Oven en magnetron schoonmaken

Combi-magnetron schoonmaken met azijn en soda: werkt het?

Het schoonmaken van de oven is gewoonweg een rotklus. Ik had al heel vaak iets gelezen over een bakje azijn laten meedraaien in de magnetron. En over de magische krachten van soda. Zou het dan allemaal echt zo simpel zijn, ook met een combi-magnetron? Ik probeerde het uit.

Azijn stoomt de magnetron schoon

Ik heb de tip al in tig variaties langs zien komen: azijn in een bakje laten koken in de magnetron en de ellende zou zo van de wanden stomen. Met een pre-euforisch gevoel zette ik een flinke scheut witte azijn in een kommetje in de magnetron. Zou dit de epic win van mijn schoonmaakcarrière worden? Ik liet de magnetron vijf minuten op volle kracht z’n gang gaan. De keuken rook naar azijn, maar de aangekoekte stukken zaten helaas nog net zo vast.

Voor en na azijn

Misschien komt het tegenvallende resultaat door het feit dat we een combi-magnetron hebben en de aankoeksels dus extra vastgebakken zitten door de oven. Maar ja, wij zijn bij lange na niet de enige met een combinatie… Ik ben echt waanzinnig benieuwd of deze truc wel werkt met een echte magnetron zonder ovenfunctie. Lukt het dan wel?

Oven poetsen met sodakristallen en afwasmiddel

Na dit teleurstellende resultaat had ik niet meer zoveel vertrouwen in de schoonmaaktip voor de oven: een sopje met soda en afwasmiddel. Misschien is onze oven inmiddels ook wel gewoon te smerig en is het concept van blinkend schoon al buiten ons handbereik. Toch maar proberen. Ik mengde een flinke klont sodakristallen en een scheut ecologisch afwasmiddel door een liter heet water. Met dit sopje begon ik flink te schrobben.

Voor en na soda

Blinkend schoon is het inderdaad niet geworden, maar ik zie toch zeker resultaat! Het was wel flink schrobben, maar het is toch een fijn gevoel dat ik dit voor elkaar heb gekregen zonder chemische producten.

Hoe zijn jouw ervaringen met het ecologisch schoonmaken van je magnetron en oven? Heb je andere ervaringen dan ik? Of andere tips? Ik ben erg benieuwd!

UPDATE

Later probeerde ik het ook nog eens met baking soda en nog later met groene zeep en ammonia.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

11 reacties op “Combi-magnetron schoonmaken met azijn en soda: werkt het?”

 1. Goede test! :) Jammer dat het niet werkt met je combi-magnetron. Was erg fijn geweest als dit wel het geval was. Ik heb ook eens iets gelezen over ramen lappen met een bak water met een ui erin en met oude kranten… Misschien kun je dat ook eens testen.

  1. Ik heb inmiddels ook iets gelezen over een papje maken van baking soda en dat dan op de wanden smeren. Ga ik misschien nog eens proberen. Oh, en dat water met de ui werkt echt! Ik weet niet van de oude kranten (die hebben wij nooit in huis), maar het ui-water dus wel!

   1. Ja, papje met bakingsoda werkt in de combi magnetron. Hahah, ik dacht dat ik de enige was met zo’n vieze combi. Fijn om te zien dat ik niet alleen ben :p

  2. Iemand heeft bij mij ooit de ramen met krantenpapier nagewreven. Ik weet nog steeds niet wat het nut er van was, na een tijdje kon je alle bewegingen zien die er met het krantenpapier op het raam gemaakt waren. Misschien is het alleen geschikt als je regelmatig de ramen wast en dat doe ik niet.

 2. En dit werkt echt!
  Benodigdheden: groene zeep uit een potje en ammonia.
  Haal de losse onderdelen uit oven of magnetron, deze komen straks aan de beurt.
  Smeer de binnenwanden van de magnetron of oven rondom in met (niet te zuinig) groene zeep, zet een half kopje ammonia in het apparaat, sluit de deur en laat een nacht inwerken. Ondertussen losse onderdelen insmeren met groene zeep, doe in een vuilniszak. Het is het handigste om de vuilniszak in de tuin te leggen, zet er een half kopje ammonia in, sluit de zak en laat ook een nacht inwerken.
  De volgende dag kopjes ammonia verwijderen, met groene zeep ingesmeerde delen schoonmaken met een schuursponsje en schoon water, het vuil vliegt er af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.