderdaad efficiënter omgegaan met de energie, waardoor er minder warmte wordt geproduceerd.

Redactie on FacebookRedactie on PinterestRedactie on TumblrRedactie on Twitter
Redactie
Redactie @ Eigenwijs Blij
De redactie van Eigenwijs Blij plaatst nieuws over onszelf, artikelen over acties en evenementen, specials met artikelen van verschillende auteurs en redactionele samenwerkingen.