Huis & Tuin

Combi-magnetron schoonmaken met azijn en soda: werkt het?

Het schoonmaken van de oven is gewoonweg een rotklus. Ik had al heel vaak iets gelezen over een bakje azijn laten meedraaien in de magnetron. En over de magische krachten van soda. Zou het dan allemaal echt zo simpel zijn, ook met een combi-magnetron? Ik probeerde het uit.

Azijn stoomt de magnetron schoon

Ik heb de tip al in tig variaties langs zien komen: azijn in een bakje laten koken in de magnetron en de ellende zou zo van de wanden stomen. Met een pre-euforisch gevoel zette ik een flinke scheut witte azijn in een kommetje in de magnetron. Zou dit de epic win van mijn schoonmaakcarrière worden? Ik liet de magnetron vijf minuten op volle kracht z’n gang gaan. De keuken rook naar azijn, maar de aangekoekte stukken zaten helaas nog net zo vast.

Voor en na azijn

Misschien komt het tegenvallende resultaat door het feit dat we een combi-magnetron hebben en de aankoeksels dus extra vastgebakken zitten door de oven. Maar ja, wij zijn bij lange na niet de enige met een combinatie… Ik ben echt waanzinnig benieuwd of deze truc wel werkt met een echte magnetron zonder ovenfunctie. Lukt het dan wel?

Oven poetsen met sodakristallen en afwasmiddel

Na dit teleurstellende resultaat had ik niet meer zoveel vertrouwen in de schoonmaaktip voor de oven: een sopje met soda en afwasmiddel. Misschien is onze oven inmiddels ook wel gewoon te smerig en is het concept van blinkend schoon al buiten ons handbereik. Toch maar proberen. Ik mengde een flinke klont sodakristallen en een scheut ecologisch afwasmiddel door een liter heet water. Met dit sopje begon ik flink te schrobben.

Voor en na soda

Blinkend schoon is het inderdaad niet geworden, maar ik zie toch zeker resultaat! Het was wel flink schrobben, maar het is toch een fijn gevoel dat ik dit voor elkaar heb gekregen zonder chemische producten.

Hoe zijn jouw ervaringen met het ecologisch schoonmaken van je magnetron en oven? Heb je andere ervaringen dan ik? Of andere tips? Ik ben erg benieuwd!

UPDATE

Later probeerde ik het ook nog eens met baking soda en nog later met groene zeep en ammonia.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen