Huis & Tuin

Bladluis bestrijden door lieveheersbeestjes te lokken

Bladluizen kunnen schadelijk zijn voor de planten in je tuin. Ze drinken de sappen uit je planten en kunnen zelfs virussen verspreiden. En de muntthee van gekweekte munt smaakt een stuk minder als je eerst de bladluizen uit de munt moet peuteren. Gelukkig kun je bladluis natuurlijk bestrijden zonder gebruik van gif. Lieveheersbeestjes blijken namelijk echte bladluis killers. Maar hoe lok je lieveheersbeestjes naar je tuin? Welke planten heb je daarvoor nodig en hoe zorg je voor een goede schuilplaats? Met deze tips voorkom je een bladluizen plaag en maak je van je tuin een paradijs voor lieveheersbeestjes.

Wat zijn bladluizen?

Bladluizen zijn kleine insecten. Ze prikken kleine gaatjes in planten en drinken uit de sapstroom van de plant. Of om het netjes te zeggen: Aphidoidea gebruiken hun stiletten om zich te voeden met floëemsap uit de floëem van planten. Ze bestaan in allerlei soorten en kleuren, maar ze zijn altijd klein en lijken altijd met veel te zijn. In Nederland en België zie je vooral zwarte bladluizen en groene bladluizen. Ze hebben een voorkeur voor jonge uitlopers en doen daar schade aan de plant. Zowel doordat ze er sap uit drinken waardoor de plant kan verdrogen, als doordat ze de plant met virussen kunnen besmetten. Ze kunnen zich 15 tot 20 generaties per jaar voortplanten en vormen dus in potentie snel een plaag.

Planten die vaak last hebben van bladluis

Omdat er zo veel verschillende soorten bladluizen zijn, zijn er ook veel verschillende planten die er last van kunnen hebben. Rozen staan er om bekend vaak last te hebben van bladluizen en daarom niet goed tot bloei te komen. Appelbomen, klimop, munt en zelfs wietplanten kunnen last hebben van bladluizen. Zelf had ik op de hortensia last van dopluis, op de maagdenpalm en de munt last van groene bladluizen en komen er zwarte bladluizen op de Oost Indische kers. Die laatste staat zelfs bekend als een ware magneet voor bladluizen.

zwarte-bladluis-oost-indische-kers

Middelen tegen bladluis

Het internet staat vol met huismiddeltjes tegen bladluizen. Sommige mensen zweren bij spiritus, anderen bij lucifers (vanwege de zwavel) of afwasmiddel. Je kunt ook aan de slag met allerlei planten uit de lookfamilie zoals knoflook, ui, bieslook of sjalotten. Die kun je zelf planten bij de plek waar je last hebt van bladluis. Maar je kunt het ook vermorzelen tot een vloeistof die je op de getroffen plant spuit. Er zijn zelfs knoflook-kruidenmengsels te koop waarmee je bladluis kunt bestrijden. Een paar maanden geleden testte ik bijvoorbeeld het natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen bladluizen van Pireco.

Pireco-kruiden-bladluis-bestrijden

Verder houden bladluizen niet van nicotine en cafeïne. Sommige mensen gebruiken de as uit hun asbak of oude koffie daarom als bestrijdingsmiddel tegen luizen. Bij die laatste middelen ben ik bang dat naast de luizen ook de planten het niet overleven. Ook bestaat er een loktruc. Plant wat Oost Indische kers in wat kleine potjes en zet die vlakbij de plant die last heeft van bladluis. De Oost Indische kers trekt ze als een magneet aan. Na een dag, als de Oost Indische kers vol zit gooi je hem, inclusief bladluizen, in de biobak. Hetzelfde schijnt ook te werken met bananenschillen onder de plant met bladluis. Wel tijdig weggooien, anders help je ze juist aan extra voeding en creëer je zelf een bladluizenplaag.

Het lieveheersbeestje: Bladluiskiller in schaapskleren

Nou zal een deel van bovenstaande huismiddeltjes vast helpen om van je bladluis af te komen. Maar het is natuurlijk nog mooier om te voorkomen dat je ze in je tuin krijgt. De beste manier om dat te doen is met lieveheersbeestjes. Deze schattige bestippelde beestjes blijken namelijk echte moordlustige killers te zijn als het op bladluis aankomt. Ze eten gemiddeld 100 luizen per dag (120 als larve, 80 als volwassen lieveheersbeestje). Dat zijn 3.000 bladluizen per maand! De beste manier om een bladluizenplaag in je tuin te voorkomen is het lokken van lieveheersbeestjes. Naast lieveheersbeestjes kun je ook gaasvliegen, sluipwespen, oorwurmen en zweefvliegen lokken. Ook dat zijn beestjes die bladluis eten en verder niet schadelijk zijn.

lieveheersbeestje-bladluizen-mier

Lieveheersbeestjes lokken

Lieveheersbeestjes kun je naar je tuin lokken met een combinatie van de juiste voedingsbronnen en de juiste plek om te schuilen. Een huis zonder eten is immers niks en eten zonder schuilplaats vaak ook niet. Lieveheersbeestjes zoeken een combinatie van de juiste planten en een goede omgeving om te schuilen. Je kunt via internet de larven van lieveheersbeestjes kopen. Maar als je die loslaat op een plek zonder plek om te schuilen en zonder eten, gaan ze er snel vandoor. Beter is het om een fijne omgeving voor ze te creëren. Dan komen de lieveheersbeestjes vanzelf.

Planten waarmee je lieveheersbeestjes kunt lokken

Lieveheersbeestjes zijn gek op brandnetels. Als je tuin het toelaat kun je daarom het beste ergens in een hoekje wat brandnetel laten staan. Ook helpt het om gedurende het gehele seizoen bloemen in je tuin te hebben. Die zorgen met hun nectar en pollen voor voeding. Hier een aantal tips hoe je kunt zorgen dat er altijd wat bloeit in je tuin. Verder zou je de volgende planten en bomen kunnen overwegen in je tuin om de lieveheersbeestjes te voeden: peen, teunisbloem, meidoorn, luzerne, linde, smeerwortel, hazelaar en afrikaantjes. Ook helpt een bloemenweide waarin zowel schuilplek als voeding voor de lieveheersbeestjes en veel andere dieren is. En het blijkt best eenvoudig om (een deel van) je gazon te veranderen in een bloemenweide.

insectenhotel-zelf-maken

Een insectenhotel waarin lieveheersbeestjes kunnen schuilen en overwinteren

Een insectenhotel biedt lieveheersbeestjes een schuilplaats bij slecht weer en een plek om te overwinteren. Het is wel belangrijk de juiste vulling te kiezen. Een bijenhotel is echt wat anders dan een vlinderkastje en lieveheersbeestjes houden weer van een ander onderkomen. Hoe je van een paar oude planken eenvoudig een insectenhotel maakt kun je hier lezen. Lieveheersbeestjes houden van compact materiaal. Denk aan stukken schors, houtwol en dennenappels. Met de dennenappels lok je ook oorwurmen en met de houtsnippers, houtwol en schors lok je naast lieveheersbeestjes ook gaasvliegen. Allemaal prima want ze eten allemaal bladluizen. Verder is het verstandig met name voor de winter niet te veel op te ruimen in de tuin. Laat wat bladeren en stengels liggen, want daarin kunnen dit soort beestjes overwinteren.

Pas op met mieren

Wie goed oplet ziet in de buurt van bladluizen vaak ook mieren. Dat komt doordat de bladluizen honingdauw afscheiden. Honingdauw is een zoete stof en mieren zijn er gek op. Ze gaan zo ver voor de zoetigheid dat ze soms zelfs actief de luizen beschermen tegen lieveheersbeestjes. Heb je veel mieren in de tuin in de buurt van de bladluis, dan kan het dus zijn dat de lieveheersbeestjes wegblijven. In dat geval kun je waarschijnlijk het beste grijpen naar de huismiddeltjes aan het begin van dit artikel.

Van bladluis af met hulp van het lieveheersbeestje

Als je deze adviezen opvolgt creeer je een perfecte omgeving voor het lieveheersbeestje waarin voldoende eten voor ze is en ze kunnen schuilen bij slecht weer. Als dank zullen ze elke dag zo’n 100 bladluizen voor je opeten zodat je van je bladluizen afkomt zonder dat je zelf bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken of uberhaubt iets hoeft te doen. Heb je nog aanvullingen of tips na het lezen van dit verhaal dan zijn die van harte welkom in de reacties hieronder!

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe