Huis & Tuin

Gas besparen met een elektrische deken van Enelca – onze ervaringen

Nooit eerder leverde een potentiële besparing zo veel discussie op in ons huis als het thema ‘elektrische deken’. Voor mij een letterlijk warme herinnering waarmee ik jarenlang een jeugd in een ijskoude woonboerderij heb overleefd. Voor mijn man een onbekend concept dat hij vooral associeerde met zweterige nachten en onnodige luxe. Maar in een woonboerderij met een dak van karton was het toch het proberen waard. We mochten een elektrische deken van Enelca testen. In dit artikel onze ervaringen met deze 12 volt elektrische onderdeken.

Onze situatie: woonboerderij met energielabel G

Eerst even wat extra achtergrond. Sinds 2018 wonen we in een vrijstaand huis uit 1926. Onze dochter slaapt beneden in een redelijk geïsoleerde kamer. Wij hebben onze slaapkamer boven. We gaan het dak nog laten vervangen, maar dat is een kostbare aangelegenheid. Tot die tijd zitten er drie laagjes tussen ons bed en de buitenlucht: een gipsplaat, een laagje aluminiumfolie en een dakpan. Zonder verwarming zakt de temperatuur op deze slaapkamer snel zodra het buiten koud is. Gelukkig is er een radiator. Maar daar heb je alleen plezier van als je hem een uur voordat je naar bed gaat even een hengst geeft. Maar… in de woonkamer hebben we juist vloerverwarming. De thermostaat kan dus al laag om een uur of 20. En dan zouden we hem om 22 uur juist weer aan moeten knallen? Voor (fossiele) warmte die grotendeels direct weer naar buiten vliegt? Het is niet ideaal.

Maar zo’n elektrische deken kost toch juist extra energie?

Het is een logische gedachte. Het opwarmen van een elektrische onderdeken kost inderdaad stroom. Maar: een elektrische deken, of meer specifiek: een elektrische onderdeken, verwarmt alleen je bed. De warmte blijft lekker opgesloten in je bed, door je dekbed eroverheen (die sla je immers dicht eroverheen). En die warmte is in ons geval nog gemaakt met groene, lokaal opgewekte stroom ook. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om de radiator vervolgens uit te laten. Het is niet en/en maar of/of. In theorie bespaar je zo flink wat gas, terwijl je maar een klein beetje stroom gebruikt met een elektrische deken.

Besparing van zo’n 70 euro per jaar?!

Ook Milieucentraal hanteert deze redenering. Het niet verwarmen van je slaapkamer scheelt volgens hen zo’n 80 euro per jaar. Ik verwacht dat dat bij ons nog harder aantikt. En de energiekosten van een standaard elektrische deken? Daarover zijn mijn bronnen verdeeld. Kassa beweert dat een elektrische deken zo’n 30 keer minder joules kost. De Klimaatgids heeft het over 7 euro per jaar. Zou het werkelijk zo’n 70 euro per jaar schelen? Zonder mezelf rijk te willen rekenen, kun je in ieder geval stellen dat een elektrische deken een stuk duurzamer is dan het met een radiator verwarmen van je slaapkamer. Hoeveel het precies scheelt, hangt natuurlijk af van je huis en je behoefte aan warmte. Zet je hem al aan in september of pas als het buiten vriest? Dat scheelt natuurlijk nogal.

Maar welke elektrische deken kies je?

Goed dan. Ik had mijn man overtuigd van het theoretische nut van een elektrische deken: je bespaart zowel energie als geld. Hij ging schoorvoetend akkoord met een test. Zeker na de vele koude nachten in de winter van 2018 naar 2019. Maar welke elektrische deken kies je dan? Er zijn er best veel. Sommige goedkoop, sommige wat duurder. Ze maken allemaal je bed warm, maar zijn er ook elektrische dekens die net iets meer bieden? Ik was al meteen gecharmeerd van de elektrische deken van Enelca. En dan vooral om twee redenen. Ten eerste: de elektrische dekens van Enelca werken op zwaktestroom (12 volt). Dus geen gedoe met elektrocutie als je bed om wat voor reden dan ook nat wordt. Ten tweede kan deze deken gewassen worden (in geval van nood, je mag hem niet centrifugeren, dus drogen zal lang duren).

Dik als een laken met erin gewoven warmtedraden van koolstofvezels.

Elektrische dekens van Enelca

In hun eigen woorden:

“De Enelca elektrische onderdeken is een nieuwe generatie elektrische onderdeken welke werkt op een zeer lage spanning (12 volt). De deken is volledig veilig, zelfs wanneer de deken per ongeluk nat is geworden is er geen kans op elektrische schokken. De ingestelde temperatuur wordt in enkele minuten bereikt en wordt binnen de gestelde tijd vastgehouden. De elektrische onderdeken is voornamelijk gemaakt van vlamvertragend polyester welke hypoallergeen en antibacterieel is. De elektrische deken is net zo licht en flexibel als een normaal laken!”

Via een andere website met tests van allerlei elektrische dekens vind ik meer informatie over de elektrische deken van Enelca. Zo blijkt hij in vergelijking met andere elektrische dekens heel dun. Hij is niet veel dikker dan een laken. Maar: volgens deze review-site zou hij ook niet enorm waanzinnig warm worden. Jezelf lekker frituren terwijl het buiten min 10 is zit er met de Enelca blijkbaar niet in.

Na al dit voorwerk verheug ik mij steeds meer op onze Enelca elektrische deken. Medio september is het eindelijk zover: de doos met onze Enelca elektrische deken wordt bezorgd.

Maat elektrische deken: ietsje kleiner dan je matras

Ons matras is 140 bij 200 centimeter. Het advies van Enelca was echter om een kleinere maat elektrische deken te nemen: 120 bij 190 centimeter. Die 10 centimeter aan de zijkant merk je niet en zo kan de elektrische deken wel heel strak en glad op het bed liggen. Een grotere maat gaat wellicht ribbellen door bewegen tijdens het slaap. En dat zou je gaan voelen en lijkt mij ook niet zo goed voor de warmtedraden. De Enelca elektrische deken van 120 bij 190 centimeter zou in de winkel ongeveer 100 euro kosten. Een kleiner formaat is natuurlijk iets goedkoper en een groter formaat iets duurder. 100 euro klinkt duur, maar dat zou je dus in 1 tot 2 jaar terugverdiend moeten hebben.

Eerste keer bed opmaken met de Enelca elektrische deken

120 bij 190 centimeter blijkt eigenlijk een ‘single’ maat, maar dan dus juist breed. Er zit maar 1 controller bij (maar die blijkt gelukkig aan mijn kant te zitten, hahaha). Het opmaken is echt een kwestie van 5 minuten. Gewoon mooi in het midden leggen en de elastieken rond het matras. Met een draad met een stekkertje plug je de elektrische deken helemaal bovenin (onder je kussen, vrees niet, je voelt het niet) aan de controller. Daarvan stop je vervolgens de stekker in het stopcontact. Hoeslaken erover en klaar alweer.

Opwarmen maar!

De controller / schakelaar van de Enelca elektrische deken is wel een beetje een lomp ding. Alsof je vanuit het iPhone-tijdperk weer even teruggaat naar de tijd van de Nintendo 8 bit spelcomputer. De bediening van deze elektrische deken is wel vrij eenvoudig. Achterop zit een schuifje, de aan-uit-knop van de elektrische deken. Voorop zitten twee functies: de temperatuur (stand 1, 2, 3, 4 en boost) en de timer (1, 2, 5 en 9 uur). De timer is niet het soort timer waarmee de elektrische deken om 22 uur ofzo vanzelf aangaat. Aanzetten zul je toch echt zelf moeten doen. Maar het is wel handig dat je hem nog een uurtje (of langer) kunt door laten verwarmen terwijl je al in slaap valt. De elektrische deken gaat vervolgens vanzelf uit. Of eigenlijk: in stand-by. Dit vind ik ook meteen minder aan deze elektrische deken: ik vermoed zeker wat sluipverbruik wanneer de elektrische deken ‘uit’ gaat zonder dat je zelf het schuifje op ‘uit’ schuift. Dat had wat mij betreft handiger gekund.

Test Enelca elektrische deken aan het begin van de herfst

Begin oktober begint het op onze slaapkamer koud genoeg te worden voor een eerste trits tests. Wat mij opvalt is dat de warmte zeker niet meteen van het ding afspat, zoals mijn oldskool elektrische deken van vroeger dat wel deed. Onze conclusie na een paar nachten is: de elektrische deken maakt de bed niet zo zeer ‘warm’, maar ‘niet meer koud’. Ik denk overigens dat dit veiliger en gezonder is. Het is natuurlijk de bedoeling dat je lichaam het bed zelf warm maakt en dat de elektrische deken je hierbij een beetje helpt. Niet dat je in een oventje ligt. En met 12 volt kun je natuurlijk ook geen oven verwachten. Puur op basis van jeugdherinneringen ben ik een beetje teleurgesteld. Mijn man is echter fan. Ja, dat lees je goed. Fan.

Test Enelca elektrische deken tijdens koude nachten

Maar toen kwam de eerste nachtvorst. Al snel daalde de temperatuur op onze slaapkamer naar 10 graden. Dan merk je meteen wat een groter temperatuurverschil uitmaakt: ineens vond ik de elektrische deken heerlijk ‘warm’ en helemaal niet meer ‘niet meer koud’. Een paar avonden op een rij lig ik blij in bed terwijl ik naar mijn man grinnik ‘goed idee van mij, hè?’. Mijn man dacht hier niet altijd hetzelfde over. Hij begon het ondanks de elektrische deken toch een beetje koud te krijgen. Dit resulteerde zelfs in de Oscar-waardige scene (niet echt) waarin ik na een avondje uit binnenkom in een verdacht warme slaapkamer waar mijn man al in bed ligt… ‘je hebt de verwarming hier aangehad’ roep ik verontwaardigd ‘maar onze test dan?’.

Je bed weer warm genoeg (bijna) zonder cv-warmte

Dit is wel meteen onze conclusie qua het comfort dat de Enelca elektrische deken brengt. Hij zal voor de een precies voldoende warm zijn, voor de ander misschien net te kort schieten tijdens de koudste dagen van het jaar. Maar ja, dan kun je alsnog de radiator even opendraaien. Nog steeds zal je zeker gas besparen met deze elektrische deken.

En hoeveel stroom kost de Enelca elektrische deken dan?

Goede vraag. De deken heeft een vermogen van 70W en dat is niet enorm veel. Het zal dus vast wel meevallen. Maar wat één opwarmbeurt nu precies kost…? Enelca kon dit mij ook niet een-twee-drie vertellen (misschien volgt er nog een naschrift hierover). Wel jammer dat we in dit huis niet zo’n apparaatje hebben dat je tussen een apparaat en stopcontact kunt hangen om het stroomverbruik exact te meten. Wel hebben we sinds kort een slimme meter inclusief app. Hiermee kan ik niet precies het verbruik per apparaat zien, maar wel een redelijke schatting maken. Op een avond zetten we de elektrische deken aan om 21:30 op stand 2 en gaan we (iets later dan vooraf geschat) om 23:30 naar bed. In deze twee uur stond er geen wasmachine of vaatwasser aan, keken we geen tv en luisterden we geen muziek. Redelijk goede setting voor een test. Minus standaard sluipverbruik, verbruikten we in deze twee uur ongeveer 0,15 kWh. Dit zal nog niet eens allemaal op zijn gegaan aan de elektrische deken, maar meer was het in ieder geval niet. Kosten: 3,5 cent. Voor slechts 3,5 cent een warm bed. Stel dat je dit een half jaar lang (oktober – maart) dagelijks doet, dan kost dat dus tussen de 6 en 7 euro. En daarmee klopt de voorspelling waar we mee begonnen: met een elektrische deken (en specifiek deze van Enelca) bespaar je jaarlijks zeker enkele tientjes op gas. Terugverdientijd: tussen de 1 en 3 jaar. Test geslaagd!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen