Huis & Tuin

6 x ecologisch vloeibaar wasmiddel zonder parfum: welke wast het fijnst?

Sinds twee jaar zweer ik bij het vloeibare wasmiddel Ecover ZERO. Parfumvrij en ecologisch verantwoord. Hoera! Tot het een keer een tijdje onverkrijgbaar was. Ik moest uitwijken naar wat anders en bedacht mij toen dat ik daar net zo goed een grootschalige test van kon maken. Ik verzamelde zes ecologisch-verantwoorde vloeibare wasmiddelen zonder parfum om te testen. In dit artikel mijn ervaringen én mijn uiteindelijke winnaar.

Disclaimer vooraf: ik ben niet de Consumentenbond

Voor een echte test van wasmiddel zou je microscopisch moeten analyseren of de was wel goed schoon wordt. Als huis-tuin-en-keukentester kom ik natuurlijk niet verder dan een gevoel hierover. Ik kan wel zien en ruiken of een was schoon lijkt, maar echt wetenschappelijk is dat natuurlijk niet. Ik probeer hier wel een goed gevoel bij te krijgen door met elk wasmiddel twee doorsnee wassen te draaien. Dit doe ik met de aanbevolen hoeveelheid voor licht bevuilde was met middelhard water. Daarnaast kijk ik in deze test ook naar prijs en gebruiksgemak. Ik hoop dat je zeker iets hebt aan mijn ervaringen! Wassen met een ecologisch, parfumvrij wasmiddel is namelijk in mijn ogen altijd een goed idee. Het scheelt immers toch weer mogelijk schadelijke stoffen in de natuur én om je lichaam.

vloeibare-wasmiddelen

Zes merken parfumvrij vloeibaar wasmiddel

Het was nog best wat zoeken, maar uiteindelijk had ik zes vloeibare wasmiddelen zonder parfum in mijn washok staan: Ecover ZERO, AH Puur Kleur, Bio D, Ecos, Sonett en Klok Kleur, allemaal ecologisch op hun eigen manier. Elk merk heeft z’n eigen keurmerken, maar zullen in ieder geval allemaal milieuvriendelijker zijn dat reguliere merken. Er bestaan vast nog meer opties, maar ik vond dit wel voldoende voorraad voor een goede test. Je kunt natuurlijk ook overwegen wasnoten (zeepnoten) te gebruiken of je wasmiddel gewoon lekker zelf maken!

Ecover ZERO vloeibaar wasmiddel

Ecover ZERO is om raadselachtige redenen nog steeds lastig verkrijgbaar in Nederland. De enige mij bekende plek waar je het kunt kopen is de webshop van Big Green Smile. Al eerder schreef ik een artikel over het vloeibare wasmiddel Ecover ZERO.

ecover-zero-vloeibaar-wasmiddel-2016

Volgens de verpakking heb ik voor mijn test 60 ml nodig. Dat maakt dit wasmiddel per was het duurst van de zes in deze test. Hmmm… Het wasmiddel is wat gelig en ruikt een beetje naar citroen. In ieder geval niet onaangenaam. Mijn eerste was in deze test is een bonte was op 30 graden. De natte was ruikt nog een beetje groezelig, zo zonder verbloemend parfum. Eenmaal droog ruikt de was gewoon neutraal en blijkt deze ook prima schoon te zijn. Prima dus! Hetzelfde resultaat heb ik met mijn tweede was met Ecover ZERO: een trommel vol handdoeken op 60 graden. Als score waar ik de rest van de wasmiddelen mee kan vergelijken geef ik een 7,5.

AH Puur Kleur Vloeibaar ecologisch wasmiddel

Dat Albert Heijn soms enorm kan verrassen met hun ecologische en biologische aanbod, was mij al langer duidelijk. Zo ook de lijn aan ecologische wasmiddelen met onder meer het Nordic Ecolabel. Dit wasmiddel bestaat in de soorten: Uni, Kleur en Zwart. Ik test de versie Kleur, omdat wij veel kleurige was hebben en ik uiteindelijk maar één soort wasmiddel in huis wil hebben.

ah-puur-vloeibaar-wasmiddel-2016

Volgens de verpakking heb ik slechts 40 ml nodig voor een schone was. Gemakkelijk verkrijgbaar en nog goedkoop ook: we gaan zien of het resultaat deze voordelen onderstreept. Het wasmiddel ruikt in ieder geval parfumvrij, namelijk praktisch naar niks. Ik begin mijn test met een witte fijnwas op 30 graden. De komt heerlijk fris naar niks ruikend van de waslijn en is prima schoon. Mijn tweede test is een bonte was op 40 graden. Deze is in de wasdroger geweest en ik vind het wat muf ruiken. Het was een volle wasmachine en wellicht had ik meer moeten gebruiken. Typisch bij goedkoop: je hebt toch meer ervan nodig. Toch doet dit wasmiddel niet onder voor Ecover ZERO: ook gewoon een 7,5.

Bio D laundry liquid

Van Bio D had ik alleen een aantal samples in plaats van een hele fles. Gelukkig maar, want het wasmiddel is weliswaar parfumvrij, maar blijkt afschuwelijk te stinken naar plastic en lijm. Het wasmiddel ruikt eigenlijk gewoon heel chemisch en giftig…

bio-d-vloeibaar-wasmiddel-2016

Mijn eerste was om te testen is een donkere was op 30 graden. Ik vrees een beetje voor de geur en ben lichtelijk bezorgd… Nat ruikt de was ook nog steeds wat naar lijm. Eenmaal opgedroogd blijkt hij wel schoon en is de geur ook helemaal weg. En wat een vervelend dilemma: van groezeligheid is voor het eerst geen enkele sprake. Bio D stinkt weliswaar, maar wast ogenschijnlijk wel het meest schoon. Toch is het vervelend wasmiddel in het gebruik; de geur trekt de eindscore naar beneden tot een 6.

Ecos wasmiddel

Ecos wasmiddel is ‘made from plants’ en je blijkt er maar heel weinig van nodig te hebben. 15 ml is volgens de verpakking voldoende. Toch is het wasmiddel niet zo geconcentreerd dat het stroperig of lobbig wordt. Ecos wasmiddel ruikt amper naar iets, maar wel erg lekker: ver weg doet de geur mij denken aan een bloemenweide in de wind. Of zoiets (ik ben in een poëtische bui). De lekkerste geur tot nu toe.

ecos-vloeibaar-wasmiddel-2016

Mijn eerste was voor de test is een volle trommel bonte was op 30 graden. Ondanks de volle trommel komt de was fris en schoon uit de wasmachine. Verrassend voor zo’n klein beetje wasmiddel! De tweede was voor Ecos is een echte uitdaging: een was met veel peutervlekken, voorgeweekt in Vanish (tsja, soms moet dat). Hagelwit wordt deze was niet, maar ook zeker niet minder schoon dan wat ik gewend ben met Ecover ZERO. Ik ben blij verrast door de geur en de zuinigheid qua verpakkingsmateriaal: een 9.

Sonett vloeibaar wasmiddel neutraal

Dat parfumvrij toch niet altijd geurvrij is bewijst Sonett (dit merk is overigens biodynamisch, ook wel weer leuk). Het wasmiddel van Sonett ruikt toch ver weg wat naar lijm.

sonett-vloeibaar-wasmiddel-2016

De eerste was voor Sonett is een makkie: wat knuffels die via de kringloopwinkel een nieuw thuis gaan zoeken en een kussensloop op 20 graden. Hier kan weinig misgaan en de was komt dan ook naar tevredenheid uit de wasmachine. Met de tweede was, een bonte was op 30 graden, heeft Sonett het moeilijker. Op het eerst oog lijkt het schoon, maar ik vind de was toch wat groezelig hier en daar met bijvoorbeeld hier en daar een oksel die nog wat naar zweet of deo ruikt. Dat is dan toch wel weer jammer, zeker gezien de resultaten van de concurrenten. Een 6,5, vooral omdat het toch wel redelijk schoon is en niet zo stinkt als Bio D.

Klok vloeibaar wasmiddel kleur

Ik sluit af met Klok (waarvan de allesreiniger overigens erg hoog scoorde bij de Consumentenbond). Jammer genoeg ruikt het wasmiddel een beetje raar: weeïg, wat naar lijm en wat ‘oubollig’. Goor is het niet, maar ook niet bepaald lekker (voor een parfumvrij wasmiddel). Bovendien blijkt dat ik voor een gewone trommel vol was 74 milliliter nodig heb. WTF?! Over geconcentreerd wasmiddel en besparen op verpakkingsmateriaal hebben ze bij Klok blijkbaar nog nooit gehoord.

klok-vloeibaar-wasmiddel-2016

Zowel mijn bonte was op 30 graden als mijn dekbedhoes en aanverwanten op 60 graden komen overigens wel bijzonder schoon van de lijn. Dus daarover heb ik zeker niks te klagen. Als Klok dit wasmiddel in een meer geconcentreerde variant op de markt zou brengen, zou ik het zeker overwegen. Maar nu geef ik toch niet meer dan een 7.

Wasmiddel Prijs/fles Per was Prijs/was Geur Resulaat Score
Ecover ZERO (1,5 liter) €9,59 60ml 38 cent + + 7,5
AH Puur Kleur (1,35 liter) €3,99 40ml 12 cent + + 7,5
Bio-D concentrated (1 liter) €5,60 50ml 28 cent ++ 6
Ecos (1,5 liter) €10,50 15ml 11 cent ++ + 9
Sonett neutraal (2 liter) €9,95 60ml 30 cent + 0 6,5
Klok (1,5 liter) €4,99 74ml 25 cent 0 ++ 7

Mijn favoriete vloeibare wasmiddel zonder parfum

Laat ik beginnen met vaststellen dat het voor mij tijd is om afscheid te nemen van Ecover ZERO. De variant van Albert Heijn is veel gemakkelijker verkrijgbaar, veel goedkoper en zorgt voor dezelfde wasresultaten. Geen zin om ingewikkeld te doen met natuurwinkels en webshops? Dan is AH Puur Kleur Vloeibaar je nieuwe maatje voor in het washok. Toch was ik uiteindelijk het meest gecharmeerd van Ecos. Het is fijn dat je er maar zo weinig van nodig hebt voor toch een goed resultaat (met een lichte hint van bloemenweides in de wind, wie wil dat nou niet?). En dat dus voor zowat dezelfde prijs als AH Puur Kleur Vloeibaar. Ecos vloeibaar wasmiddel is wat mij betreft de grote winnaar van deze test!

Wat is jouw favoriete ecologische wasmiddel? Waarom? Discussieer mee!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen