Gas uit tijdens het koken van eieren, pasta, rijst en meer!

Sommige dingen zijn zo logisch dat je je afvraagt waarom je het niet wist. Zo was het vroeger, toen energie nog duurder en lastiger te verkrijgen was, heel normaal om trucs toe te passen om gas te besparen. De simpelste truc is het koken van een ei, maar het werkt ook met pasta, rijst en allerlei stoofgerechten. Het duurt iets langer, maar bespaart een hoop gas en dus energie.

Gas besparen bij het koken van een ei

Je neemt een lekker klein pannetje waarin de eieren onder water kunnen staan, maar niet al te veel ruimte voor lucht is. Je brengt de eieren aan de kook. En zodra de eieren koken, zet je het gas uit. Niet stiekem in de pan kijken, want dan ontsnapt de warme lucht, maar gewoon geduldig afwachten. Het water blijft zo dicht bij het kookpunt en dat is voldoende om de eieren te koken. Het duurt alleen een paar minuten langer. Als je 2 à 3 minuten optelt bij de tijd die je normaal zou wachten, kom je goed uit. Wil je helemaal zonder gas koken, dan kun je ook de waterkoker gebruiken.

Gas besparen bij het koken van pasta en rijst

Dezelfde truc werkt ook met pasta, bonen, rijst, gierst, couscous, quinoa en linzen. Breng die aan de kook in een passende pan. Gebruik niet te veel water, want dan moet je meer water opwarmen, maar ook niet te weinig, want dat zit er veel lucht in de pan. Laat het nog een minuut of twee à drie doorkoken (of 1/6 van de normale kooktijd) en zet het gas dan uit. Het zal 1,5 tot 2 keer zo lang duren voordat de rijst of pasta gaar is. Wat meestal prima is, omdat de saus toch langer duurt dan de pasta of de rijst.

Gas besparen bij het koken van stoofgerechten

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer gas besparen? Dan is het tijd voor het échte werk. Daarvoor heb je wel een hooimadam of een hooikist nodig. Vroeger had elke keuken zo’n hooikist. Een hooikist is precies wat je je er bij voorstelt: een kist met hooi. Een hooimadam is een geïsoleerde zak, waar je de pan in stopt voor extra isolatie. De truc is hetzelfde als hierboven, alleen hebben deze gerechten meer tijd nodig, waardoor het water te ver afkoelt als je de pan niet isoleert. Het werkt prima met stoofvlees, pompoenensoep, goulash, snert en gedroogde linzen en bonen. Je kookt het gerecht even 5 tot 10 minuten goed door. Zet de pan dan in de hooikist of hooimadam en het gaart vanzelf door, gratis en zonder extra energie te verbruiken.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Ondernemer @ Kiemfabriek
Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | permacultuur/voedselbos de Hommelgaard | vader van Emily | man van Cecile | Eext/Drenthe | INTP

11 reacties op “Gas uit tijdens het koken van eieren, pasta, rijst en meer!”

 1. Gewooon met diepan rijst of linzen naar je bed rennen als het water 10 minuten heeft gekookt! Lekker in een handoek wikkelen en dan onder je dekbed of kussen. I w5c0 minuten is het helemaal gaar. Ook bij pasta werkt het, die hoeft maar 5 minuten te koken! Nog van mijn oma geleerd!

   1. Hoi, ben benieuwd hoe je de hooikist hebt gemaakt. Staat er op internet ergens een werkwijze?
    Alvast dank voor je reactie!
    Groetjes, Mars

 2. “”” Wil je helemaal zonder gas koken, dan kun je ook de waterkoker gebruiken.”””

  Eeuuhhmm war komt de stroom voor die waterkoker vandaan????

 3. Minder brandgevaarlijk dan een hooikist/madame, die door broei in de fik kan gaan:
  neem een diepvriestas van een supermarkt, wikkel de pan in een dikke (zaterdag-)krant, schuif dit geheel in de vriestas en stop dit onder je dekbed, kussens er nog op en klaar is kees met wat geduld. Het water van te voren aan de kook brengen in je waterkoker op je groen stroom natuurlijk. En dus geen gas gebruiken of slechts zeer kort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.