Huis & Tuin

Combi-magnetron schoonmaken met groene zeep en ammonia werkt!

Vaste lezers weten inmiddels dat ik al van alles heb geprobeerd om mijn magnetron slash oven schoon te maken. Ik probeerde het met azijn en soda en ook met baking soda, maar beide keren viel het resultaat vies tegen. Het ecologisch schoonmaken van de oven is blijkbaar zo simpel nog niet. Ik doe nog een allerlaatste poging, dit keer met groene zeep en ammonia (oplossing met ammoniak).

Oven schoonmaken met natuurlijke producten: mijn ervaringen

In april dit jaar schreef ik al over het drama van het schoonmaken van mijn combi-magnetron. Azijn laten meedraaien in de magnetron leverde niks op. En met een sopje met soda en afwasmiddel behaalde ik wel wat resultaat, maar moest ik behoorlijk schrobben. In september probeerde ik het met dikke lagen baking soda tegen de wanden van de oven. Ook dat was geen succes. Wat een verschrikking!

Elisabeth maakt haar oven schoon met groene zeep en ammonia

Op beide artikelen kreeg ik direct een reactie van mede-blogger Elisabeth:

“Probeer dit eens: smeer de wanden in met groene zeep uit een pot, lekker dik. Schaaltje met ammonia in de magnetron, deurtje een nachtje dicht. De volgende dag maak je de magnetron (of oven) zo schoon. Werkt ook goed voor roosters en bakblikken. Insmeren met zeep, in een vuilniszak doen, leg in de tuin, schaaltje ammonia er in, vuilniszak dichtvouwen. Volgende dag is alles zo schoon te maken. Uit eigen ervaring weet ik dat het prima werkt. Succes!”

Goed dan. Als ik twee keer hetzelfde advies krijg, dan moet ik het toch maar eens proberen. Ammoniak klinkt heel agressief en voelt op het eerste gevoel niet zo ecologisch, maar het is op zich een in de natuur voorkomende stof. En bovendien is dit vast wel meer ecologisch verantwoord dan chemische flesjes van de supermarkt of bouwmarkt.

Oven schoonmaken met groene zeep en ammonia: stappenplan

  1. haal de oven leeg (plateau eruit enzo)
  2. smeer de wanden dik in met groene zeep uit een pot
  3. zet een schaaltje met ammonia in de oven en laat de deur een nachtje (of zeg maar 8 uur) dicht
  4. smeer ook roosters, het draaiplateau, en dergelijke in met groene zeep
  5. doe samen met een schaaltje of kopje ammonia in een vuilniszak en leg ergens neer waar je er geen last van hebt, zoals in de tuin of schuur
  6. na een nachtje wachten maak je de oven schoon met sop en een schuurspons (denk aan huishoudhandschoenen, dat is wel zo fijn)

oven-schoonmaken-groene-zeep-ammonia-2

Groene zeep blijkt heel goedkoop. Mijn emmertje groene zeep was maar 79 cent bij de Albert Heijn. Ammonia had ik nog staan, maar is volgens mij niet zo duur en bovendien heb je maar 150 ml ofzo nodig. Het insmeren van de wanden van de oven was een heel geklieder, maar ging relatief gemakkelijk. In een kwartiertje had ik de halve pot groene zeep uitgesmeerd. Vervolgens heb ik groene zeep op het plateau en het rooster gesmeerd en dat met een schaaltje ammonia in een plastic zak weggelegd in ons werkhok. Ik merkte dat er al wat vuil loskwam tijdens het smeren met groene zeep, dus dat belooft wel iets. Ik ben erg benieuwd naar mijn oven over acht tergend lange uren, haha.

oven-schoonmaken-groene-zeep-ammonia-3

Het resultaat: is mijn oven weer blinkend schoon?

Na acht uur wachten is het uur van de waarheid aangebroken. Dit is immers mijn laatste poging om mijn oven schoon te maken. Het is nu of nooit. Ik doe de oven op en wordt verwelkomd door de indringende, hersenceldodende geur van ammoniak. Snel haal ik het bakje ammonia weg (ik giet de ammonia terug in de fles, kan prima). Bewapend met huishoudhandschoenen, een emmer sop en een schuursponsje ga ik hard aan de slag. Al schrobbend en schrapend verzamel ik een kommetje vol bruin geworden groene zeep…

oven-schoonmaken-groene-zeep-ammonia-4

Het is flink schrobben, maar het resultaat mag er zijn. Bruine aankoeksels die al in de oven zaten voordat we in dit huis kwamen wonen (en dus minstens 5 jaar oud zijn) komen ineens los. Hetzelfde geldt voor het draaiplateau en het rooster. Ik krijg niet alles los, maar misschien dat dit gewoon om een tweede sessie met groene zeep en ammonia vraagt.

oven-schoonmaken-groene-zeep-ammonia-5

Het resultaat is wat mij betreft verbluffend, maar het is wel een beetje gedoe. Je moet echt je best doen om alle groene zeep uit alle hoekjes en randjes te poetsen. Spoel de oven ook even na met schoon water en een schoon poetsdoekje. En daarna moet de oven gewoon even een half uurtje aan om de stukjes die je bent vergeten verder los te bakken. Dit stinkt!

Ideaal voor de jaarlijkse schoonmaak van je oven

Mijn eindoordeel: ik twijfelde over hoe ecologisch verantwoord deze methode van het schoonmaken van de oven zou zijn. Maar groene zeep is heel natuurlijk en de ammonia kun je een volgende keer hergebruiken. Dus ik keur het goed. Bovendien werkt het goed. Het is niet iets om elke week te doen, maar zeker iets voor een jaarlijkse poetsbeurt. Hoera, ik heb weer een frisse oven! Bedankt voor de tip, Elisabeth!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen