Huis & Tuin

Combi-magnetron schoonmaken met baking soda: werkt het?

Mijn magnetron slash oven schoonmaken is niet mijn favoriete klusje en dus is de combi-magnetron inmiddels bijzonder smerig van binnen. Al eerder probeerde ik wat uit met azijn en soda, maar dat gaf niet de beloofde resultaten. Vervolgens las ik iets over de magische krachten van een dikke laag baking soda. Ik probeerde het uit.

Schoonmaken met azijn, sodakristallen en afwasmiddel

In april dit jaar schreef ik al over het drama van het schoonmaken van mijn combi-magnetron. Azijn laten meedraaien in de magnetron leverde niks op. En met een sopje met soda en afwasmiddel behaalde ik wel wat resultaat, maar moest ik behoorlijk schrobben. Kan het ook anders?

Een papje van baking soda tegen de wanden smeren

Een andere optie die ik nog tegenkwam is het insmeren van de wanden van de oven met een papje van baking soda, oftewel zuiveringszout of sodium bicarbonaat. Vroeger was dit spul best lastig verkrijgbaar, maar tegenwoordig kun je bij de natuurwinkel, apotheek, drogist, toko of Aziatische supermarkt al een hele doos kopen voor een paar euro. Tijd om aan de knutsel te gaan.

oven-schoonmaken-baking-soda-2

Baking soda in de oven: het stappenplan

  1. haal de oven leeg (plateau eruit enzo)
  2. spray de wanden met water met een plantenspuit, zodat de wanden vochtig zijn
  3. strooi baking soda op de bodem en langs de wanden en gebruik je vingers om de baking soda zo goed mogelijk vast te plakken; de bedoeling is dat je een laag van enkele millimeters krijgt
  4. gebruik de verstuiver van de plantenspuit om de baking soda wat extra nat te maken als je denkt dat dat nodig is
  5. doe de oven dicht en wacht lang; bijvoorbeeld de hele nacht
  6. veeg de baking soda vervolgens weg met een nat doekje

Nou, dat belooft wat. Ik smeer een deel van mijn oven in met het papje van baking soda. De vorige keer was zo’n teleurstelling dat ik geen zin heb om een heel pak baking soda te verspillen aan iets dat misschien toch niet werkt. Het lange wachten kan beginnen.

oven-schoonmaken-baking-soda-3

De volgende ochtend: oven, open u!

De volgende ochtend maak ik hoopvol een doekje nat en open ik de oven. Ik kan zien dat een deel van het vuil in de baking soda is getrokken. Het doet mij denken aan modder dat ik sneeuw trekt of rode wijn dat ik zout trekt. Zo zal het dan ook wel een beetje werken. Maar als ik een stuk van de laag wegveeg, ben ik niet erg tevreden. Vrijwel al het vuil zit er nog! Het wordt ook nooit wat met die oven van mij! Door het vocht in mijn doekje wordt het papje wel prettiger van textuur. Ik druk het spul terug tegen de wand en hoop op een wonder dat in de komende uren zal moeten geschieden. Ook smeer ik nog eenzelfde papje op het even zo smerige glazen plateau. Misschien heb ik daarmee meer succes.

oven-schoonmaken-baking-soda-4

Na nog een aantal uurtjes wachten: geen succes

Zelfs na een paar uur wachten zie ik weinig verschil. Jij wel? Boehoe, zal ik ooit een manier tegenkomen om onze oven-magnetron-combinatie op een beetje een ecologisch verantwoorde manier schoon te maken?

UPDATE

Later probeerde ik het ook nog eens met groene zeep en ammonia.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen