Huis & Tuin

Automatische deur voor je Omlet kippenhok: is dat echt handig?

Zo langzamerhand is ons Eglu Cube kippenhok aka ons spaceship voor kippen een echt paradijs geworden. De kippen zijn ook weer begonnen met leggen; hét startsein van de lente. Maar… ons kippenhok staat best ver de tuin in. Niet echt leuk met sneeuw en slagregen. En nu het weer eerder licht wordt in de ochtend, voel ik mij best schuldig als de kippen tot 8 uur in hun nachthok zitten opgesloten. De oplossing: de Autodoor van Omlet. Perfect voor onze versie van de Eglu Cube, maar ook passend bij de andere Omlet hokken. We mochten zo’n slimme Autodoor testen.

Ons Eglu Cube kippenhok

Hoe zat het ook alweer? Sinds eind 2018 huizen onze kippen in een fantastische Eglu Cube. Roze-paars omdat het kan, maar ze bestaan ook in groen. We hadden eerst de standaardren, maar mede doordat we willen uitbreiden én in voorbereiding op vast wel weer eens ophokplicht hebben we de ren verder uitgebreid en van een (inmiddels zeer vaak gebruikte) zitstok voorzien. Tegen de wind (en daar hebben we hier op het platteland genoeg van) kregen we ook nog een heel fijn windzeil. Wat wil een kip nog meer?

Autodoor opent het nachthok

En nu wordt ons Eglu Cube kippenhok dus opgeleukt met zo’n hippe Omlet Autodoor. Ik ben enorm benieuwd of dit goed bij ons gaat passen. Met de Autodoor gaat het nachthok automatisch open en dicht. Wanneer? Op het moment dat jij dat wilt (timer) óf als het buiten licht of juist donker genoeg is. Wat maar het beste past bij jou en je kippen.

Dit is echter maar één van de drie deurtjes waar wij dagelijks mee te maken hebben. Onze kippen mogen als we thuis zijn (en dat zijn we als zzp-duo bijna altijd) de ren uit. En aangezien onze kippen de neiging hebben in het legdeel te slapen, doen we dat deurtje ook altijd ’s nachts dicht. Ik had vertrouwen in dit product, maar was dus wel benieuwd of het voldoende zou passen bij de situatie met onze kippen.

Grijs of groen

Maar iets nieuws proberen, daar is een test voor! We ontvingen de grijze versie van de Autodoor, omdat dat het best zou passen bij ons paars-roze kippenhok. Er is ook een groene. Mooi bij de groene Eglu Cube, maar ook bij een houten kippenhok. Je kunt de Autodoor namelijk ook bevestigen in een gewoon old skool hok. Handig! Gratis is hij niet, maar dat is niet gek voor een stukje elektronica. Op moment van schrijven is de Omlet Autodoor €169,99.

Elektronica in plaats van bouten en moeren

Ik ontvang de doos met de Autodoor op een dag dat ik wat grieperig ben. Leuk klusje voor tussendoor. Ik schuif de doos open. Zie draden. En schuif de doos weer dicht. Schroeven zijn geen probleem met een koortsige kop. Maar hier wil ik echt even de tijd voor nemen.

Een week later open ik de doos opnieuw. En dan blijkt het enorm mee te vallen. Inmiddels ben ik ook wel een beetje gewend aan de Omlet-handleidingen die aan de ene kant IKEA-duidelijk zijn (en dat is een compliment), maar aan de andere kant meestal aan elkaar hangen van de amendementen. Koppie erbij en het blijkt vaak een kwestie van drie schroeven en anderhalve bout.

Omdat ik lenig genoeg ben om mij vanuit de achterkant van het kippenhok erin te wurmen, hoef ik niet eens wezenlijk iets te demonteren. Rooster eruit, mestlade eruit, en gaan met die banaan. De kippen kijken kritisch toe en komen af en toe om de hoek gluren om te onderzoeken wat ik allemaal uitspook met hun hok.

Kippencrusher

Highlight van het installeren van de Omlet Autodoor is het testen van de ‘kippencrusher’. Dit heet in de handleiding eigenlijk anders, maar zo noemden wij de feature tijdens het knutselen. Het komt erop neer dat het deurtje stopt met dichtgaan als er iets in de weg zit. Een beetje als een liftdeur. Wel zo fijn als je kip er net tussen zit. Zodra de deur weerstand voelt, gaat hij weer open en probeert hij een tijdje later opnieuw te sluiten. De plaatjes in de handleiding suggereren een test met een ballon. Ik heb vertrouwen in Omlet en laat mijn man zijn hand door de opening steken. Hij werkt!

Lichtlevels instellen

Wij kiezen ervoor de Autodoor te laten werken met de lichtsensor. Deze kun je apart instellen voor het opengaan en het dichtgaan. Hij gaat van 0 tot 100 procent. Maar ja, wat vul je dan in? We besluiten eerst maar eens te testen met de fabrieksdefault: met 6% gaat hij dicht, met 27% gaat hij weer open. En dat blijkt verdraaid goed te kloppen met wat wij logisch vinden: pas dicht als het lekker donker is en weer open op ongeveer de helft van zonsopgang. Overigens: mocht er een spin over de sensor kruipen, dan gaat hij niet meteen dicht. Ook hier is rekening mee gehouden. Top!

Doet ie het?

De volgende ochtend is het hok nog dicht als we het ontbijt op tafel zetten. Ik positioneer mijn dochter bij het raam. Ze kijkt kort om en vraagt iets over hagelslag. En precies op dat moment blijkt het deurtje open te zijn gegaan. Haha, alle actie gemist. We merken wel dat de kippen deze eerste dag wat onrustig zijn nu ze niet meteen hun ren uit kunnen. Maar een paar dagen later zijn ze al helemaal gewend en scharrelen ze rustig wat rond tot we de poorten verder openen. En daar was ik dus sceptisch over: of één automatische deur wel werkt met een systeem met drie deuren. Maar het werkt ontzettend goed. De kippen kunnen al lekker hun gang gaan in de ochtend, voordat we de ren en het legdeel openzetten (wel handig dat onze kippen rond 4 uur in de middag leggen meestal). En als we ’s avonds niet meer naar buiten willen, kunnen de kippen nog wel even scharrelen voordat ze zelf ook de dag afsluiten. Ik ben fan van de Autodoor! Een echte toevoeging aan ons kippenhok.

P.S. De sensor werkt op batterijen. Wij hebben bijna alleen maar oplaadbare batterijen, maar de ervaring is wel dat die sneller opraken. Toen ik op dag 2 zag dat de batterijstand op 70% stond (ook zo’n handige feature!), werd ik wel wat zenuwachtig. Maar twee weken later staat ie nog steeds op 70%. Werkt dus prima met oplaadbare batterijen, wel zo groen!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen