Combi-magnetron schoonmaken met groene zeep en ammonia werkt!

Vaste lezers weten inmiddels dat ik al van alles heb geprobeerd om mijn magnetron slash oven schoon te maken. Ik probeerde het met azijn en soda en ook met baking soda, maar beide keren viel het resultaat vies tegen. Het ecologisch schoonmaken van de oven is blijkbaar zo simpel nog niet. Ik doe nog een allerlaatste poging, dit keer met groene zeep en ammonia (oplossing met ammoniak).

Oven schoonmaken met natuurlijke producten: mijn ervaringen

In april dit jaar schreef ik al over het drama van het schoonmaken van mijn combi-magnetron. Azijn laten meedraaien in de magnetron leverde niks op. En met een sopje met soda en afwasmiddel behaalde ik wel wat resultaat, maar moest ik behoorlijk schrobben. In september probeerde ik het met dikke lagen baking soda tegen de wanden van de oven. Ook dat was geen succes. Wat een verschrikking!

Elisabeth maakt haar oven schoon met groene zeep en ammonia

Op beide artikelen kreeg ik direct een reactie van mede-blogger Elisabeth:

“Probeer dit eens: smeer de wanden in met groene zeep uit een pot, lekker dik. Schaaltje met ammonia in de magnetron, deurtje een nachtje dicht. De volgende dag maak je de magnetron (of oven) zo schoon. Werkt ook goed voor roosters en bakblikken. Insmeren met zeep, in een vuilniszak doen, leg in de tuin, schaaltje ammonia er in, vuilniszak dichtvouwen. Volgende dag is alles zo schoon te maken. Uit eigen ervaring weet ik dat het prima werkt. Succes!”

Goed dan. Als ik twee keer hetzelfde advies krijg, dan moet ik het toch maar eens proberen. Ammoniak klinkt heel agressief en voelt op het eerste gevoel niet zo ecologisch, maar het is op zich een in de natuur voorkomende stof. En bovendien is dit vast wel meer ecologisch verantwoord dan chemische flesjes van de supermarkt of bouwmarkt.

Oven schoonmaken met groene zeep en ammonia: stappenplan

 1. haal de oven leeg (plateau eruit enzo)
 2. smeer de wanden dik in met groene zeep uit een pot
 3. zet een schaaltje met ammonia in de oven en laat de deur een nachtje (of zeg maar 8 uur) dicht
 4. smeer ook roosters, het draaiplateau, en dergelijke in met groene zeep
 5. doe samen met een schaaltje of kopje ammonia in een vuilniszak en leg ergens neer waar je er geen last van hebt, zoals in de tuin of schuur
 6. na een nachtje wachten maak je de oven schoon met sop en een schuurspons (denk aan huishoudhandschoenen, dat is wel zo fijn)

oven-schoonmaken-groene-zeep-ammonia-2

Groene zeep blijkt heel goedkoop. Mijn emmertje groene zeep was maar 79 cent bij de Albert Heijn. Ammonia had ik nog staan, maar is volgens mij niet zo duur en bovendien heb je maar 150 ml ofzo nodig. Het insmeren van de wanden van de oven was een heel geklieder, maar ging relatief gemakkelijk. In een kwartiertje had ik de halve pot groene zeep uitgesmeerd. Vervolgens heb ik groene zeep op het plateau en het rooster gesmeerd en dat met een schaaltje ammonia in een plastic zak weggelegd in ons werkhok. Ik merkte dat er al wat vuil loskwam tijdens het smeren met groene zeep, dus dat belooft wel iets. Ik ben erg benieuwd naar mijn oven over acht tergend lange uren, haha.

oven-schoonmaken-groene-zeep-ammonia-3

Het resultaat: is mijn oven weer blinkend schoon?

Na acht uur wachten is het uur van de waarheid aangebroken. Dit is immers mijn laatste poging om mijn oven schoon te maken. Het is nu of nooit. Ik doe de oven op en wordt verwelkomd door de indringende, hersenceldodende geur van ammoniak. Snel haal ik het bakje ammonia weg (ik giet de ammonia terug in de fles, kan prima). Bewapend met huishoudhandschoenen, een emmer sop en een schuursponsje ga ik hard aan de slag. Al schrobbend en schrapend verzamel ik een kommetje vol bruin geworden groene zeep…

oven-schoonmaken-groene-zeep-ammonia-4

Het is flink schrobben, maar het resultaat mag er zijn. Bruine aankoeksels die al in de oven zaten voordat we in dit huis kwamen wonen (en dus minstens 5 jaar oud zijn) komen ineens los. Hetzelfde geldt voor het draaiplateau en het rooster. Ik krijg niet alles los, maar misschien dat dit gewoon om een tweede sessie met groene zeep en ammonia vraagt.

oven-schoonmaken-groene-zeep-ammonia-5

Het resultaat is wat mij betreft verbluffend, maar het is wel een beetje gedoe. Je moet echt je best doen om alle groene zeep uit alle hoekjes en randjes te poetsen. Spoel de oven ook even na met schoon water en een schoon poetsdoekje. En daarna moet de oven gewoon even een half uurtje aan om de stukjes die je bent vergeten verder los te bakken. Dit stinkt!

Ideaal voor de jaarlijkse schoonmaak van je oven

Mijn eindoordeel: ik twijfelde over hoe ecologisch verantwoord deze methode van het schoonmaken van de oven zou zijn. Maar groene zeep is heel natuurlijk en de ammonia kun je een volgende keer hergebruiken. Dus ik keur het goed. Bovendien werkt het goed. Het is niet iets om elke week te doen, maar zeker iets voor een jaarlijkse poetsbeurt. Hoera, ik heb weer een frisse oven! Bedankt voor de tip, Elisabeth!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

30 reacties op “Combi-magnetron schoonmaken met groene zeep en ammonia werkt!”

   1. Al jaren doe ik de bakblikken en roosters en vooral de gietijzeren pannendragers van mijn fornuis een nachtje in een vuilniszak met een scheutje ammonia. Komen er altijd als bijna nieuw uit nog even met een schuursponsje erover en klaar.

 1. Hallo een kennis van me werkt metProwin……
  Dit is milieu vriendelijk en zij heeft n middel dat de oven Brand schoon wordt binnen t uur.
  maar ook de aanslag op je glas in je badkamer bvb.
  De wielen van je auto.
  en zo nog veel meer mocht je intree hebben geef ik je graag haar naam

 2. Zag bij Cecile Bol een verhaal staan van een kennis die werkt met Prowin om ovens e.d.
  schoon te maken. Graag wil ik naam weten van je kennis.
  Ik heb appeltaart gebakken maar het ruikt lang niet zo lekker als voordien. Heb lange tijd niet gebakken maar gebruik m’n combi-magnetron wel vaker, dus wil hem graag weer fris.
  Bij voorbaat dank.

 3. Bijhouden met schoonmaken na elk gebruik! Ik doe dit met zowel gasfornuis (42j oud), als magnetron( 13 jr oud). Ik schrok van uw vieze plaatjes, hoe krijg je het voor elkaar, zo vies?

  1. Het is vooral de vraag hoe de vorige bewoners van ons huis dat voor elkaar hebben gekregen. Bij de overname is het ons niet gelukt de boel goed te poetsen. Inmiddels dus wel! Bijhouden is inderdaad belangrijk.

   1. Dank u, gelukkig doet ie het weer. Er was groene zeep achter de metalen plaatjes gekomen die tegen de binnenkant zijkant geschroeft zitten.
    Nadat dit schoongemaakt was kwamen er geen vonken meer uit.

 4. Ik ben fan van het Clean My Space-channel op YouTube. Daar maken ze een (gewone) magnetron schoon met een schaaltje water + citroensap + de uitgeknepen citroen erbij. Daardoor gaat het geheel stomen en kun je later de wanden makkelijk schoonmaken. De host van dat channel doet ook veel met natuurlijke producten. Een aanrader wat mij betreft!

 5. Super fijn dat jij er ook foto’s bij hebt staan. Dan zie je tenminste of t echt werkt.

  Ik zou willen dat ik m al zo schoon kreeg als na jou eerste schoonmaakbeurt.

 6. Bij mijn nieuwe keuken ( 4 jaar geleden) kreeg ik dit voor de combi magnetron/oven ideaal een kind doet de was, savonds op de viese plekken smeren, smorgens met nat doekje eruit vegen alles helemaal schoon , heel wat familieleden al blijgemaakt hiermee, het is reukloos en na schoonmaak kan je hem gelijk gebruiken het heet:
  K2r Backoven Grillreiniger-Gel

 7. Mevr Annemiek van Deursen (ik geloof dat dat haar naam is) maakt altijd zulke dingen schoon met SunSoda. Dat is een mengsel van Sunlight zeep en soda, in een bepaalde verhouding. Dat kun je puur gebruiken voor zo’n oven of verdund in je badkamer oid. Misschien de moeite waard, puur natuur, goedkoop en effectief, om even te Googlen

 8. Nou heb ik twee katten en een hond. De katten zouden een nachtje boven kunnen blijven maar de hond durft de trap niet op. In hoeverre is die lucht schadelijk voor mijn hond als ik de oven dicht laat zitten? Ik begrijp dat ik, wanneer de ovendeur opengaat, wel direct moet luchten, maar ontsnapt er ook een soort van gas van de ammoniak uit de oven gedurende de nacht? Niet dat mijn hond het begeeft.

  1. Je gebruikt maar een heel klein beetje ammoniak en ik had niet het idee dat er veel ontsnapte. Ik denk zelfs niks. Ik heb er zelf geen seconde bij stilgestaan.

   1. Ik heb een schaaltje ammonia (ong 300 ml) gebruikt en 500 ml gekookt water in de oven. Nu ruikt de oven nog zwaar naar ammonia en dasty ontvetter(die ik later gebruikte om het vet nog meer los te krijgen)

    Is het schadelijk om de oven nu weer te gebruiken? Moet ik langer luchten?

 9. Dit ga ik binnenkort uitproberen. Ik zoek al maanden, al niet langer naar een gezonde manier om.mijn combi – magnetron schoon te maken. Net googelde ik en ik kwam dit tegen. Geweldig.

 10. İk ga het toch ook uitproberen.
  Hebben een combi,was er al toen wij gekocht hebben,maar is zo hatelijk. Heb er liever 2 aparte.
  En heb ook zowat alle tips gelijk probeerd en wilde niet helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.