Huis & Tuin

De bladblazer is een complot

Sommige mannen voelen zich pas écht man als ze een groot stuk vlees op de barbecue leggen of een machine bedienen die veel lawaai maakt. De bladblazer is zo’n machine. Hij maakt een hoop lawaai, doet veel stof opwaaien en je weet zeker dat iedereen in de straat weet dat je in de tuin aan het werk bent. Gemeentewerkers zijn er ook gek op. Als een zwerm zoemende bijen kun je ze op een grote afstand door woonwijk horen gonzen. De overgrote meerderheid van weldenkende Nederlanders heeft een hekel aan bladblazers en hun eigenaren. En terecht, want bladblazers hebben geen enkel nut. Sterker, ze zijn slecht voor je tuin én je portemonnee. Dus zo’n man met bladblazer is niet alleen irritant voor z’n buren, maar ook een beetje naïef. Hij is in het bladblazercomplot getrapt.

De voedingsstoffencyclus

Eigenlijk is het heel simpel. Elke plant in je tuin, of het nou een boom, een struik of een grasspriet is, haalt voedingsstoffen uit de grond. Bijvoorbeeld water, stikstof, koolstof, fosfor en kalium. De plant verarmt dus de bodem. Als het regent, wordt het water in de bodem weer aangevuld. En ook de stikstof, kalium en fosfor komen in de herfst, verpakt in blaadjes, uit de lucht naar beneden vallen. Schimmels, wormen en bacteriën verteren die blaadjes en werken ze onder de grond waar ze verder vergaan tot humus. Daarmee zijn de voedingsstoffen in de grond weer aangevuld en kunnen de planten ook het volgende seizoen weer allerlei voedingsstoffen uit de bodem halen.

De bladblazercyclus

De bladblazer gooit echter roet in het eten. Sommige mensen vinden een ‘aangeharkte’ tuin mooier. Of ze voelen sociale druk van buren om hun tuin proper te houden. Vaak grijpen ze dan naar de hark, bezem of bladblazer. De bladeren gaan in de biobak en daarmee verwijderen ze de voedingsstoffen uit hun tuin. Dat ziet er netjes uit, maar wormen en andere beestjes in de grond zullen verhongeren en in aantal afnemen. Het jaar daarna zijn er minder wormen in de grond om de nieuwe herfstblaadjes op te eten en zal de tuinbezitter nog eerder naar de bladblazer grijpen. Bomen en andere grote planten zullen er niet direct last van hebben door hun grote wortelstelsels. Maar kleinere planten zullen al na enkele jaren last krijgen van de verschraling van de grond. Ze groeien minder goed, zijn vatbaarder voor plagen en ziekten, krijgen plekjes op hun bladeren en gaan sneller dood.

Het bladblazercomplot

De bladblazer-fanaticus zal nu in paniek naar het tuincentrum rijden en daar compost of tuinmest kopen om de tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen. Waarschijnlijk koopt hij ook meteen wat nieuwe planten om de dode planten te vervangen. En zo verdient het tuincentrum twee keer aan de bladblazer-fanaticus. Eerst bij de aanschaf van de bladblazer zelf. En later bij het herstellen van de schade door die bladblazer. Waarschijnlijk heeft de liefhebber van propere tuintjes niet eens door dat hij zelf het probleem heeft veroorzaakt en wordt belazerd. En zo heeft het tuincentrum de ideale terugkerende klant.

De voor- en nadelen van bladblazen in een handig overzicht

Mocht je je herkennen in bovenstaand profiel: Niet getreurd, er is hoop! Hier een handig overzicht van alle voor- en nadelen van bladblazen:
voor en nadelen bladblazer

Ja, maar het tuinpaadje dan?

Gevallen bladeren in de herfst op je tuinpad kunnen glad en vies worden. Er valt dus wel wat voor te zeggen om bladeren van paden te verwijderen. Prima idee. Het is maar een paadje, dus dat kan gewoon met een bezem. Het enige dat je moet doen is het blad in je tuin houden en nooit in de biobak stoppen. Bezem het onder een struik of haag bijvoorbeeld. Daar onderdrukt het onkruid, geeft het allerlei beestjes een schuilplek voor de winter en zal het in het voorjaar bijna geheel in de bodem zijn opgenomen.

En wat doe ik met bladeren op het gazon?

Een gezonde tuin heeft een hoop wormen in de grond. Die zullen bladeren normaal gesproken snel onder de grond werken waar ze je gazon van onderen bemesten. In de basis kun je bladeren dus het beste op je gazon laten liggen. Er zijn twee uitzonderingen:
1) Als je jarenlang blad hebt afgevoerd, heb je de meeste wormen uitgehongerd en zijn er weinig over. De paar wormen die je nog hebt zullen dan lang doen over het verteren van al dat blad. Maar ze zullen daarna wel beginnen zich te vermeerderen, waardoor het volgend jaar al sneller gaat. Je zou een deel van het blad kunnen weghalen (naar elders in je tuin) of een keer met een grasmaaier over een deel van het blad kunnen gaan.
2) Soms komt er érg veel blad op een plek te liggen. Dan is het verstandig het wat te verspreiden of een keer met de grasmaaier over het dikste stuk te gaan.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe