Huis & Tuin

Afval scheiden & het nut ervan

Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Van gebruikt plastic wordt nieuw plastic gemaakt, van GFT maken ze compost en van jouw oude bankstel een nieuwe leren tas. Om die reden is het erg belangrijk zorgvuldig te zijn bij het scheiden van afval. Als gescheiden afval te veel vervuild is, kan het niet hergebruikt worden. Afval scheiden doen wij in Nederland al beter dan gemiddeld, 55 procent van ons afval leveren we gescheiden in. Milieu Centraal heeft echter berekend dat we 80 procent gescheiden kunnen inleveren…

Het milieu

Van gescheiden afval kunnen nieuwe spullen worden gemaakt. Daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Ook kost het recyclen minder energie dan het maken van nieuwe grondstoffen en dat is natuurlijk weer beter voor het milieu. Restafval wordt verbrand en dit levert nieuwe energie op. Als het afval goed wordt gescheiden, zou je maar 20 procent aan restafval hebben. De rest kan dus gerecycled worden!

Minder afval

Nog beter voor het milieu is afval verminderen. Je bespaart zo grondstoffen, maar ook energie voor het recyclen. Met een aantal tips kun je afval makkelijk voorkomen of verminderen:

  • Plak een nee/nee sticker op je brievenbus. Je hebt tegenwoordig apps om folders online te kunnen bekijken, hierdoor houd je het oud papier beperkt.
  • Koop geen producten die in een verpakking zitten. In de supermarkt zie je bijna alles wel in een verpakking zitten en dit is erg zonde voor het afval. Ga eens naar de markt bijvoorbeeld en koop niet-verpakte groente en fruit.
  • Geef verpakkingen een nieuwe bestemming. Bewaar het eierdoosje voor nieuwe eieren, was het jampotje om (en vul hem met nieuwe zelfgemaakte jam!) of vul een lege fles met een lekker drankje.
  • Denk in de winkel na of je iets echt nodig hebt. Tegenwoordig willen we van alles hebben, maar uiteindelijk doen we er niks mee. Laat je ook niet verleiden door aanbiedingen en check altijd wat je nog in huis hebt.

Plastic afval

Om van gebruikt plastic weer nieuw plastic te maken, heb je energie en chemicaliën nodig. Plastic verpakkingen kun je daarom beter vermijden óf zelf recyclen. Gebruik bijvoorbeeld een katoenen tas als je boodschappen gaat doen of gebruik dat ene waterflesje meerdere keren. Plastic heeft de eigenschap dat het niet vergaat, we kennen allemaal de verhalen van duizenden dieren die jaarlijks sterven door de Plastic Soup. Gooi plastic daarom altijd weg in de daarvoor bestemde container of prullenbak!

Tips afval scheiden

Afval dat vervuild is, kan niet worden hergebruikt. Een gebruikte pizzadoos, waar het vet nog aan zit, kan bijvoorbeeld niet gerecycled worden. Daarom is het belangrijk afval goed te scheiden.

  • Wees zorgvuldig bij het scheiden. Haal bijvoorbeeld de plasticfolie van de stapel folders af, voordat je het pakket bij het oud papier gooit. In de afvalscheidingswijzer kun je precies zien wat in welke bak moet!
  • Gebruik een doorzichtige vuilniszak voor plastic, zo kunnen de afvalverwerkers precies zien of er geen afval tussen zit wat er niet thuishoort.
  • Leer je kinderen ook hoe je afval moet scheiden. Zo wordt het een manier van leven en vele handen maken licht werk!
  • Zorg voor meerdere afvalbakken in de keuken. Zo ben je in huis al bewust bezig met afval scheiden en ben je dus minder geneigd alles in één bak te gooien.

Hoe goed ben jij bezig met afval scheiden? Wij zijn benieuwd naar jullie reacties!

Gastbijdrage van Laura. Laura schrijft blogs voor www.huiscleaning.nl over allerlei schoonmaakfeitjes, -weetjes en -tips.

Gastblogger on FacebookGastblogger on PinterestGastblogger on TumblrGastblogger on Twitter
Gastblogger
Gastblogger @ Eigenwijs Blij
Eenmalige bijdrages aan Eigenwijs Blij plaatsen we als 'Gastblogger'.