Eenvoudig je energielabel aanpassen

In 2015 krijgen alle woningen in Nederland een voorlopig energielabel toegewezen. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het indicatieve label dat iedereen nu per post krijgt toegestuurd is gebaseerd op openbare gegevens uit bijvoorbeeld het Kadaster. In de praktijk blijkt de indicatie er soms naast te zitten. Aanvragen van een definitief label kan helpen duidelijkheid te krijgen. En bij verkoop van de woning is een écht energielabel verplicht. De kosten voor het definitieve energielabel zijn een paar tientjes. De aanvraag verloopt via een website waarop de huiseigenaar wat extra informatie over de energiezuinigheid van de woning moet verschaffen. Daarbij heb je ook direct inzicht in wat je kunt doen om energie te besparen.

Wat is een energielabel en waar is het voor?

Het energielabel is al in 2008 ingevoerd om energiebesparend gedrag te bevorderen door inzicht te geven. Maar het was destijds te complex en niet verplicht. Vanaf 2015 is daarom een nieuwe systematiek ingevoerd. Deze is duidelijker en eenvoudiger en bovendien verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Het label is de Nederlandse uitwerking van de Europese Energy Performance of Buildings Directive. De meest energiezuinige woningen krijgen label A+++. En de ergste verspillers krijgen label G.

Het indicatieve energielabel is gebaseerd op openbare gegevens zoals het bouwjaar, woningtype en woonoppervlakte. Onze woning is op basis daarvan ingeschaald onderin label C. Maar zowel het bouwjaar als het woonoppervlakte blijken niet correct te zijn. Na aanpassing zijn we al een half label gestegen; we zitten nu bovenin label C. In ons geval blijven we dus binnen hetzelfde label, maar bij anderen zou dit dus een label kunnen schelen.

Aanvragen van een definitief energielabel in 5 stappen

De aanvraag voor een definitief energielabel gaat via www.energielabelvoorwoningen.nl door in te loggen met het DigiD van de hoofdeigenaar van de woning. Na de inlog is direct het voorlopige energielabel te zien.

Voorlopig Energielabel indicatie kadaster - C

1. Gegevens van het Kadaster controleren

Controleer of het woningtype, de bouwperiode en het woonoppervlakte kloppen. Deze gegevens zijn openbaar en via het Kadaster te raadplegen. In mijn geval klopte zowel de oppervlakte als het bouwjaar niet. Door deze aan te passen ging de indicatie al een half label omhoog.

2. Gegevens over de woning aanvullen

Hier kan extra informatie worden gegeven over: glas, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, verwarming, warm water, zonne-energie en ventilatie. Bij elk onderdeel is een handig en duidelijk filmpje dat laat zien hoe je zelf kunt kijken welke optie je moet aanvinken. Hier een voorbeeld over vloerisolatie:

Tip: De tool berekent direct het effect van je wijzigingen. Dus door iets aan te vinken wat je niet hebt, kun je direct kijken wat het effect van die aanpassing op je energielabel zou zijn. Zelf denk ik na over vloerisolatie en een zonne-boiler. En door deze twee aan te zetten kon ik eenvoudig zien wat de opbrengst van die investering zal zijn.

3. Bewijs leveren

Voor een deel van de keuzes moet bewijs geleverd worden. Bijvoorbeeld over de ouderdom van de CV-ketel. Gelukkig is dat eenvoudig te doen door bijvoorbeeld een foto van de ketel of een factuur te maken. En ook hier zijn handige filmpjes opgenomen die uitleggen wat je het beste kunt fotograferen en hoe.

Tip: gebruik een tablet om de aanvraag te doen. Dan kun je tijdens de aanvraag direct de juiste foto’s maken en uploaden.

4. Een deskundige selecteren

In stap 4 kan een deskundige worden gekozen. Op het moment van schrijven waren dat er 152. De goedkoopste deskundigen vragen € 9,- voor het beoordelen. De gemiddelde prijs lijkt op € 20,- a € 25,- te liggen. En de reactietijd ligt bij veel deskundigen op 2 à 3 dagen.

De deskundige:

 • controleert de aanvraag op basis van de aangeleverde bewijsstukken. (dus geen bezoek, maar beoordeling op afstand),
 • communiceert als dat nodig is,
 • registreert het energielabel in de officiële Nederlandse database.

5. Versturen en wachten

Tot slot verschijnt een scherm met een overzicht van alle ingevulde gegevens. Als alles klopt, kun je betalen en gaat de deskundige aan de slag met de beoordeling. Enkele dagen later ontvang je het definitieve energielabel.

Voorbeeld-definitief-energielabel-2

Voorbeeld definitief energielabel (PDF)

Aan de slag met je energielabel

Op het energielabel staan ook mogelijke maatregelen voor je eigen huis om energie te besparen en zo een beter label te krijgen. Wil je daar hulp bij, kijk dan bij de deskundigen; een flink deel daarvan kan ook adviseren over energiebesparende maatregelen. Op de website Milieu Centraal is ook veel informatie te vinden over isoleren en energie besparen en opwekken. De Vereniging Eigen Huis heeft de belangrijke wijzigingen in de energie in 2015 op een rijtje gezet.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Ondernemer @ Kiemfabriek
Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | permacultuur/voedselbos de Hommelgaard | vader van Emily | man van Cecile | Eext/Drenthe | INTP

12 reacties op “Eenvoudig je energielabel aanpassen”

 1. Inmiddels zitten de goedkoopste al op €8, en inderdaad, de info klopte voor mijn woning ook niet helemaal. Ik zou minder dan 40m2 woonoppervlakte hebben, dat is wel heel krap. Nu al een A als label, en dan wil ik ook nog met zonnepanelen aan de slag.

 2. Wonderlijk dat de gegevens in het Kadaster zo vaak niet blijken te kloppen. Zeker bij jou André, want je zit toch in een vrij nieuw huis?

  Mooi werk om zonnepanelen neer te leggen. Helaas lukt dat bij ons niet vanwege het kleine dak aan de zuidkant en de grote dakkapel. We houden maar ruimte over voor 4 panelen, en daardoor zijn de kosten voor installatie en de omvormer relatief erg duur. Gelukkig hebben we wel gewoon écht groene stroom uit Nederland.

  Hopelijk gaat het op jouw dak wel passen!

  1. Mijn huis is in 2009 gebouwd en van het type 2-onder-1-kap, dan zou er inderdaad bij het kadaster wel een lichtje moeten gaan branden bij dat soort oppervlaktes…

   Ik heb het voordeel dat ik een stuk plat dak van 24m2 bovenop het huis heb (afgeknot zadeldak), die vangt nagenoeg de hele dag zon.

 3. Wat ik onhandig vind, is dat ik als ‘niet-oudste-bewoner’ dit allemaal niet mag regelen. Laten we even heel reëel generaliseren: gemiddeld gezien zal de vrouw in huis jonger zijn dan de man en gemiddeld gezien zal de vrouw de baas zijn over de administratie… Maar goed, ik vind het al heel wat dat het energielabel eindelijk van de grond komt in Nederland.

 4. Op https://www.energielabelvoorwoningen.nl/ staat:

  “Als de woning meerdere eigenaren heeft moet de hoofdeigenaar via DigiD inloggen. De hoofdeigenaar is de eigenaar met het grootste aandeel, en bij gelijke verdeling de oudste persoon.”

  Maar goed dat dat dus blijkbaar opgelost is inmiddels. Is ook onzin natuurlijk, als er twee mensen eigenaar van een woning zijn, zouden beide dit moeten kunnen doen.

 5. Beste Melcher, volgens mij heb ik zien langskomen dat ze onderhoud gingen plegen aan de site en dat die daarom even offline is geweest. Misschien kun je het nu weer proberen? Hij lijkt het weer te doen!

 6. leuk dat energielabel,
  heb nadat het definitieve label is toegewezen zonnepanelen laten plaatsen op het dak. Deze zijn met geen mogelijkheid meer mee te nemen in de criteria voor mijn label. Bij navraag was het antwoord het label blijft voor 10 jaar zo als het is en kan niet aangepast worden!

 7. @waarle, wat een wonderlijk verhaal. Weet je zeker dat het klopt? Ik was in de veronderstelling dat het energielabel 10 jaar geldig is, maar dat je altijd een nieuwe kunt aanvragen. Dat kost dan waarschijnlijk weer opnieuw een paar tientjes, maar dan zouden ze de zonnepanelen gewoon mee moeten nemen!

 8. Mijn woning heeft voorlopig label G gekregen. Ik heb dubbel glas, vloer-, muur- en dakisolatie,, hr ketel. Bewijsstukken opgestuurd en definitief label G gekregen. Pardon? Nee, mijnheer het label klopt, zegt de controleur. Ik voer de zaken in een programma in en dan heb ik geen invloed op t label. De kwestie voor de zomervakantie via energielabel.NL aangekaart, label zou mogelijk niet correct zijn, dus nogmaals een en ander toegezonden, maar het label blijft G. Nou ja, ik heb een label en krijg in elk geval geen boete. En zit er warmpjes bij. Ik heb de G van Goed Geïsoleerd!

 9. Wat een toestand weer gecrëeerd door onze overheid. Zeker een goeie voor de werkgelegenheid, snap het nut ervan niet helemaal maar dat zal dan wel aan mij liggen. Ik heb een appartement, tussenwoning met stadsverwarming. Enige wat ik verder heb aangegeven in de vragenlijst is dat ik dubbelglas heb in dit appartement. Hoezo moet ik nu nog bewijzen toevoegen ?? Foto’s maken van dat glas ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.