Doffe aanslag op wijnglazen verwijderen met natuurlijke middelen

Als je wijnglazen niet elke keer meteen na het drinken van wijn schoonmaakt en netjes afdroogt, ontstaat er vaak een doffe aanslag onderin het glas. Vooral bij kristallen wijnglazen is de kalkaanslag goed zichtbaar. Als je pech hebt zie je het ook aan de rand bovenaan. In de afwas krijg je dat er niet uit en ook de vaatwasser is niet bestand tegen kalkaanslag in je glas. Dus ik ging op zoek naar alternatieven, milieuvriendelijk natuurlijk, om mijn wijnglazen weer helemaal glanzend schoon te krijgen. Hier de resultaten van mijn wijnglazen schoonmaak test!

Kalkaanslag te lijf met zuur

Wie heeft opgelet met scheikunde op school, weet dat schoonmaken over het algemeen heel simpel is. Als je weet waar de viezigheid van gemaakt is, kun je het juiste middel erbij zoeken om het schoon te krijgen. De doffe aanslag in je wijnglas is vooral kalk. Al kan er ook wat andere viezigheid in de kalk vastgeplakt zitten. Verwijder je de kalk (allerlei verbindingen van calcium), dan komt de andere viezigheid makkelijk los en ben je de aanslag in je wijnglas weer kwijt.

Kalkaanslag op rodewijnglazen

Kalk kun je verwijderen met zuur. Commerciële schoonmaakmiddelen voegen daar nog allerlei stoffen aan toe, bijvoorbeeld om het lekker te laten ruiken of je handen zacht te maken. Maar voor het schoonmaken van kalk heb je alleen zuur nodig. De rest is optioneel. Zuur is erg goedkoop te krijgen in de vorm van soda en schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn kost bij de Appie € 0,35 (huismerk) en voor een beetje meer vind je een biologisch alternatief. Zilver Soda (Sodiumcarbonate) kun je vinden voor € 0,73 per kilo. Met beide kun je erg veel wijnglazen schoonmaken. Volgens mij maakt het niet uit of je soda of azijn gebruikt, maar ik kon niet kiezen en gooi ze door elkaar:

Stappenplan schoonmaken wijnglazen met soda en azijn

Aanslag verwijderen uit de bodem van de glazen:
Stap 1
Strooi wat soda in je wijnglazen.
Stap 2
Giet er een flinke scheut schoonmaakazijn bij tot de aanslag onderin het glas onder staat.

Stap 3
Wacht. Afhankelijk van hoeveel aanslag je in de glazen hebt moet je langer wachten. Hoe lang weet ik eigenlijk niet. Waarschijnlijk is een half uur genoeg. Maar ik zou de glazen voor de zekerheid gewoon een nachtje laten staan. Eventueel kun je nog even roeren.

Aanslag verwijderen van de rest van de wijnglazen:
Stap 4
Als het goed is is de aanslag uit de bodem van de glazen nu al weg. Soms zit er ook een beetje hoger in het glas of aan de rand. Daarom raad ik aan de glazen ook een keer helemaal te behandelen. Giet de azijn/soda resten daarom in een teil of de gootsteen waar al je glazen in kunnen liggen. Giet er nog wat extra soda en azijn bij en vul aan met warm water uit de kraan.

Stap 5
Wacht nogmaals. Ook nu zal een half uur waarschijnlijk prima zijn. Maar als je de tijd hebt kun je het langer laten liggen.
Stap 6
Spoel alles na, was de glazen af, en droog ze na met een doek. Je glazen zijn nu kalkvrij en blinkend schoon!

De zelfde wijnglazen zijn nu helemaal schoon

Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer

Met een beetje azijn en soda kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen. Bovenstaande aanpak werkt ook prima op die oppervlakten. Kalkaanslag in de badkamer of wc verwijder je ook met azijn of soda. Maar daar is het wat meer een uitdaging om de vloeistof te laten zitten. De slang van de douche kun je bijvoorbeeld opkrullen in een plastic zak met azijn erin die je aan de kraan hangt. En de tegels in de douche maak je schoon door een doek in azijn te drenken en die op de vlek te leggen. Zo stroomt de azijn niet weg en heeft het de tijd om de kalk weg te vreten.

Meer tips om wijnglazen schoon te houden

Nu je wijnglazen weer stralend schoon zijn, wil je ze vast ook schoon houden. Daarom tot slot nog een paar tips:

 • Spoel je glazen aan het eind van de avond even om. Vaak tref je ‘s morgens na een gezellige avond in de keuken een aantal wijnglazen aan met op de bodem zo’n half opgedroogd drupje rode wijn. Dat is precies het stukje waar de kalkaanslag zich vormt. Spoel je glas dus even om en giet hem goed leeg voor je gaat slapen.
 • Droog je glazen af. Ik ben een luie afwasser. Ik zet de schone vaat vaak gewoon op het druiprek en laat het daar drogen. Een halve dag later kan het zo droog de kast in. Met de meeste vaat kan dat prima. maar met glaswerk kun je toch beter even de theedoek pakken want elk drupje dat je laat indrogen laat een klein beetje kalk achter.
 • Zet je wijnglazen rechtop in de kast. Veel mensen zetten glazen op z’n kop in de kast om te voorkomen dat er stof in de glazen komt. Allereerst kun je je afvragen of er überhaupt stof in je keukenkasten komt en of je niet wat vaker een flesje wijn moet opentrekken als dit een probleem voor je is. Maar zelfs dan is het beter om de glazen rechtop te zetten, omdat er anders een muffe lucht uit de kast in het glas kan trekken.

Heb je zelf tips, adviezen of ervaringen om wijnglazen schoon te maken? Laat ze hieronder weten!

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
avatar
Ondernemer @ Kiemfabriek
Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | permacultuur/voedselbos | vader van Emily | man van Cecile | Eext/Drenthe | INTP

4 reacties op “Doffe aanslag op wijnglazen verwijderen met natuurlijke middelen”

  1. Vandaar dat je maar 1 van de twee per keer gebruikt om schoon te maken, zoals in het artikel staat. Soda verwijdert vet- en eiwitresten erg goed. Meestal genoeg om het oppervlak ook glad en kalkvrij achter te laten.

 1. Goede toevoeging Martin. Nu ik erover nadenk heb je wel een punt. In theorie moet je de azijn en soda er niet tegelijk, maar om de beurt in doen. Maar bij mij werkte het wel gewoon toen ik het door elkaar gooide. De glazen zijn brandschoon.
  Maar de volgende keer gebruik ik eerst de azijn om het kalk weg te krijgen en daarna pas de soda om andere aanslag te verwijderen.

 2. Tenenkrommend dit!

  “Zuur is erg goedkoop te krijgen in de vorm van soda en schoonmaakazijn. ” =ONZIN

  Soda is GEEN zuur maar base (Na2CO3) dat in water splitst in 2 Na+ en CO3 2- deze laatste reageert met water waardoor er HCO3- ontstaat en OH- (de base).

  Ondanks dat het internet vol onjuistheden staat is rectificatie een goed idee. (Naast een lesje scheikunde). Wil je vet en eiwit oplossen, neem dan bv. ammonia (een oplossing van NH3 in water) werkt nog beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.